Dynamisch energiecontract

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Een dynamisch energiecontract is een soort energiecontract waarbij de energieprijs regelmatig wordt aangepast aan de marktprijzen. Bij stroom geldt een prijs per uur. Bij gas is dit een prijs per dag. Hoe meer aanbod van wind- en zonne-energie er is, hoe lager de prijs is.

dynamisch, variabel of vast energiecontract tabel met kenmerken

Energieprijs

De energieprijs in een dynamisch energiecontract kan fluctueren, afhankelijk van de marktprijzen. Dit betekent dat de prijs voor energie soms hoger kan zijn dan bij een vast tarief contract, maar ook lager. Dit maakt een dynamisch contract aantrekkelijk voor consumenten die willen profiteren van lagere energieprijzen als deze beschikbaar zijn.

Ga je hier slim mee om dan kun je flink besparen. In 2022 betaalde de gemiddelde Nederlander €2,14 voor elke kubieke meter gas en €0,53 voor elke kilowattuur stroom. Dit is 18% en 31% hoger dan huishoudens met een dynamisch energiecontract.

Ontdek dynamische energie van Zonneplan

Looptijd

Een dynamisch energiecontract heeft meestal geen looptijd. Je kunt het energiecontract dagelijks kosteloos opzeggen. Je zit dus helemaal nergens aan vast. Dit in tegenstelling tot een vast energiecontract waar een opzegtermijn en een opzegboete van toepassing is.

Dynamisch energiecontract afsluiten

Het afsluiten van een dynamisch energiecontract is vaak eenvoudig. Er zijn meerdere energieleveranciers, waaronder Zonneplan, die dynamische contracten aanbieden. Ze werken dus allemaal met energie voor inkoopprijzen, maar toch is verstandig om de prijzen te vergelijken en voorwaarden te bekijken voordat men een contract afsluit. De prijzen van dynamische energiecontracten verschillen namelijk als het gaat om:

 • Handlingsfee: de energieleverancier heeft kosten voor het inkopen van energie, zoals transport- en administratiekosten. Dit betekent dat er een kleine opslag per kWh wordt betaalt. Deze opslag kan per leverancier verschillen.
 • Maandelijkse kosten: dynamische energieleveranciers vragen een vast bedrag per maand voor het gebruiken van hun diensten. Ook deze kosten wisselen per energiemaatschappij.

Opzeggen

Omdat een dynamisch energiecontract geen looptijd heeft, zijn er ook geen opzegtermijnen of opzegboetes. Het opzeggen van een dynamisch energiecontract is daarom veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld het opzeggen van een vast energiecontract.

Waarom dit het perfecte moment is om van dynamische energietarieven gebruik te maken? In onze blog geven we 4 redenen om juist nu voor dynamische energie te gaan.

Meer lezen? Lees dan eens het blogartikel ‘Wat is een dynamisch energiecontract?‘ of de artikelen over de voordelen of nadelen van een dynamisch contract.

Veelgestelde vragen over dynamische energiecontracten

 • Hoe kan dynamische energie goedkoper zijn dan een vast contract?

  De stroomprijs in een dynamisch energiecontract verandert per uur en de gasprijs per dag, afhankelijk van de marktprijzen. Dit betekent dat de prijs voor stroom en gas soms hoger kan zijn dan bij een vast contract, maar ook lager. Dit maakt een dynamisch contract aantrekkelijk als je wilt profiteren van lagere energieprijzen op momenten dat deze beschikbaar zijn. Heb je Zonneplan Energie, dan kan je via de app de tarieven volgen en jouw energiegebruik daarop afstemmen zodat je zo voordelig mogelijk uit bent.

  Uit onderzoek blijkt dat huishoudens met een dynamisch energiecontract van Zonneplan in februari 2023 gemiddeld 0,32 euro per kilowattuur stroom en 1,28 euro per kuub gas betaalden. Bij een verbruik van 2900 kWh en 1200 kuub (de waarden die het kabinet per 1 januari als verbruiksplafond instelde) bespaarden zij daarmee 938 euro ten opzichte van de gemiddelde Nederlander met een vast of variabel contract.

 • Hoe kan ik profiteren van goedkope uren?

  Dankzij de Zonneplan app zie je vandaag de stroom- en gasprijzen voor morgen. Zo kan je profiteren van goedkope uren door op de juiste momenten bijvoorbeeld je auto op te laden of de wasmachine aan te zetten. Daarnaast ligt de gemiddelde energieprijs bij een dynamisch contract lager dan bij een vast of variabel contract. En verzet je je verbruik zoveel mogelijk naar de goedkope momenten? Dan bespaar je nóg meer.

 • Hoe wordt de prijs van dynamische energie bepaald?

  Zonneplan koopt op de energiehandelsmarkt stroom in tegen ‘kale’ uurprijzen en gas voor dagprijzen. Met een dynamisch energiecontract krijg jij toegang tot deze inkoopprijzen. De stroomprijs die jij betaalt per kWh bestaat uit de inkoopprijs, energiebelasting, handlingfee en btw.

  In de Zonneplan app zie je voor vandaag en morgen per uur de prijs per kWh. Stel dat de weergegeven prijs in de app voor een bepaald uur €0,30 is. Deze is dan als volgt opgebouwd:

  • Energiebelasting (vast): €0,12599
  • Inkoopprijs EPEX day-ahead (variabel per uur): €0,11946
  • Handling fee: €0,0024793
  • Btw (vast): 21%

  Dus: (0,12599+0,11946+0,0024793) x 1,21 = €0,30 per kWh.

  Lees in ons kenniscentrum meer over de opbouw van de kWh-prijs.

  Voor gas wordt er een dagprijs gehanteerd. Stel dat de weergegeven prijs in de app voor een bepaalde dag €1,35 is. Deze is dan als volgt opgebouwd:

  • Energiebelasting (vast): €0,48980
  • Inkoopprijs TTF day-ahead EGSI (variabel per dag): €0,58458
  • Handling fee: €0,024793
  • Gas transportkosten: €0,01652
  • Btw (vast): 21%

  Kortom: (0,48980 +0,58458+0,024793+0,01652) x 1,21 = €1,35 per m3.

  Lees in ons kenniscentrum meer over de opbouw van de gasprijs.

 • Hoe werkt een dynamisch energiecontract met zonnepanelen?

  Wek je zelf zonne-energie op? Dan heb je ook te maken met en de salderingsregeling. Een veelgehoorde vraag is hoe dit precies werkt met een dynamisch energiecontract.

  Voor de stroom die je teruglevert binnen je eigen verbruik ontvang je de prijs die een ander zou betalen om op dat moment stroom af te nemen. Je krijgt dus de geldende uurprijs als terugleververgoeding.

  In ons blog lees je meer over de vraag of een dynamisch energiecontract verstandig is met zonnepanelen.

 • Waar kan ik de inkoopprijs vinden?

  De inkoopprijs/beursprijs van stroom vind je terug op Enever.nl. Je ziet de prijzen per uur van vandaag en morgen. De stroom- en gasprijzen worden vastgesteld op basis van ontwikkelingen in vraag en aanbod. Meer over hoe de stroomprijs tot stand komt, lees je in het artikel ‘Wat kost 1 kWh?’.

 • Hoe werkt het prijsplafond met een dynamisch energiecontract?

  Op 1 januari 2023 werd het prijsplafond ingevoerd op energieprijzen. Dat roept vragen op. In het blog ‘Het prijsplafond en een dynamisch energiecontract: zo werkt het’ geven we antwoord op de belangrijkste vragen en lees je enkele voorbeeldscenario’s.

 • Hoe sluit ik een energiecontract af bij Zonneplan?

  Maak je al gebruik van de Zonneplan app omdat je zonnepanelen hebt van Zonneplan? Dan kun je via diezelfde app eenvoudig overstappen op Zonneplan Energie. Gebruik je de app nog niet? Dan stap je over via de website: www.zonneplan.nl/energie. Je vult dan je postcode en huisnummer in en je kiest of je stroom en gas wilt afnemen of alleen stroom.

  Hierna checken we of jouw slimme meter geschikt is voor de Zonneplan Connect. We vragen je hiervoor de code van je slimme meter in te vullen. Blijkt je slimme meter geschikt? Dan vul je je geschatte verbruik in en kun je je aanmelding afronden.

Deel dit artikel: