Energieprijzen verwachting 2023/24

Op deze pagina vind je de energieprijzen van morgen, het energieweerbericht voor de komende week en een ontwikkeling voor de energieprijzen van de komende maand en voor deze winter.

De energieprijs van morgen

All-in Stroomprijzen

7 december 2023
Stroom
Gas
Bezig met laden...

ct/ kWh

Stroomprijs 11:00 - 11:59 uur

Word klant van Zonneplan Energie en profiteer van stroom voor inkoopprijs. Krijg live inzicht in de actuele tarieven en je stroomverbruik met de Zonneplan app.

Link gekopieerd
Prijsplafond
Slimme uren
Normale uren
Piekuren
Energieweerbericht

Verwachting deze week

‘T heerlijk avondje is gekomen! Helaas waait de wind niet zo hard door de bomen, daarom verwachten we geen enorme verschillen in de energieprijzen van deze week.

  • Wel verwachten we woensdagmiddag/avond een piek, dus vermijd verbruik dan zoveel mogelijk.
  • Verder verwachten we in het weekend wat lagere prijzen, vooral op zaterdag. Bewaar je grootverbruikers dus voor dan!
Verwachte energieprijs november

Verwachting komende maand

Verwachte stroomprijs

Voor januari verwachten we een stroomprijs van € 0,285 per kWh. Klanten van Zonneplan Energie zien dat bij de voorschotberekening gebruik is gemaakt van een kale stroomprijs van € 0,153 per kWh. We gaan uit van een inkoopprijs van € 0,11 per kWh, dit is gebaseerd op de marktprijs. Inclusief btw en handling fee komt dat neer op een prijs van € 0,153. Daarnaast betaal je ook nog energiebelasting. Hoe de stroomprijs precies is opgebouwd zie je hieronder.

De verwachte kWh-prijs is een gemiddelde prijs. Door de dag heen wisselt de prijs sterk en door verbruik te schuiven naar goedkope momenten weten onze klanten een lagere prijs te realiseren.

Verwachte gasprijs

Voor januari verwachten we een gasprijs van € 1,366 per m³. De verhoging komt puur door de hogere energiebelasting. De inkoopprijs is zelfs gedaald. Klanten van Zonneplan Energie zien dat bij de voorschotberekening gebruik is gemaakt van een kale gasprijs van € 0,661 per m³. We gaan hierbij uit van een inkoopprijs van € 0,48 per m³, dat is gebaseerd op de marktprijs. Inclusief btw en handling fee komt dat uit op een prijs van € 0,661 per m³. Prijzen op deze pagina worden iedere maand bijgewerkt.

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

De stroomprijs bestaat uit meer onderdelen dan alleen de inkoopprijs. Bekijk hier hoe die stroomprijs is opgebouwd bij een all-in prijs van € 0,28 per kWh. De energiebelasting en handling fee zijn vaste tarieven per kWh. Gerekend met de vernieuwde energiebelasting voor 2024.

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De gasprijs die jij ziet in de Zonneplan app bestaat uit meerdere onderdelen. De energiebelasting en handling fee zijn vaste bedragen per m³. De inkooprijs wisselt iedere dag. Bekijk hier hoe de gasprijs is opgebouwd bij een prijs van € 1,37 per m³. Gerekend met de verhoogde energiebelasting voor 2024.

Download de app

Bekijk de actuele prijzen in de app

De app is gratis te downloaden, ook als je nog geen klant bent.

Toekomstige energieprijzen

Verwachting deze winter

“De energieprijzen zijn heel afhankelijk van vraag en aanbod. Mocht het zo zijn dat we een strenge winter krijgen dan kan dat de gasprijs, en daarmee ook de stroomprijs, opdrijven. Een scenario met een milde winter kan betekenen dat de gasprijzen stabiel blijven of zelfs dalen. De gasopslagen in Nederland zijn goed gevuld voor de winter. Echter, bij een strenge winter zullen deze opslagen zeker bijgevuld moeten worden.

