Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

4 min lezen.
Aid Henic
Aid Henic
31 mei 2023
zwarte zonnepanelen op oranje dak

Je bent van plan om zonnepanelen aan te schaffen en vraagt je af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in jouw situatie. Oftewel: hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om volledig zelfvoorzienend te zijn. Zonneplan geeft je antwoord op deze vraag.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hieronder geven we een formule waarmee je dit zelf kunt berekenen en een rekenvoorbeeld.

De formule die je nodig hebt om te berekenen hoeveel panelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn:

[Verbruik in kWh per jaar] / (vermogen zonnepanelen in Wp* 0,88) = aantal benodigde zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een energieverbruik hebt van 4000 kWh per jaar en je hebt gekozen voor zonnepanelen van 400 Wp.

Het volledige vermogen van een zonnepaneel wordt behaald bij ideale weersomstandigheden. Die hebben we in Nederland bijna nooit. Daarom kan je ervan uitgaan dat 1 wattpiek ongeveer 0,88 kWh per jaar oplevert. Een zonnepaneel van 410 Wp levert dan (0,88 x 410 Wp) 361 kWh per jaar op.

Dit zou dus betekenen dat je 4000 kWh / 361 kWh = 11,08, dus 12 zonnepanelen, nodig hebt.

Het is goed om te weten dat er factoren zijn die invloed hebben op de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn. Eventuele schaduwval op je dak of het vermogen van de zonnepanelen spelen bijvoorbeeld een cruciale rol. Een adviseur van Zonneplan kijkt graag mee wat in jouw situatie van toepassing is. Hieronder zetten we alvast enkele factoren op een rij waar je rekening mee dient te houden:

1. Energieverbruik

Het eerste wat je moet weten, is hoeveel energie je verbruikt. Dit kun je achterhalen door je energierekeningen van de afgelopen maanden te bekijken. Het energieverbruik wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Door je energieverbruik te analyseren, krijg je een idee van de hoeveelheid energie die je zonnepanelen moeten kunnen opwekken om aan je behoeften te voldoen.

2. Zonnepanelenvermogen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Hoe hoger het vermogen van de panelen, hoe meer elektriciteit ze kunnen opwekken. Zonneplan maakt gebruik van zonnepanelen van 410 Wp.

3. Zonuren

Het aantal zonuren per dag verschilt per locatie en seizoen. In zonnige gebieden zal de opbrengst van zonnepanelen hoger zijn dan in gebieden met minder zonuren. Het is belangrijk om rekening te houden met het gemiddelde aantal zonuren in jouw regio om een realistische inschatting te maken van de opbrengst van je zonnepanelen. Een adviseur van Zonneplan houdt hier rekening mee bij het opstellen van een vrijblijvend plan op maat.

4. Oriëntatie en hellingshoek

De oriëntatie en hellingshoek van je zonnepanelen hebben invloed op de opbrengst. Over het algemeen presteren zonnepanelen het best wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en een hellingshoek hebben tussen de 30 en 45 graden. Als je zonnepanelen een andere oriëntatie of hellingshoek hebben, kan dit van invloed zijn op de opbrengst en moet je mogelijk meer panelen installeren om dezelfde opbrengst te bereiken.

5. Schaduw

Schaduw kan de prestaties van zonnepanelen beïnvloeden. Als je zonnepanelen gedeeltelijk of volledig in de schaduw liggen, kan dit leiden tot verminderde opbrengst. Het is belangrijk om eventuele schaduwbronnen, zoals bomen of gebouwen, te identificeren en te vermijden bij het plaatsen van je zonnepanelen. Als schaduw onvermijdelijk is, kunnen speciale omvormers met optimizers worden gebruikt om het effect van schaduw te minimaliseren.

6. Type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, zoals monokristallijne, polykristallijne en dunne film panelen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en efficiëntie. Monokristallijne panelen hebben over het algemeen de hoogste efficiëntie en nemen daarom minder ruimte in beslag voor dezelfde opbrengst. Polykristallijne panelen zijn iets minder efficiënt, maar kunnen nog steeds goede resultaten opleveren. Dunne film panelen zijn minder efficiënt en hebben meer oppervlakte nodig, maar ze kunnen flexibeler worden geïnstalleerd op verschillende soorten ondergronden.

20 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer