Investeren in een eigen zonnepanelen systeem is een slimme keuze. Niet alleen voor een flinke besparing op je energierekening, maar met zonnepanelen draag jij ook bij aan een groenere wereld.
Schatting voor 10 zonnepanelenAdviseur Robin legt uit hoe wij tot het beste advies komen.
Het aantal zonnepanelen dat je kiest, bepaalt hoeveel het gaat kosten en hoeveel je gaat opbrengen. Maar welk aantal zonnepanelen past het best bij jouw dak en situatie? Dat ligt allereerst aan je dak. Is het dak groot genoeg voor het aantal panelen, zijn er geen obstakels en is de oriëntatie naar de zon rendabel? Ontdek hier direct of jouw dak geschikt is. Daarnaast ligt het aan je budget. Ook zonder budget zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een Duurzaamheidslening of een Greenloans lening voor het financieren van de zonnepanelen. Zelfs als je genoeg spaargeld én een geschikt dak hebt, is het ook nog slim om te kijken hoeveel stroom je gebruikt of gaat gebruiken. Het loont namelijk niet om je hele dak vol te leggen met zonnepanelen wanneer je niet zelf het grootste gedeelte van de stroom gebruikt.
*Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op data van klanten van Zonneplan. Wat de daadwerkelijke prijs en opbrengsten zijn verschilt per dak en kunnen dus afwijken van dit voorbeeld.
Onder materiaalkosten vallen niet alleen de kosten van de zonnepanelen, maar ook van de omvormer, de bevestigingsmaterialen en de bekabeling. Waar de prijs voor materialen de laatste jaren steeds iets daalde, zie we in2023 juist een stijging van de materiaalprijs.
Onder installatiekosten vallen de arbeidskosten. De kosten van arbeid zijn de laatste jaren in verhouding toegenomen. Dit komt doordat er minder installatie monteurs te vinden zijn.
De kosten voor service zitten ook inbegrepen in de prijs van zonnepanelen. Het Zonneplan Serviceplan verzekert jou 10 jaar lang van geen extra kosten als er iets mis gaat. Ook daarna staan we altijd voor je klaar. Daarnaast vallen hier ook de monitoringskosten onder. Met de app heb je altijd inzicht in wat je opwekt.
In de afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald, zo blijkt uit data van Milieu Centraal. Dat is goed nieuws! Steeds meer mensen kunnen profiteren van duurzame energie. Maar de prijs van zonnepanelen daalt de afgelopen jaren een stuk minder hard dan in het begin. De verwachte prijs van zonnepanelen in 2021 ligt dan ook niet veel lager dan in het jaar ervoor. Wacht jij toch liever tot het nóg goedkoper is? Dan loop je nu al veel besparing mis. Daarnaast verandert de wetgeving rondom de salderingsregeling en de btw-teruggave in de komende jaren. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling al in kleine stapjes afgebouwd. Daarom adviseren wij altijd: hoe eerder je zonnepanelen neemt hoe (financieel) beter het is!
Ook als je zonnepanelen hebt, blijf je aangesloten op het stroomnet. Zo heb je ook gewoon stroom als de zon niet schijnt en kun je de te veel opgewekte stroom terug-leveren aan het net. Financieel voordeel: voor de teruggeleverde stroom ontvang je een terugleververgoeding. De stroom die je afneemt van het net kun je wegstrepen tegen de stroom die je teruglevert aan het net. Deze prijzen zijn namelijk gelijk aan elkaar. Vanaf 2025 komt hier verandering in. De vergoeding die je krijgt voor de teruggeleverde stroom wordt namelijk langzaam afgebouwd. Daarom is het slim om het percentage autarkie (de zonne-stroom die je zelf gebruikt) hoger te krijgen. We gebruiken nu gemiddeld nog maar 30% van de opgewekte stroom zelf en ons doel is om dat te laten stijgen naar 50%. Dit kan je doen door juist op zonnige momenten elektrische apparaten te gebruiken, zoals de wasmachine, vaatwasser of droger. Hoe meer zonne-stroom je zelf gebruikt, hoe minder je teruglevert en hoe minder afhankelijk je bent van de salderingsregeling.
Reken op ongeveer 7 jaar
Uit de rekenmodellen van TNO en het onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar is. Maar, staar je niet blind op de verwachte terugverdientijd want met het bedrag dat je investeert, verhoog je direct de woningwaarde. Geen geld dat je moet terugverdienen dus, want het zit direct op je woning. Daarnaast gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Dit betekent dat je na het ‘terugverdienen’ nog 18 jaar kan profiteren van je eigen gratis stroom.
Terugverdientijd
De terugverdientijd gaat de komende jaren veranderen. Dit heeft vooral te maken met de afbouw van de salderingsregeling. Doordat de vergoeding voor teruggeleverde stroom elk jaar een beetje afneemt, verdien je de zonnepanelen na 2025 minder snel terug. Maar dit is vooral het geval als je zelf weinig van de opgewekte stroom gebruikt. In de rekenmodellen van TNO wordt doorgaans 30% opgewekte stroom gerekend als zelf gebruikte stroom. In dit geval ben je sterker afhankelijk van de salderingsregeling voor de bepaling van jouw terugverdientijd. Wanneer je zelf voor een groot deel, bijvoorbeeld zo’n 50%, jouw eigen opgewekte energie gebruikt, stijgt de terugverdientijd nauwelijks.
Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig en hoef je ook geen hoge onderhoudskosten te verwachten. Er zitten geen bewegende delen in de installatie die voor problemen kunnen zorgen en de panelen worden niet snel vies. Zonnepanelen worden namelijk altijd schuin geïnstalleerd. De hellingshoek van de panelen zorgt ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer schoonspoelen. Voor zonnepanelen die dicht bij een drukke weg staan, kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te (laten) maken met kalkvrij water. Wij adviseren om dit alleen te doen wanneer de opbrengst van je zonnepanelen substantieel terugloopt, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes. Mocht er toch iets niet goed zijn met de zonnepaneleninstallatie dan lossen wij dat de eerste 10 jaar kosteloos op. Dit valt onder ons Serviceplan.
Zonnepanelen hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Dit vertaalt zich ook in de lineaire vermogensgarantie van 25 jaar. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten opwekken. Na deze 25 jaar zijn zonnepanelen ook niet direct waardeloos, ze zullen alleen minder vermogen opwekken.
Om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel zonnepanelen voor jou kosten, maken we altijd een gratis Zonneplan. Hierin meten we op afstand in hoeveel panelen er op jouw dak passen, welke omvormer daar het beste bij past en hoeveel je gaat opwekken. Zo heb jij een totaal beeld en weet je exact wat het gaat kosten. Vul je gegevens hieronder in en ontdek al binnen een paar minuten hoeveel zonnepanelen op jouw dak kosten.
in 60 seconden geregeld!