We hebben in Nederland onze gaswinning flink teruggedrongen en sinds de oorlog in Oekraïne is ook het aanbod vanuit Rusland tot een minimum beperkt. Daarom zijn we nu afhankelijk van vloeibaar gas (LNG) vanuit Azië en Amerika. Gas dat overigens veel vervuilender is dan ons eigen gas uit bijvoorbeeld de Noordzee. We concurreren nu voor LNG op de wereldmarkt. Kleine bedreigingen op die markt zorgen daarmee al voor schokgolven in de gasprijs. Zo zagen we onlangs bij een staking bij een LNG terminal in Australië en onderhoudswerkzaamheden aan gasvelden in Noorwegen. Met onze gevulde gasopslagen zijn we wel goed voorbereid voor deze winter. Ik heb er daarom vertrouwen in dat onze gevulde gasopslagen deze winter de gasprijs stabiel weten te houden.

De stroomprijs wisselt uiteraard elk uur. Doordat we steeds meer windenergie op zee opwekken, zullen we in de winter ook schommelingen zien in de uurprijzen. Profiteren van goedkope stroom is dus ook in de winter zeker mogelijk.

Als consument kan je een paar dingen doen. Neem je nog gas af? Probeer je verbruik zoveel mogelijk te minderen. Dat kan zijn door extra te isoleren of door je kachel wat lager te zetten. Met je stroomverbruik kun je meer doen. Houd de Zonneplan app in de gaten en profiteer zoveel mogelijk van de goedkoopste uren op de dag. Vanuit Zonneplan hebben we de beste besparingstips alvast voor je op een rij gezet.”

Glenn van der Linde
Energiespecialist
Energiespecialist_Glenn

 

Trends

Stroomprijs ontwikkeling

Wat de stroomprijs precies gaat doen weten we allemaal niet. De prijs voor stroom is sterk gekoppeld aan de gasprijs. Wel zien we dat er steeds vaker momenten zijn waarbij de gascentrales overbodig zijn om Nederland te voorzien van stroom. Deze ontwikkelingen drukken de stroomprijs steeds vaker naar beneden of zelfs negatief. Wij zien een aantal duidelijke trends in de ontwikkeling van de stroomprijs.

Meer hernieuwbare stroom = lagere stroomprijs

In heel 2022 kwam 33% van alle elektriciteit in Nederland van de zon en de wind. In 2030 moet 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bron komen en 2050 100%. Dat betekent dat er in gigantisch tempo nog nieuwe windparken en zonnepanelen worden aangesloten. Juist de hernieuwbare energiebronnen drukken de prijs hard naar beneden. Op momenten met veel wind- en zonnestroom is de stroomprijs op de beurs het laagst en vaak zelfs negatief.

 

 

 

Grotere schommelingen

Doordat we steeds meer zon- en windenergie in de elektriciteitsmix hebben, zijn de schommelingen ook toegenomen. Op momenten met zon- en windenergie is de prijs doorgaans lager dan momenten waarop de stroom van kolen- of gascentrales komt. Dankzij de toevoeging van meer wind op zee en snelle uitbreiding van zonnestroom in Nederland nemen de prijsschommelingen alleen maar toe. Dit biedt kansen voor flexibelverbruik en stroom opslag. Op die manier kun je profiteren van de schommelingen in de stroomprijs. Download de app en ervaar zelf de dynamische stroomprijzen.

14 zonnepanelen met garantie op een schuin dak

Meer uren met negatieve inkoopprijs

In heel 2023 hebben we al meer dan twee keer zoveel uren met negatieve inkoopprijs voor elektriciteit als in 2022. Dit zijn uren waarin de inkoop voor stroom negatief is. Hier komen onder andere nog belastingen bij bovenop. De consumentenprijs is in deze gevallen dus niet altijd negatief, maar ook dat zien we steeds vaker. Je krijgt dan dus geld toe om stroom te verbruiken. Dat komt onder andere doordat er meer aanbod van stroom is dan vraag, door de negatieve prijs wordt je gestimuleerd juist die momenten je wasmachine aan te doen.

Vergoeding stabilisatie net

We zien dat de dynamische stroomprijzen steeds vaker onder nul duiken. De onbalansprijzen gaan echter nog vaker en verder onder nul. De prijs die TenneT (beheerder hoogspanningsnet), vraagt om het net in balans te houden schiet steeds vaker omhoog en omlaag. Dit biedt ook kansen om bijvoorbeeld tegen vergoeding je zonnepanelen uit te schakelen of het opladen van je auto uit te stellen. Je krijgt in de toekomst vergoedingen om meer flexibiliteit op het stroomnet toe te voegen. Het uitstellen van het opladen van je elektrische auto levert je zo geld op.

Het plannen van je verbruik

Voorspellen van de stroomprijs

De fluctuerende energieprijzen zijn bij veel mensen niet bekend, omdat ze een vaste prijs hebben afgesproken in hun energiecontract. Bij Zonneplan Energie maak je juist gebruik van die wisselende uurprijzen voor stroom. Dus, wat zijn de beste momenten om je elektrische fiets of auto op te laden zonder een gat in je portemonnee te branden.

Vuistregels voor slim energieverbruiken:

  • Natuurlijke Kracht: Op zonnige en winderige dagen is de stroom meestal goedkoper.
  • Weekend Winst: Energie is in het weekend vaak goedkoper dan op weekdagen.
  • Feestelijke Besparingen: Feestdagen bieden meestal lagere energieprijzen.
  • Daglicht Voordeel: Overdag (9u tot 17u) is de stroomprijs doorgaans lager.

Hoewel het lastig kan zijn je stroomverbruik precies op een feestdag te plannen, zijn het plannen van je laadsessies overdag of in het weekend haalbare en kostenbesparende strategieën. Door slim gebruik te maken van deze inzichten, kun je je energiekosten effectief beheren en verminderen. Laat je elektrische apparaten voor jou – en je portemonnee – werken!

Zonneplan updates

Het laatste energienieuws

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers
Energie

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers

Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!

Lees het volledige artikel
Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie
Energie

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie

Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!

Lees het volledige artikel
Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen
Energie

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen

Lees het volledige artikel
Méér dan 100 procent groene stroom: hoe kan dat?
Energie

Méér dan 100 procent groene stroom: hoe kan dat?

Eén van de vragen die we de laatste tijd krijgen is hoe het toch kan dat stroom volgens de Zonneplan app bij momenten meer dan 100 procent groen is. Die vraag beantwoorden we hier!

Lees het volledige artikel
Helft van Nederland overweegt dynamisch energiecontract
Energie

Helft van Nederland overweegt dynamisch energiecontract

Zonneplan deed onderzoek en vroeg aan 1000 Nederlanders of zij een dynamisch energiecontract overwegen. Lees hier de uitkomsten!

Lees het volledige artikel
133 duizend huishoudens hebben dynamisch energiecontract
Energie

133 duizend huishoudens hebben dynamisch energiecontract

Een op de 50 huishoudens heeft inmiddels een dynamisch energiecontract. Dat gaat de komende maanden nog snel toenemen, zo blijkt uit ons panelonderzoek. Lees hier meer!

Lees het volledige artikel
Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Energie

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!

Lees het volledige artikel
Prijsplafond in januari overbodig voor dynamische energiegebruiker
Energie

Prijsplafond in januari overbodig voor dynamische energiegebruiker

Januari 2023 was de eerste maand waarin het prijsplafond van toepassing was. In hoeverre maakten dynamische energiegebruikers hier gebruik van? Lees het hier!

Lees het volledige artikel

Stap ook over op Zonneplan

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.