Zonnepanelen 380 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Als jij zonnepanelen gaat kopen dan wil jij natuurlijk de beste panelen voor jouw dak, maar welke panelen zijn dat dan? Er zijn veel verschillende soorten panelen, zoals de 380 Wp zonnepanelen. Dit is een populaire optie.

Bij Zonneplan willen wij natuurlijk dat jij de beste opbrengsten haalt met jouw dak. Daarom zijn wij recent overgestapt op zonnepanelen met een iets hogere wattpiek: zonnepanelen van 400 Wp. Op gebied van kwaliteit, prijs en afmeting zijn deze de meest geschikte keuze. Als je bij ons een aanvraag doet verwerken wij deze dan ook in jouw offerte. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende zonnepanelen dakcheck aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Doe de gratis dakcheck!

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Wattpiek’ is de term die gebruikt wordt om het vermogen van de zonnepanelen aan te geven. Spreken we over het maximale vermogen van het zonnepaneel, dus de maximale hoeveelheid wattpiek, dan wordt dit het piekvermogen genoemd. Maar een zonnepaneel met een piekvermogen van 380 Wp haalt niet per definitie altijd de 380 wattpiek. 

Je vraagt je vast af waarom deze hoeveelheid wattpiek dan toch aan de zonnepanelen wordt toegekend. Dit heeft ermee te maken dat de 380 Wp van zonnepanelen is vastgesteld in een testcentrum. Het piekvermogen is hier gemeten onder ideale omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren in Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Je kan ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan de opwek van 0,88 kWh per jaar.  Een gemiddelde installatie van twaalf 380 Wp zonnepanelen levert het volgende op:

 • 380 Wp * 12 panelen = 4.560 Wp
 • 4.200 Wp * 0,88 kWh = 4.013 kWh per jaar

Beste deal: Zonnepanelen van 380 of 400 wattpiek

Het verschil tussen een zonnepaneel van 380 Wp of 400 Wp lijkt minimaal. Op jaarbasis kan het toch nog best wel wat kilowattuur schelen. Stel we nemen als voorbeeld een zonnepanelen systeem met 12 zonnepanelen. Hoeveel extra kWh scheelt dit dan in vergelijking met de 400 Wp panelen? Wij hebben het voor je uitgerekend.

Rekenvoorbeeld

 • 380 Wp * 12 = 4.560 Wp → 4.560 Wp x 0,88 kWh = 4.013 kWh 
 • 400 Wp * 12 = 4.800 Wp → 4.800 Wp x 0,88 kWh = 4.224 kWh 
 • Verschil 4.224 kWh – 4.013 kWh = 211 kWh

Bij eenzelfde afmeting en prijs levert een 400 Wp paneel in potentie dus 211 kWh extra op. Dat scheelt je, met een laag aangehouden kWh-prijs van 0,277 cent, al zo’n 58 euro op jaarbasis.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Bij Zonneplan gaan wij voor zonnepanelen van 400 Wp. De afmeting en het gewicht van 400 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Wij stemmen jouw hoeveelheid zonnepanelen altijd af op jouw huidige en toekomstige energieverbruik. Dit is dus de beste keuze voor onze klant. De 400 wattpiek zonnepanelen zijn rechtstreeks ingekocht bij een tier-1 fabrikant, zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is, je met jouw dak het maximale kan opwekken en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

Bij jouw aankoop bij Zonneplan krijg je niet alleen zonnepanelen maar profiteer je ook 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Hierdoor ben je niet alleen in het begin maar ook in de toekomst verzekerd dat je zorgeloos kunt genieten van jouw eigen zonne-energie. Het serviceplan zorgt ervoor dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekerd bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen van 380 Wp

 • Wat kost een zonnepaneel van 380 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor zonnepanelen van 380 Wp betekent dit gemiddeld een prijs van €418,- tot €646,- per paneel. Zonneplan levert geen 380 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 400 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Dus: hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

Deel dit artikel: