Dakconstructies

De montage van zonnepanelen op het dak

Renate van den Brink
Door: Renate van den Brink

De diversiteit in daken zorgt automatisch voor het bestaan van verschillende soorten bevestigingsmaterialen en montagemogelijkheden voor zonnepanelen. Voor montage van zonnepanelen op een schuin dak wordt er overwegend gebruik gemaakt van dakhaken. Daarentegen wordt voor zonnepanelen op een plat dak juist gebruik gemaakt van lichtgewicht montagesysteem met ballast. Eén simpel antwoord op de vraag: ‘Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?’ kunnen wij je dus niet direct geven. Wat wij wel kunnen, is je per type dak uitleggen hoe zonnepanelen worden bevestigd.

Daken geschikt voor Zonneplan-installatie

onderaanzicht van schuin dak met rode dakpannen en zonnepanelen


Zonnepanelen op schuin dak

De bevestigingsmaterialen van zonnepanelen op schuine daken die wij gebruiken, zijn van het merk Solar Construct. Het Solar Construct-systeem met haken is namelijk gemaakt van aluminium en RVS en is daardoor extra sterk. De verstelbare dakhaak zorgt voor een lijnrechte installatie van zonnepanelen op schuin dak en een strak design. Rails worden op maat gezaagd en afgewerkt. De haken zijn lichtgewicht en verstelbaar, waardoor geen druk op de dakpan van een schuin dak wordt uitgeoefend.

verzameling platte daken met zonnepanelen

Zonnepanelen plat dak

Bij de bevestiging van zonnepanelen op plat dak gebruiken wij ook het montagemateriaal van Solar Construct, maar dan specifiek afgestemd op installaties op platte daken. Zonnepanelen op een plat dak worden namelijk niet vastgezet met haken, schroeven of ander materiaal, maar door middel van ballast. Hierdoor raakt jouw dak niet beschadigd en ligt het zonnepanelensysteem wel veilig op je dak. Er is een speciaal platdaksysteem voor daken gelegen op het zuiden. Daarnaast biedt Solar Construct ook een ‘oost-west’ systeem aan, waarbij de helft van de zonnepanelen op het oosten gericht is en de andere helft op het westen.

oost west systeem zonnepanelen

Daken waarop wij niet installeren

  • Staaldaken: Hoewel het niet in ons assortiment zit, is het monteren van zonnepanelen op stalen daken wel mogelijk. Bij de dakconstructie voor dit type dak wordt de montagevoet met bouten in het dak geschroefd. Het materiaal is extra robuust uitgevoerd. Hierdoor blijven de zonnepanelen levenslang, onder alle omstandigheden, muurvast op het dak gemonteerd.
  • Golfplaten dak: Hoewel wij niet gespecialiseerd zijn in daken met dakpanplaten of golfplaten en dit ook niet aanbieden, is een installatie van zonnepanelen op golfplaten wel mogelijk. De stokschroeven waarmee de dakpanplaten of golfplaten zijn bevestigd, worden verwijderd. Vervolgens worden de stokschroeven in de houten dwarsbalken gedraaid. Bovenop deze schroef worden vervolgens de rails gemonteerd, waarop de zonnepanelen worden bevestigd.
  • Veldopstelling: Bij Zonneplan bevestigen wij alleen zonnepanelen op daken, maar het is zeker mogelijk om zonnepanelen te plaatsen in een veldopstelling. Daarbij is het van groot belang dat het installatiemateriaal robuust en degelijk is. De installatie moet zonder problemen, vele decennia en onder extreme weersomstandigheden, muurvast in het veld blijven staan. Ook voor de veldopstelling kan er het best gebruik worden gemaakt van een spiraalvormige schroefpaal van Solar Construct. De spiraal aan de schroefpaal zorgt ervoor dat deze zich in de grond graaft en er niet meer uitgetrokken kan worden.