Zonnepanelen 480 Wp kopen

Kevin de Haan
Door: Kevin de Haan

Zonnepanelen van 480 wattpiek zijn niet de meest gekozen panelen in de particuliere markt. Panelen van 480 wattpiek bestaan zeker, maar zijn voor een particulier niet altijd even ideaal. Dit komt doordat ze vaak groter en zwaarder zijn dan de varianten met een lagere wattpiek. Daarnaast zijn zonnepanelen van 480 wattpiek ook nog eens duurder.

Het is vaak beter om een paneel te kiezen waarbij de verhoudingen tussen de afmetingen en het vermogen beter in balans zijn. In dat geval kom je al gauw terecht bij het meest gebruikte type zonnepaneel op de particuliere markt en dat is het type met 405 wattpiek. Zonneplan werkt ook met zonnepanelen van 405 wattpiek, heb je hier interesse in? Vraag dan een vrijblijvende dakscan aan.

Ook verdienen met zonnepanelen?

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Wattpiek een eenheid waarmee de capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid. Het komt eigenlijk neer op de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel kan opwekken onder optimale omstandigheden, dus het maximale vermogen van een paneel. Zonnepanelen leveren de beste prestaties als ze gericht op het zuiden liggen en er maximale zoninstraling is bij een temperatuur van 25 graden. 

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Het is niet het geval dat een zonnepaneel van 480 Wp ook daadwerkelijk 480 wattpiek oplevert. Dit heeft te maken met enkele factoren, bijvoorbeeld de ligging van het dak, schaduwwerking en weersomstandigheden. De opbrengsten van 1 wattpiek in Nederland staan gelijk aan 0,88 kWh per jaar. Dit komt natuurlijk voornamelijk door het weer in Nederland. Maar ondanks dat het weer in Nederland niet altijd ideaal is voor zonnepanelen is het alsnog rendabel om ze aan te schaffen.

Een gemiddelde installatie bevat 12 zonnepanelen. Een installatie van 12 zonnepanelen van 480 wattpiek levert dus jaarlijks 5.069 kWh op (480 Wp * 12 = 5.760 * 0,88 kWh = 5.069). 

Let wel op, doordat zonnepanelen van 480 Wp vaak behoorlijk groot zijn, is het vaak niet mogelijk om een installatie van 12 zonnepanelen op jouw dak te laten plaatsen. Het gevolg hiervan is dat je opbrengst mis gaat lopen.

480 Wp zonnepanelen: wat zijn de voor- en nadelen

Een keuze maken voor de juiste zonnepanelen is geen gemakkelijke keuze. Om de keuze makkelijker te maken kun je jouw keuze terugbrengen naar twee opties. De eerste optie is om te kiezen voor zonnepanelen met het meeste vermogen, dus de panelen van 480 Wp. Bij deze keuze weet je wel dat je zoveel mogelijk stroom opbrengt met zo min mogelijk panelen. Het nadeel aan deze keuze is dat er minder panelen op je dak passen en dat dit de duurdere optie is.

De tweede optie is om te kiezen voor zonnepanelen met een lagere wattpiek. Om dezelfde opbrengst te behalen moet je logischerwijs dan wel meer zonnepanelen laten plaatsen. Deze zonnepanelen zijn vaak wel beter betaalbaar en kleiner waardoor er meer zonnepanelen op jouw dak passen. Daarnaast zullen de zonnepanelen die je ‘extra’ moet aanschaffen dus gemakkelijk opwegen tegen de extra mogelijkheden die het voor jouw dak gaat bieden.

Beste deal 405 of 480 wattpiek zonnepanelen

Zonneplan maakt gebruik van zonnepanelen die beschikken over een vermogen van 405 wattpiek. Deze gebruiken we omdat deze panelen de beste prijs/kwaliteit verhouding hebben. Panelen van 405 Wp zijn ook een stuk kleiner dan panelen van 480 wattpiek. Dit biedt dan ook meer legmogelijkheden, waardoor wij het maximale uit jouw dak kunnen halen met zonnepanelen. Mensen die in bezit zijn van 405 Wp zonnepanelen besparen gemiddeld zo’n €1.143,- per jaar op de energierekening.

Dingen om op te letten bij het aanschaffen van zonnepanelen

 • Jouw energieverbruik: Als je weet wat je jaarlijks aan energie verbruikt kun je het aantal zonnepanelen dat je gaat aanschaffen daarop baseren. Denk ook even goed na over eventuele investeringen die je in de toekomst gaat doen. Ga je bijvoorbeeld elektrisch rijden, koken of verwarmen, dan kun je daarom de keuze maken om iets meer zonnepanelen te laten installeren.
 • Opbrengstverdeling: Het zijn dat een oost-west opstelling beter is dan een installatie op het zuiden. Een oost-west opstelling zorgt voor een betere verdeling van de opbrengsten over de dag. Hierdoor is de kans groter dat je je eigen opgewekte zonnestroom gebruikt.
 • Garanties: Bij zonnepanelen zijn de garanties op het product zelf niet zoveel zeggend. Een garantie die je liever wilt hebben op je zonnepanelen is de garantie op de installatie. Daarom is het van belang om een betrouwbare leverancier te kiezen die je gemakkelijk kunt bereiken. Zonneplan biedt bij een zonnepaneleninstallatie standaard het 10-jarige Zonneplan Serviceplan aan. Hierdoor betaal je geen extra kosten voor een servicebezoek.
 • Digitale veiligheid: Thuisnetwerken, zoals de meeste mensen thuis hebben, kunnen vatbaar zijn voor cyberaanvallen. Het is dus verstandig om de keuze te maken voor een systeem dat 4G gebruikt. Zo hou je je gegevens binnen Europa en worden ze niet opgeslagen op een Chinese server.

 

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

De 405 Wp zonnepanelen van Zonneplan worden rechtstreeks ingekocht bij een tier-1 fabrikant en hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding. De panelen zijn dan ook voorzien van een officieel certificaat van testinstelling TÜV. Voordat ze deze certificering krijgen worden de panelen eerst uitgebreid getest. Op deze manier kan Zonneplan jou de beste zonnepanelen in de markt garanderen.

Zoals eerder benoemd is het, door de gunstige afmetingen van de 405 Wp panelen, mogelijk om de dakplannen zo specifiek mogelijk af te stemmen op jouw dak. Zonneplan stemt jouw aantal zonnepanelen altijd af op het huidige en toekomstige energieverbruik. Zo zorgen we er samen voor dat er altijd het maximale uit jouw dak gehaald wordt.

Als je kiest voor zonnepanelen van Zonneplan profiteer je automatisch van het 10-jarige Zonneplan Serviceplan. Zo ben je ervan verzekerd dat je 10 jaar lang geen extra kosten hoeft te maken. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Veelgestelde vragen over 480 Wp zonnepanelen

 • Wat kost een zonnepaneel van 480 Wp?

  Gemiddeld bedraagt de prijs voor zonnepanelen €1,1 tot €1,7 per Wp. Dit zou betekenen dat een zonnepaneel van 480 wattpiek dus gemiddeld €528 tot €816 kost. Zonneplan levert deze panelen niet, maar werkt uitsluitend met 405 Wp panelen. Wil je een offerte aanvragen, maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek oftewel Wp is een meeteenheid die gebruikt wordt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de grootte en oriëntatie van je dak, je gewenste opbrengst van de zonnepanelen en je energieverbruik. Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om aan jouw energiebehoefte te voldoen? In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? vind je alle informatie die je nodig hebt. Op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf de berekening kunt maken en geven we voorbeeldrekeningen, zodat je een goed beeld hebt van het aantal zonnepanelen dat bij jouw situatie past. Zo ben je goed voorbereid om de stap naar duurzame energie te zetten!

Kevin de Haan

Kevin de Haan

Marketingmedewerker

Kevin de Haan is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in (dynamische) energiecontracten, zonnepanelen en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: