Zonnepanelen 380 Wp kopen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Als jij zonnepanelen gaat kopen dan wil jij natuurlijk de beste panelen voor jouw dak, maar welke panelen zijn dat dan? Er zijn veel verschillende soorten panelen, zoals de 380 Wp zonnepanelen. Dit is een populaire optie.

Bij Zonneplan willen wij natuurlijk dat jij de beste opbrengsten haalt met jouw dak. Daarom zijn wij recent overgestapt op zonnepanelen met een iets hogere wattpiek: zonnepanelen van 410 Wp. Op gebied van kwaliteit, prijs en afmeting zijn deze de meest geschikte keuze. Als je bij ons een aanvraag doet verwerken wij deze dan ook in jouw offerte. Wil jij meer weten over de zonnepanelen van Zonneplan? Ga dan naar onze pagina over zonnepanelen of vraag direct een vrijblijvende zonnepanelen dakcheck aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

Wattpiek’ is de term die gebruikt wordt om het vermogen van de zonnepanelen aan te geven. Spreken we over het maximale vermogen van het zonnepaneel, dus de maximale hoeveelheid wattpiek, dan wordt dit het piekvermogen genoemd. Maar een zonnepaneel met een piekvermogen van 380 Wp haalt niet per definitie altijd de 380 wattpiek. 

Je vraagt je vast af waarom deze hoeveelheid wattpiek dan toch aan de zonnepanelen wordt toegekend. Dit heeft ermee te maken dat de 380 Wp van zonnepanelen is vastgesteld in een testcentrum. Het piekvermogen is hier gemeten onder ideale omstandigheden, zoals een constante temperatuur van 25 graden Celsius en directe instraling van de zon. Schaduwwerking, verschil in hellingshoek en de beschikbare zonuren in Nederland worden hierin niet meegenomen.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

Je kan ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer gelijk staat aan de opwek van 0,88 kWh per jaar.  Een gemiddelde installatie van twaalf 380 Wp zonnepanelen levert het volgende op:

 • 380 Wp * 12 panelen = 4.560 Wp
 • 4.200 Wp * 0,88 kWh = 4.013 kWh per jaar

Beste deal: Zonnepanelen van 380 of 410 wattpiek

Het verschil tussen een zonnepaneel van 380 Wp of 410 Wp lijkt minimaal. Op jaarbasis kan het toch nog best wel wat kilowattuur schelen. Stel we nemen als voorbeeld een zonnepanelen systeem met 12 zonnepanelen. Hoeveel extra kWh scheelt dit dan in vergelijking met de 410 Wp panelen? Wij hebben het voor je uitgerekend.

Rekenvoorbeeld

 • 380 Wp * 12 = 4.560 Wp → 4.560 Wp x 0,88 kWh = 4.013 kWh 
 • 410 Wp * 12 = 4.920 Wp → 4.920 Wp x 0,88 kWh = 4.330 kWh 
 • Verschil 4.330 kWh – 4.013 kWh = 317 kWh

Bij eenzelfde afmeting en prijs levert een 410 Wp paneel in potentie dus 317 kWh extra op. Dat scheelt je, met een aangehouden kWh-prijs van 0,35 cent, al zo’n €110,95 euro op jaarbasis.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

 • Jouw energieverbruik: Door je jaarlijkse energieconsumptie in kaart te brengen, kun je inschatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om hieraan te voldoen. Houd echter ook rekening met toekomstige wijzigingen. Als je bijvoorbeeld van plan bent om in de toekomst elektrisch te rijden, te koken of te verwarmen, zou je kunnen overwegen om extra zonnepanelen aan te schaffen.
 • Opbrengst verdelen: De salderingsregeling verdwijnt in de toekomst wellicht, gebeurt dit, dan is het aan te raden om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen, in plaats van naar het zuiden gericht. Hierdoor wordt de opbrengst gelijkmatiger verdeeld over de dag, wat je in staat stelt om optimaal gebruik te maken van je eigen zonne-energie.
 • Garanties: Uitgebreide fabrieksgaranties zijn niet altijd alleszeggend. De installatiekosten kunnen namelijk hoger oplopen dan de kosten van het product zelf. Het is dus belangrijk om een leverancier te selecteren die goed bereikbaar is en een betrouwbaar servicenetwerk heeft. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan zijn er geen kosten verbonden aan een servicebezoek.
 • Veilig omgaan met jouw gegevens: Wifi-thuisnetwerken zijn vaak kwetsbaar voor aanvallen. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een systeem dat 4G gebruikt en ervoor zorgt dat je gegevens in Europa blijven en niet worden opgeslagen op Chinese servers.

Waarom zonnepanelen van Zonneplan?

Bij Zonneplan gaan wij voor zonnepanelen van 410 Wp. De afmeting en het gewicht van 410 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Wij stemmen jouw hoeveelheid zonnepanelen altijd af op jouw huidige en toekomstige energieverbruik. Dit is dus de beste keuze voor onze klant. De 410 wattpiek zonnepanelen zijn rechtstreeks ingekocht bij een tier-1 fabrikant, zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is, je met jouw dak het maximale kan opwekken en jij gegarandeerd bent van de beste deal. 

Bij jouw aankoop van zonnepanelen bij Zonneplan krijg je niet alleen zonnepanelen maar profiteer je ook 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Hierdoor ben je niet alleen in het begin maar ook in de toekomst verzekerd dat je zorgeloos kunt genieten van jouw eigen zonne-energie. Het serviceplan zorgt ervoor dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekerd bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen van 380 Wp

 • Wat kost een zonnepaneel van 380 Wp?

  De prijs voor zonnepanelen bedraagt gemiddeld €1,1 tot €1,7 per Wp. Voor zonnepanelen van 380 Wp betekent dit gemiddeld een prijs van €418,- tot €646,- per paneel. Zonneplan levert geen 380 Wp panelen, maar werkt uitsluitend met 410 Wp panelen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wattpiek bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is een meeteenheid die wordt gebruikt om het vermogen van zonnecellen uit te drukken. Een cel zet zonlicht om in elektriciteit. Het aantal Wattpiek is hoeveel stroom een zonnepaneel maximaal kan opwekken (onder ideale omstandigheden). Dus: hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengst van je zonnepaneel.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: