Ook verdienen met zonnepanelen?

 • Verdien gemiddeld €1.143 per jaar
 • Altijd achteraf betalen
 • Eenvoudige en heldere informatie

Ontvang gratis offerte

Binnen 60 seconden geregeld!
Is het de moeite waard?

Zonnepanelen bijplaatsen

Overweeg jij om extra zonnepanelen te laten bijplaatsen? Ben je benieuwd naar de kosten, de mogelijkheden om bestaande zonnepanelen uit te breiden, en of het rendabel is om extra panelen te installeren? In dit artikel beantwoorden we deze vragen en andere veelgestelde vragen over het bijplaatsen van zonnepanelen.

 

4 aandachtspunten

Wanneer kies je voor uitbreiden/bijplaatsen?

Wanneer je meer stroom verbruikt dan je huidige panelen kunnen opwekken kun je ervoor kiezen om extra zonnepanelen te kopen. Het kan zijn dat je energieverbruik is toegenomen door bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische auto of gezinsuitbreiding.

Het bijplaatsen van zonnepanelen is een beslissing die je kunt overwegen. Dit is afhankelijk van je energiebehoefte en de beschikbare ruimte op je dak. Voordat je besluit om panelen bij te plaatsen, is het goed om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Ruimte op je dak

  Controleer of je dak geschikt is voor het bijplaatsen van extra zonnepanelen. Het is belangrijk dat er voldoende vrije ruimte beschikbaar is om nieuwe panelen te kunnen plaatsen. Hierbij moet je niet alleen denken aan de afmetingen van de zonnepanelen, maar ook aan de randafstand die aangehouden moet worden tussen de panelen en de dakrand.

 • Capaciteit van de omvormer

  Vaak is het mogelijk om extra zonnepanelen bij te plaatsen zonder dat je een nieuwe omvormer hoeft te installeren. Dit is afhankelijk van de specificaties van je huidige omvormer en de beschikbare capaciteit. Als er toch een nieuwe omvormer nodig is, kan dit leiden tot hogere kosten bij het bijplaatsen van de zonnepanelen.

 • Specificaties nieuwe zonnepanelen

  Kijk goed naar het vermogen en het uiterlijk van de nieuwe zonnepanelen. Het is belangrijk om te controleren of de nieuwe panelen hetzelfde vermogen hebben als de bestaande installatie. Ook kan het uiterlijk van de nieuwe zonnepanelen afwijken van de huidige panelen. Oudere zonnepanelen hebben vaak een blauwachtige kleur, in tegenstelling tot de nieuwe panelen. Die hebben vaak een zwarte kleur. Tot slot kunnen ook de afmetingen van de oude en nieuwe zonnepanelen verschillen.

 • Garanties en installatiekwaliteit

  Bij het bijplaatsen van zonnepanelen is het extra van belang om te letten op de garantievoorwaarden. Het kan voorkomen dat deze voorwaarden verschillen bij panelen van een ander bedrijf dan het bedrijf dat de bestaande installatie heeft geleverd. Het is verstandig om het bijplaatsen van zonnepanelen te laten uitvoeren door het bedrijf dat de eerste installatie ook heeft geplaatst. Zo voorkom je onduidelijkheid over installatiegaranties.

Direct persoonlijk advies?

De omvormer: hoe zit dat precies?

Zonnepanelen bijplaatsen zonder nieuwe omvormer

Is het interessant om zonnepanelen bij te plaatsen op je huidige omvormer? Om deze vraag te beantwoorden moet je rekening houden met de capaciteit van je omvormer en het soort omvormer dat je hebt; parallel- of seriegeschakeld.

Heeft jouw omvormer voldoende capaciteit?

Iedere omvormer heeft een bepaalde capaciteit; een maximaal vermogen. Ook al sluit je meer zonnepanelen aan, de omvormer kan niet standaard meer opbrengst genereren. Je kunt dit zien als een auto. Je kunt wel meer benzine in de tank gooien, maar de auto heeft niet opeens een hogere maximum snelheid.

Plaats je toch meer zonnepanelen, dan topt de omvormer op zonnige dagen af. Je maakt natuurlijk nog wel gebruik van je extra zonnepanelen op minder zonnige dagen. Het is alleen de vraag of dit voldoende opbrengst geeft om jouw extra zonnepanelen financieel interessant te maken.

Met het Nederlandse klimaat worden omvormers standaard ondergedemensioneerd. Dit betekent dat de omvormer vaak een slag kleiner is dan het maximale wattpiek (Wp) van alle zonnepanelen bij elkaar. Meestal wordt 70% tot 80% als maximaal aangehouden. Oftewel: de omvormer kan 70% tot 80% van de maximum Wp van de zonnepanelen aan. Wil je zonnepanelen bijplaatsen, maar ligt het totale Wp aan zonnepanelen veel hoger dan de capaciteit van je huidige omvormer? Kies dan voor een nieuw systeem met een nieuwe omvormer.

Foto van extra zonnepanelen op een dak

Is jouw systeem serie- of parallelgeschakeld?

Zijn je zonnepanelen parallelgeschakeld? Dan is de capaciteit van de omvormer de belangrijkste factor om rekening mee te houden. Heb je een seriële schakeling? Dan zijn onderstaande punten ook van toepassing:

Komen de zonnepanelen op hetzelfde dakvlak?

Bij een seriële schakeling is de opbrengst van het zwakste zonnepaneel bepalend voor de opbrengst van de rest van de zonnepanelen. Zie het als de ouderwetse kerstverlichting. Is één lampje kapot dan werken de andere lampjes ook niet. Plaats je zonnepanelen bij op een seriegeschakelde omvormer en plaats je die nieuwe zonnepanelen op een minder gunstig dakvlak dan heeft dit dus gevolgen voor de opbrengsten van alle zonnepanelen. Dit maakt het niet interessant om nieuwe zonnepanelen bij te plaatsen op dezelfde omvormer.

Hebben de zonnepanelen nog dezelfde eigenschappen?

Ook hier geldt dat het zwakste paneel in de reeks leidend is. Wanneer je panelen bijplaatst met meer vermogen, zullen de nieuwe zonnepanelen dus nooit optimaal presteren. Ze volgen immers de opbrengst van de huidige zonnepanelen met een lager vermogen. Het is in dat geval zonde om nieuwe panelen met meer vermogen te plaatsen.

Kosten en opbrengsten

De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen zitten hem niet alleen in de zonnepanelen zelf, maar ook in het bevestigingsmateriaal, aanpassingen in de bekabeling, eventuele hefmiddelen als een ladderlift of hoogwerker en uiteraard het installeren van de panelen. Vooral arbeid is kostbaar. Dit maakt één of twee panelen bijplaatsen al snel minder rendabel dan het bijplaatsen van meerdere panelen. Mogelijk is een volledig nieuw systeem met 4 zonnepanelen wel veel interessanter, als daar ruimte voor is.

Kijk dus goed naar de extra opbrengsten van de nieuwe zonnepanelen. Is deze opbrengst hoog genoeg om de kosten van bijplaatsen te compenseren?

Contact opnemen met adviseur

Ben je geïnteresseerd in het kopen van extra zonnepanelen en heb je al zonnepanelen van Zonneplan? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een van onze ervaren Zonneplan-adviseurs. Zij helpen je graag bij het maken van een weloverwogen beslissing en kunnen je advies geven over de mogelijkheden op jouw dak.

Vanuit Zonneplan plaatsen we geen zonnepanelen bij op een installatie die niet door ons geplaatst is. Wel kunnen we met je meedenken over een nieuw systeem van minimaal 4 zonnepanelen.

Direct persoonlijk advies?

Conclusie: is bijplaatsen rendabel?

Of bijplaatsen rendabel is hangt af van factoren zoals je huidige en toekomstige energiebehoefte, de beschikbare ruimte op je dak en de capaciteit van je huidige omvormer.

Het bijplaatsen van zonnepanelen brengt kosten met zich mee. Niet alleen kosten voor de panelen zelf, maar vooral ook installatiekosten.

Iedere situatie is uniek. Afhankelijk van je specifieke omstandigheden, zoals een sterk verhoogd energieverbruik of een vergroot dakoppervlak, kan het bijplaatsen van zonnepanelen een rendabele investering zijn. Het is belangrijk om deskundig advies te vragen voordat je een beslissing neemt. Jouw Zonneplan-adviseur kan je hierbij helpen, door je specifieke situatie te analyseren en je te adviseren over de beste aanpak.

Besparen zonder bijplaatsen van zonnepanelen

Wil je graag je energierekening verlagen door te profiteren van de energietransitie maar is bijplaatsen van zonnepanelen geen optie? Dan hebben wij de oplossing.

Een dynamisch energiecontract van Zonneplan is dé oplossing om je energierekening te verlagen. Dit doen we door jou stroom en gas voor inkoopprijs te leveren. Maar het energiecontract van Zonneplan biedt meer dan alleen dynamische energieprijzen. Via de Zonneplan app helpen we je om je verbruik te verplaatsen naar de goedkoopste momenten met veel wind- en/of zonnestroom. Hierdoor kan je maximaal gebruik maken van betaalbare stroom en profiteren van de energietransitie.

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn om jouw zonnepanelen-installatie uit te breiden? Neem dan contact op met jouw Zonneplan-adviseur. We geven je graag advies over de mogelijkheden tot uitbreiding, de compatibiliteit van jouw omvormer en de garantievoorwaarden.

Zonneplan App met uurprijzen voor stroom

Ontvang een plan op maat

Super snel geregeld

Vraag binnen 60 seconden een persoonlijk plan aan. Een van onze adviseurs gaat vervolgens direct voor je aan de slag met de uitwerking. Gratis advies op maat dus.

Advies op maat

Wat is voor jou de beste optie: huren, lenen of kopen (met spaargeld)? We helpen jou het beste uit jouw dak te halen met zonnepanelen. Gratis advies op maat.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Lees meer over...

Ook verdienen met zonnepanelen?

Wij zien ons advies als een samenwerking met onze klanten. Het doel: maximaal gebruik maken van eigen opgewekte stroom. Zo is jouw energie zo groen en zo goedkoop mogelijk.