Ook verdienen met zonnepanelen?

  • Verdien gemiddeld €1.293 per jaar
  • Altijd achteraf betalen
  • Eenvoudige en heldere informatie

Ontvang gratis offerte

Binnen 60 seconden geregeld!
Huren, lenen of kopen: wat is slim?

Zonnepanelen bijplaatsen: kosten en opbrengst

Bij het bijplaatsen van zonnepanelen wil je de afweging maken tussen de kosten en de opbrengst. Over het algemeen geldt dat het bijplaatsen erg kostbaar is, wat het bijplaatsen ‘t niet waard maakt. Als het dak genoeg ruimte heeft voor een tweede set zonnepanelen met eigen omvormer, dan zijn er wel mogelijkheden. Hoe dat precies zit, lees je hier.

Wat kost het bijplaatsen?

De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen zitten hem niet alleen in de zonnepanelen zelf, maar ook in het bevestigingsmateriaal, aanpassingen in de bekabeling, eventuele hefmiddelen als een ladderlift of hoogwerker en uiteraard het installeren van de panelen.

Vooral arbeid is kostbaar. Dit maakt één of twee panelen bijplaatsen al snel minder rendabel dan het bijplaatsen van meerdere panelen. Mogelijk is een volledig nieuw systeem met 4 zonnepanelen wel veel interessanter, als daar ruimte voor is.

Bij het bijplaatsen van panelen betaal je onder andere:

  • De zonnepanelen zelf
  • Een vaste ‘startprijs’, arbeidskosten en/of voorrijkosten
  • Eventueel: power optimizers of micro omvormers
  • Eventueel: hoogwerker of ladderlift

Tel je al deze kosten bij elkaar op, dan kom je al snel op minstens €1000 tot €1500, zónder de prijs van de zonnepanelen meegenomen. Als het om een klein aantal zonnepanelen gaat, is het bijplaatsen vaak niet het geld waard.

Houd er ook rekening mee dat zonnepanelen-installateurs soms geen zonnepanelen bijplaatsen bij een installatie die eerder door een andere partij is gedaan.

Wanneer dan wel zonnepanelen bijplaatsen?

Als jouw dak genoeg ruimte heeft voor een tweede set zonnepanelen met eigen omvormer, dan wordt het al interessanter. Je plaatst dan in principe een compleet nieuwe zonnepanelen-installatie, naast je bestaande installatie. Ook kan het zijn dat je een ander dak hebt, bijvoorbeeld van je garage, waar een nieuwe installatie geplaatst kan worden. Het kan zijn dat dit iets duurder uitvalt dan het bijplaatsen van extra zonnepanelen, maar je krijgt er wel vaak meer zonnepanelen voor. Ben je benieuwd wat in jouw situatie de beste oplossing is? Een van onze adviseurs kijkt graag met je mee voor een advies op maat.

Zonnepanelen installatie vervangen: is dat het geld waard?

Stel je hebt ‘oude’ zonnepanelen van 240 wattpiek op je dak liggen. Deze wil je laten vervangen door nieuwe, 440 Wp panelen. Is dat het geld waard? Dat is afhankelijk per situatie. Of dit aan te raden is, hangt af van de leeftijd van de panelen en jouw wensen. Ook hiervoor is er dus niet een eenduidig antwoord te geven, maar is het afhankelijk per situatie.

Lees meer over...

Advies op maat ontvangen?