Energieprijzen verwachting 2024

Op deze pagina vind je de energieprijzen van morgen, het energieweerbericht voor de komende week en een ontwikkeling voor de energieprijzen van de komende maand en voor deze zomer.

De energieprijs van morgen

All-in Stroomprijzen

19 mei 2024
Stroom
Gas
Bezig met laden...

ct/ kWh

Stroomprijs 11:00 - 11:59 uur

Word klant van Zonneplan Energie en profiteer van stroom voor inkoopprijs. Krijg live inzicht in de actuele tarieven en je stroomverbruik met de Zonneplan app.

De all-in stroomprijzen is de marktprijs inclusief energiebelasting, handling fee en btw.

Link gekopieerd
Slimme uren
Normale uren
Piekuren
Energieweerbericht

Verwachting deze week

Er staat een mooie week voor de boeg!

Deze week verwachten wij zes dagen met momenten waarop groene energie meer dan 100% is.
Dinsdagmiddag springt eruit: veel wind en een krachtige zon zorgen voor spotgoedkope stroom.
Tussen 13:00 en 14:00 betaal je minder dan 7 cent per kWh!

Verwachte energieprijs juni

Verwachting komende maand

Verwachte stroomprijs

In de maand juni verwachten we een all-in stroomprijs van € 0,224 per kWh. Klanten van Zonneplan Energie zien dat bij de voorschotberekening gebruik is gemaakt van een kale stroomprijs van € 0,093 per kWh. We gaan uit van een inkoopprijs van € 0,06 per kWh, dit is gebaseerd op de marktprijs. Inclusief btw en handling fee komt dat neer op een prijs van € 0,093. Daarnaast betaal je ook nog energiebelasting, deze staat op een andere regel op je factuur. Lees alle uitleg over de factuur.

De verwachte kWh-prijs is een gemiddelde prijs. Door de dag heen wisselt de prijs sterk en door verbruik te schuiven naar goedkope momenten weten onze klanten een lagere prijs te realiseren.

Verwachte gasprijs

In de maand juni verwachten we een all-in gasprijs van € 1,136 per m³. Klanten van Zonneplan Energie zien dat bij de voorschotberekening gebruik is gemaakt van een kale gasprijs van € 0,431 per m³. We gaan hierbij uit van een inkoopprijs van € 0,29 per m³, dat is gebaseerd op de marktprijs. Inclusief btw en handling fee komt dat uit op een prijs van € 0,431 per m³. De energiebelasting staat op een aparte regel op de factuur. Prijzen op deze pagina worden iedere maand bijgewerkt. Lees alle uitleg over de factuur.

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

De stroomprijs bestaat uit meer onderdelen dan alleen de inkoopprijs. Bekijk hier hoe die stroomprijs is opgebouwd bij een all-in prijs van € 0,28 per kWh. De energiebelasting en handling fee zijn vaste tarieven per kWh.

Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De gasprijs die jij ziet in de Zonneplan app bestaat uit meerdere onderdelen. De energiebelasting en handling fee zijn vaste bedragen per m³. De inkooprijs wisselt iedere dag. Bekijk hier hoe de gasprijs is opgebouwd bij een prijs van € 1,37 per m³.

Download de app

Bekijk de actuele prijzen in de app

De app is gratis te downloaden, ook als je nog geen klant bent.

Toekomstige energieprijzen

Verwachting deze zomer

“Laten we beginnen met de gasmarkt. Na een milde winter, beginnen we het gasopslagseizoen al op 1 april met een flinke voorsprong. Hierdoor zijn de gasprijzen terug te keren naar het ‘normale’ niveau, dat wil zeggen het niveau van vóór de gascrisis. Dit wordt versterkt door de nieuwe LNG-aanvoer, die de gasmarkt verder stabiliseert. Ondanks enige geopolitieke onzekerheid, is onze verwachting dat de gasprijzen op een hetzelfde niveau zullen blijven. Dit is ook terug te zien in de lange termijn verwachting van de gasprijzen in de futures. De gasprijzen worden voor consumenten echter op een kunstmatig hoog niveau gehouden doordat de energiebelasting is gestegen naar €0,70 per m³ gas. Het blijft dus een verstandige keuze om op je gasverbruik te blijven letten en je huis eventueel klaar te maken voor de komende winter.

Op het gebied van elektriciteit volgen prijzen over het algemeen de fluctuaties van de gasprijzen tijdens de ochtend- en avondpiek, maar zijn ze aanzienlijk lager op momenten dat duurzame bronnen domineren. In 2023 hebben we een aanzienlijke toename gezien van duurzame energieproductie. 4,3 GW aan zonne-energie en 2 GW aan windenergie zijn toegevoegd aan het net. Deze groei, in combinatie met de lage gasprijzen, heeft al geleid tot een aanzienlijk aantal uren met zeer lage en zelfs negatieve elektriciteitsprijzen.

Voor de zomer van 2024 verwachten we een toename van negatieve elektriciteitsprijzen, als gevolg van de voortdurende groei van duurzame energiebronnen en de seizoensgebonden toename van zonne-energieproductie. Dit is gunstig voor klanten met Powerplay voor zonnepanelen, waarmee klanten worden beschermd tegen negatieve prijzen en profiteren bij onbalans.

Bovendien zijn deze prijsfluctuaties zeer gunstig voor klanten met een Zonneplan Nexus thuisbatterij. Door energie op te slaan tijdens lage prijsuren en deze te gebruiken of terug te verkopen aan het net tijdens hoge prijsuren, kunnen klanten geld verdienen aan deze fluctuaties.

Kortom, de zomer van 2024 belooft een terugkeer naar stabiele gasprijzen, met veel duurzame energieproductie en technologische innovatie. Met de Zonneplan-app kunnen klanten de meest voordelige momenten voor energiegebruik in de gaten houden en optimaal profiteren van deze positieve trends.

Bereid u voor op een zonnige en energie-efficiënte zomer in 2024!”

Glenn van der Linde
Energiespecialist
Energiespecialist_Glenn

 

Trends

Stroomprijs ontwikkeling

Wat de stroomprijs precies gaat doen weten we allemaal niet. De prijs voor stroom is sterk gekoppeld aan de gasprijs. Wel zien we dat er steeds vaker momenten zijn waarbij de gascentrales overbodig zijn om Nederland te voorzien van stroom. Deze ontwikkelingen drukken de stroomprijs steeds vaker naar beneden of zelfs negatief. Wij zien een aantal duidelijke trends in de ontwikkeling van de stroomprijs.

Meer hernieuwbare stroom = lagere stroomprijs

In heel 2023 kwam 41% van alle elektriciteit in Nederland van de zon en de wind. In 2030 moet 70% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen en in 2050 100%. Dat betekent dat er in gigantisch tempo nog nieuwe windparken en zonnepanelen worden aangesloten. Juist de hernieuwbare energiebronnen drukken de prijs hard naar beneden. Op momenten met veel wind- en zonnestroom is de stroomprijs op de beurs het laagst en vaak zelfs negatief.

 

 

 

Grotere schommelingen

Doordat we steeds meer zon- en windenergie in de elektriciteitsmix hebben, zijn de schommelingen ook toegenomen. Op momenten met zon- en windenergie is de prijs doorgaans lager dan momenten waarop de stroom van kolen- of gascentrales komt. Dankzij de toevoeging van meer wind op zee en snelle uitbreiding van zonnestroom in Nederland nemen de prijsschommelingen alleen maar toe. Dit biedt kansen voor flexibelverbruik en stroom opslag. Op die manier kun je profiteren van de schommelingen in de stroomprijs. Download de app en ervaar zelf de dynamische stroomprijzen.

14 zonnepanelen met garantie op een schuin dak

Meer uren met negatieve inkoopprijs

In 2023 waren er bijna vier keer zoveel uren met een negatieve inkoopprijs voor elektriciteit in vergelijking met 2022. Dit zijn uren waarin de prijs voor de stroominkoop negatief is. Hier komen onder andere nog belastingen bovenop. De consumentenprijs is in deze gevallen dus niet altijd negatief, maar we zien dit wel steeds vaker voorkomen. Je krijgt dan dus geld toe om stroom te verbruiken. Dit komt onder andere doordat er meer aanbod van stroom is dan vraag. Door de negatieve prijs word je gestimuleerd om juist op die momenten je wasmachine aan te zetten.

Vergoeding stabilisatie net

We zien dat de dynamische stroomprijzen steeds vaker onder nul duiken. De onbalansprijzen gaan echter nog vaker en verder onder nul. De prijs die TenneT (beheerder hoogspanningsnet), vraagt om het net in balans te houden schiet steeds vaker omhoog en omlaag. Dit biedt ook kansen om bijvoorbeeld tegen vergoeding je zonnepanelen uit te schakelen of het opladen van je auto uit te stellen. Je krijgt in de toekomst vergoedingen om meer flexibiliteit op het stroomnet toe te voegen. Het uitstellen van het opladen van je elektrische auto levert je zo geld op.

Het plannen van je verbruik

Voorspellen van de stroomprijs

De fluctuerende energieprijzen zijn bij veel mensen niet bekend, omdat ze een vaste prijs hebben afgesproken in hun energiecontract. Bij Zonneplan Energie maak je juist gebruik van die wisselende uurprijzen voor stroom. Dus, wat zijn de beste momenten om je elektrische fiets of auto op te laden zonder een gat in je portemonnee te branden.

Vuistregels voor slim energieverbruiken:

  • Natuurlijke Kracht: Op zonnige en winderige dagen is de stroom meestal goedkoper.
  • Weekend Winst: Energie is in het weekend vaak goedkoper dan op weekdagen.
  • Feestelijke Besparingen: Feestdagen bieden meestal lagere energieprijzen.
  • Daglicht Voordeel: Overdag (9u tot 17u) is de stroomprijs doorgaans lager.

Hoewel het lastig kan zijn je stroomverbruik precies op een feestdag te plannen, zijn het plannen van je laadsessies overdag of in het weekend haalbare en kostenbesparende strategieën. Door slim gebruik te maken van deze inzichten, kun je je energiekosten effectief beheren en verminderen. Laat je elektrische apparaten voor jou – en je portemonnee – werken!

Zonneplan updates

Het laatste energienieuws

Onderzoek wijst uit: dynamische stroomprijzen minimaal 25 procent goedkoper
Energie

Onderzoek wijst uit: dynamische stroomprijzen minimaal 25 procent goedkoper

Is een dynamisch energiecontract in de praktijk goedkoper dan een vast of variabel contract? Lees het hier!

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing
Energie

Een op negen zonnepanelenbezitters betaalt terugleverheffing

Steeds meer energiebedrijven rekenen terugleverheffingen. Wij deden onderzoek én vertellen waarom je met Zonneplan Energie niet bang hoeft te zijn voor terugleverboetes!

Voor het eerst gratis stroom in 2024
Energie

Voor het eerst gratis stroom in 2024

Zaterdag 6 april is stroom voor het eerst in 2024 gratis. Lees er hier alles over!

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar
Energie

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar

Het eerste kwartaal van 2024 kende meer uren met negatieve stroomprijzen dan het jaar ervoor. Hoeveel? Lees het hier!

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen
Energie

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen

Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Energie

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023
Energie

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023

Hoeveel betaalden Zonneplan Energie-klanten in 2023 voor hun stroom en gas? En hoe verhoudt zich dat tot de tarieven van vaste en variabele contracten? Je leest het hier!

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers
Energie

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers

Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie
Energie

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie

Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen
Energie

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen

Stap ook over op Zonneplan

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.