De EL-test

De EL-test is een test die verder kijkt dan alleen het uiterlijk van de zonnepanelen. EL staat voor Elektroluminescentie en onderzoekt de onzichtbare gebreken van de zonnepanelen met behulp van een specialistische röntgentechniek. Een lagere opbrengst en een korte levenstermijn van zonnepanelen is mogelijk doordat er kleine scheurtjes, slechte cellen (zogenaamde hotspots) of andere gebreken aanwezig zijn.


100% foutvrije zonnepanelen

Met behulp van de EL-test is het mogelijk om defecte cellen te vinden nog voordat het ‘lamineringproces’ plaatsvindt (tijdens het lamineringsproces worden de verschillende lagen van de zonnecel definitief samengesmolten). Door een EL-test uit te voeren voordat deze laag wordt aangebracht, is het mogelijk de defecte zonnecellen te elimineren en alleen 100% foutvrije panelen te leveren. Over het algemeen besparen producenten van zonnepanelen op het uitvoeren van EL-testen omdat het een vrij duur proces is. De kostprijs van de panelen wordt hierdoor verlaagd. Consequentie hiervan is dat het rendement over de gehele levensduur onzeker wordt. Zonneplan adviseert daarom uitsluitend zonnepanelen welke voor, tijdens en na de assemblage aan een EL-test zijn onderworpen.

Zonnepanelen in een EL-test

Zonneplan test bij het testinstituut TÜV Rheinland op frequente basis de zonnepanelen om slechte kwaliteit zonnecellen op te sporen. Uit de EL-test komen röntgenfoto's waarop eventuele haarscheuren, gebroken cellen en hotspots duidelijk te zien zijn. Op de onderstaande foto's wordt het verschil weergegeven tussen een goed zonnepaneel van Zonneplan en beelden van zonnepanelen met haarscheurtjes.EL-foto van een zonnepaneel met microcracks
EL-foto van zonnepaneel van Zonneplan. Op de foto ziet u geen defecten en een goede samenstelling van zonnecellen.

Zie ook: Levensduur zonnepanelen