Levensduur zonnepanelen

Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer 40 jaar mee. Fabrikanten geven gemiddeld 25 jaar garantie op het vermogen van het zonnepaneel. Maar, door de juiste zonnepanelen te selecteren, kunt u ook buiten de garantie nog lang profiteren van uw zonnepanelen.

Langere levensduur door kwaliteit zonnepanelen

Om een lange levensduur van zonnepanelenLevensduur zonnepanelen te kunnen garanderen, is het belangrijk dat de zonnepanelen aan alle kwaliteitseisen van Zonneplan voldoen. Zonneplan selecteert enkel fabrikanten van wie de zonnepanelen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Panelen van deze fabrikanten zijn zowel na productie als vóór de installatie uitgebreid getest, onderworpen aan belangrijke duurproeven en voorzien van een certificaat. De kans op een defect of schade wordt hiermee geminimaliseerd. Zonneplan test de kwaliteit daarnaast steekproefsgewijs bij TÜV Rheinland, het grootste testinstituut op het gebied van zonnepanelen. Maar wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende kwaliteitsproblemen bij zonnepanelen?

Kwaliteitsproblemen voorkomen

Om de kwaliteit van zonnepanelen te bepalen, zijn er verschillende tests die het vermogen, de levensduur, de houdbaarheid onder extreme weersomstandigheden en andere kwaliteitsbepalende factoren bewijzen. Op de pagina zonnepanelen testen leest u meer over deze testen en waarom Zonneplan deze zo belangrijk vindt. Door deze testen is het risico op kwaliteitsproblemen bij zonnepanelen van Zonneplan zeer klein.

De vier belangrijkste kwaliteitsproblemen bij zonnepanelen zijn:

 1. (Te) snelle degradatie zonnepanelen
  Het vermogen van zonnepanelen neemt gedurende de eerste 25 jaar geleidelijk af door verschillende oorzaken. Dit fenomeen heet degradatie. Wanneer de zonnepanelen niet aan de juiste kwaliteitseisen voldoen, kan het vermogen sneller degraderen dan de vermogensgarantie dekt. In welke mate verschillende zonnepanelen degraderen en hoe dit kan ontstaan, leest u hier.
 2. Incorrect wattpiek vermogen
  Het is helaas een veelvoorkomend probleem in de markt van zonnepanelen-fabrikanten: het opgeven van incorrecte flashdata, waardoor het zonnepaneel op papier een hoger wattpiek vermogen heeft dan in de praktijk. Dat betekent dat u uiteindelijk minder rendement haalt dan is berekend op basis van het vermogen. Zonneplan zorgt dat u altijd zonnepanelen krijgt die beter presteren dan het opgegeven wattpiek vermogen door enkel betrouwbare Tier 1 fabrikanten te selecteren. Hoe we dat doen leest u in onze zoektocht naar de beste zonnepanelen fabrikanten: demo: zonnepanelen van Zonneplan.
 3. Slechte kwaliteit zonnecellen
  Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen. Voor de kwaliteit van het zonnepaneel is het belangrijk dat de zonnecellen van zuivere kwaliteit zijn en dat er geen gebreken zijn, zoals haarscheurtjes. Door haarscheurtjes in de zonnecellen kunnen er zogenaamde hotspots ontstaan. Deze lokale weerstanden zijn nadelig voor de opbrengst van het gehele systeem. De panelen worden daarom door de fabrikant én door Zonneplan onderworpen aan een EL-test voor zonnepanelen. Daarnaast zorgt de afdeling inkoop van Zonneplan voor een zeer zorgvuldig transport en behandelen onze installateurs uw zonnepanelen met uiterste voorzichtigheid.
 4. Lage vochtbestendigheid
  Uit afzonderlijke testen van Zonneplan blijkt dat niet alle zonnepanelen even goed tegen tientallen jaren vochtigheid kunnen. Tijdens de damp heat en humidity freeze testen zijn verschillende zonnepanelen getest die na 10 tot 20 jaar kapot waren gegaan aan zogenaamde delaminatie. Doordat Zonneplan deze testen steekproefsgewijs uitvoert, weet u zeker dat uw zonnepanelen ook deze test hebben doorstaan.

Door al deze testen weet u zeker dat uw panelen een lange levensduur zullen hebben! Mocht er toch iets niet goed zijn met uw zonnepanelen, neem dan contact op met onze serviceafdeling. Wilt u meer weten over hoe u zelf de zonnepanelen in de beste conditie kunt houden? Lees dan onze pagina over het onderhoud.