Set van 16 zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Het aanschaffen van zonnepanelen is vaak een weloverwogen keuze. Wanneer je 16 panelen op je dak wil laten leggen, is het goed om de te verwachten opbrengst en de kosten te weten. Bij Zonneplan zijn de kosten inclusief montage. Meer weten? Vraag een offerte aan.

Offerte voor 16 zonnepanelen?

De opbrengst van 16 zonnepanelen

16 pv panelen hebben bij Zonneplan een gemiddelde opbrengst van €1.975,- per jaar. Hierbij is rekening gehouden met een kWh-prijs van €0,35.

Wat leveren 16 zonnepanelen op?

Een zonnepaneel van Zonneplan bevat 410 Wp. In totaal hebben 16 zonnepanelen een maximaal piekvermogen van 6.560 Wp. Echter, in Nederland zou je deze cijfers niet behalen gezien er meerdere factoren meespelen.

In werkelijkheid, volgens onze data, levert een zonnepanelensysteem van Zonneplan met 16 stuks gemiddeld 5.642 op aan kWh.

Wat kosten 16 zonnepanelen inclusief montage

Gemiddeld kost een set van 16 zonnepanelen inclusief installatie rond de €6.709 en €8.859. De prijsopbouw kan verschillen per dak. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een steiger op te bouwen. Ook de vraag of je voor 16 panelen met of zonder optimizers gaat is bijvoorbeeld iets wat meespeelt.

Door van de gemiddelde prijs uit te gaan kan het soms iets duurder uitpakken, maar natuurlijk ook goedkoper. Meer weten over de kosten van 16 panelen? Bekijk waar de kosten van zonnepanelen uit bestaan.

Rendement en terugverdientijd van 16 zonnepanelen

Bij een investering wordt er vaak naar het rendement en de terugverdientijd gekeken. Hiermee kun je goed bepalen of het financieel aantrekkelijk is, zo ook de investering in je eigen zonnepanelen.

Terugverdientijd van 16 zonnepanelen

Zonnepanelen voegen een direct bijdrage aan de waarde van je woning waardoor eigenlijk niet van een terugverdientijd spreken. Toch kan het interessant zijn om de terugverdientijd te weten. Voor 16 pv panelen ligt de terugverdientijd rond de 3 tot 4 jaar. Naarmate de energieprijzen blijven stijgen, is de investering nog sneller terugverdient.

Rendement op 16 zonnepanelen

Het rendement van de investering komt ongeveer neer op 25,6%. In onze zonnepanelen offerte gaan de adviseurs dieper in op het rendement door de jaren heen.

Is mijn dak geschikt voor 16 zonnepanelen?

Je dak dient voldoende vrije ruimte te hebben om 16 zonnepanelen kwijt te kunnen. Hou daarom rekening met een oppervlakte van 30,88 m² om 16 panelen te kunnen plaatsen. Benieuwd of jouw dak dak geschikt is? Vraag vrijblijvend een dakcheck aan.

16 zonnepanelen met optimizer

Een zonnepanelensysteem met optimizers zorgt ervoor dat elk paneel individueel de maximale opbrengst behaalt. Als één van de 16 panelen minder presteert door bijvoorbeeld schaduw of verminderde zoninstraling, dan blijven de andere 15 panelen nog steeds maximaal presteren. Hoewel het klinkt als een ideale oplossing, is het belangrijk om te weten dat optimizers niet altijd nodig zijn. Onze adviseurs kunnen je uitgebreid informeren over de werking van deze technologie en je adviseren over de beste keuze voor jouw zonnepanelensysteem.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

 • Wat kosten 16 zonnepanelen?

  Een set van 16 zonnepanelen kost bij Zonneplan tussen de €6.709 en €8.859, inclusief installatie en omvormer. Om er zeker van te zijn of 16 panelen genoeg zijn en wat de exacte prijs in jouw situatie is, kijken onze adviseurs graag met je mee. De exacte prijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld of je gaat voor 16 zonnepanelen met optimizers of zonder. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om deze te vergelijken? Lees dan ons artikel over het vergelijken van zonnepanelen (offertes) of aanbieders.

 • Passen er 16 zonnepanelen op mijn dak?

  Voor 16 zonnepanelen op een schuin dak heb je een oppervlakte van zo’n 30,9 m² nodig. Bij een plat dak heb je iets meer ruimte nodig. Er moet dan ook rekening worden gehouden met de afstand tussen de rijen zonnepanelen en een minimale afstand ten opzichte van de dakrand. Een adviseur van Zonneplan voert graag een gratis dakcheck uit om te zien of er 16 panelen op jouw dak passen.

 • Waarom 16 panelen kopen bij Zonneplan?

  Zonneplan heeft al meer dan 125.000 woningen voorzien van zonnepanelen en leidt de branche met een klanttevredenheid van gemiddeld een 9,2. Dit hebben we onder andere bereikt doordat we uitsluitend bij Tier-1 fabrikanten inkopen, onze eigen soft- en hardware ontwikkelen en een 10 jaar lang all-in garantie bieden met het Zonneplan Serviceplan. Zonnepanelen aanschaffen? Dat is zo geregeld bij Zonneplan.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je dak, de ligging van je huis en je energieverbruik. Wil je precies weten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Dan raden we je aan om ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? te lezen. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we met rekenvoorbeelden aan hoeveel panelen er gemiddeld nodig zijn bij welk gebruik.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: