Zonnepanelen op uitbouw

Aid Henic
Door: Aid Henic

Denk je eraan om zonnepanelen op je uitbouw te zetten? Dat is een slimme zet om alles uit je dakruimte te halen, vooral als het dak van je woning geen optie is of wanneer je wilt uitbreiden in het aantal panelen.

Mogen zonnepanelen op een uitbouw?

Ja, zonnepanelen kunnen worden geplaatst op een uitbouw. Belangrijk is dat de uitbouw stevig is en het dak in goede conditie verkeert. Een makkelijke vuistregel: als het dak veilig beloopbaar is, is het dak geschikt voor zonnepanelen. Bovendien moet het om een koopwoning gaan.

Maar er is meer om aan te denken: zorg ook dat het dak de juiste kant op staat (zuid of oost-west) voor maximaal zonlicht en dat er niet te veel schaduw is van bijvoorbeeld bomen of andere gebouwen.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een gemiddelde aanbouw?

De capaciteit hangt af van de afmetingen van je uitbouw. Bijvoorbeeld, bij een uitbouw van 4 bij 5 meter (20 m2), is niet de gehele oppervlakte beschikbaar voor zonnepanelen door randafstanden en ruimte tussen de panelen.

Wanneer zonnepanelen op de 1e verdieping worden geplaatst – wat bij een uitbouw het geval is – dient er 30 centimeter randafstand gehanteerd te worden. Dat zou betekenen dat er dan 3,4 * 4,4 = 14,94 m2 over is aan beschikbare ruimte.

Delen we dit door de oppervlakte van een gemiddeld zonnepaneel (1,94m2), komen we uit op 14,94 / 1,94 = 7,7 oftewel 7 zonnepanelen.

Er komt, afhankelijk van het bevestigingsmateriaal, de richting van je dak en andere factoren, eventueel ook nog wat ruimte tussen de rijen zonnepanelen. Anders kan het zijn dat het ene zonnepaneel voor schaduw over een ander zonnepaneel zorgt. Hierdoor kan het aantal panelen lager uitvallen.

zwarte zonnepanelen op een plat dak van een uitbouw

Een adviseur van Zonneplan kan je dak op afstand intekenen om direct te zien hoeveel zonnepanelen erop passen voor een zo hoog mogelijk rendement. Zo weet je precies hoeveel panelen er op je aanbouw passen.

Prijzen

De kosten voor het installeren van zonnepanelen op een uitbouw zijn in principe gelijk aan die van een standaard installatie. Voor 6 zonnepanelen inclusief omvormer en montage, ben je zo’n € 3.379 tot € 5.079 kwijt.

Alternatieven voor zonnepanelen op een uitbouw

Naast een uitbouw kun je ook overwegen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van je garage of schuur. Dit zijn goede alternatieven wanneer je meer energie wilt opwekken of als je dakruimte op je woning beperkt is.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: