Houden zonnepanelen warmte tegen?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een populaire manier om energie op te wekken. Een ander, iets minder bekend voordeel van zonnepanelen is de isolerende werking. Zonnepanelen houden namelijk warmte tegen. Hierdoor blijft je huis koeler is in de zomer en juist warmer in de winter. We vertellen je graag meer over zonnepanelen als isolatie en de invloed van zonnepanelen op de temperatuur in je woning.

Zonnepanelen als isolatie

Zonnepanelen hebben niet alleen een positieve invloed op jouw energierekening, maar ze kunnen ook dienen als een soort isolatielaag. Dit komt doordat de panelen een laag vormen tussen het dak en de buitenlucht. Deze laag kan de temperatuur in huis beïnvloeden.

zwarte zonnepanelen op een oranje dak

Koeler in de zomer

In de zomermaanden werken de zonnepanelen als een soort zonnescherm voor het dak. De panelen zorgen ervoor dat het dak in de schaduw ligt, waardoor het dak minder (snel) opwarmt. Dit voordeel is er vooral wanneer de zonnepanelen boven de dakpannen zijn geplaatst (en dus niet met een indak-systeem.) Hoe werkt het precies? De zon schijnt niet op het dak, maar op het zonnepaneel. Het zonnepaneel wordt hierdoor warm. Vanwege de luchtlaag achter het zonnepaneel bereikt deze warmte het dak zelf niet. Bovendien kan de wind de warmte afvoeren.

Vooral in de zomermaanden kan dit verschil maken voor de temperatuur in huis. Uit onderzoek van de Universiteit van California blijkt dat zonnepanelen zorgen voor een temperatuurverschil van ongeveer 2°C tot 3°C graden. Staat in de zomermaanden jouw airco aan om het huis te koelen? Dan hoeft jouw airco door de isolerende werking van de zonnepanelen minder hard te werken. Volgens milieu-professor Jan Kleissl komt deze besparing overeen met een korting van 5% op de prijs van het paneel. Zonnepanelen zorgen dus voor de opwek van eigen zonne-energie, maar ook voor de verlaging van jouw energierekening omdat de airco minder hard hoeft te draaien. Dubbele winst dus.

Warmer in de winter

Er is ook een voordeel tijdens de wintermaanden. De zonnepanelen voorkomen dat warmte van binnenshuis via het dak verloren gaat. Dit komt opnieuw door de laag lucht die tussen de panelen en het dak zit. Deze laag lucht functioneert als extra isolatielaag. Hierdoor werken de panelen als een soort thermosfles en wordt er minder warmte doorgelaten. Het effect van de zonnepanelen is in de winter niet zo groot als in de zomer, maar ieder beetje is mooi meegenomen.

Conclusie

Zonnepanelen hebben vooral in de zomermaanden een positieve impact op je energierekening en de temperatuur in huis. Ze reflecteren een deel van het zonlicht, waardoor er minder warmte wordt geabsorbeerd door het dak. Dit kan een verschil maken in de temperatuur in huis.

Het is wel goed om te weten dat zonnepanelen niet zo sterk isoleren als een geïsoleerd dak. Daarom is het nog steeds belangrijk om te investeren in goede isolatie en ventilatie om de temperatuur in huis op een aangenaam niveau te houden.

Zonnepanelen van Zonneplan

Wil jij graag profiteren van de voordelen van zonnepanelen op jouw dak? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en ontdek hoe zonnepanelen jou kunnen helpen om energie op te wekken en je huis koeler te houden in de zomer.

Onze adviseurs helpen je graag en maken vrijblijvend een dakplan aangepast op jouw situatie en wensen.

Ook zonnepanelen op jouw dak?

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: