Voorbereiden op de installatiedag

Startklaar voor de installatie van jouw zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Het is zover. Jouw Zonneplan is definitief. Het is alleen nog wachten op de installatiedag. We leggen je graag uit wat jij kunt doen als optimale voorbereiding voor de installatie van jouw zonnepanelen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Samen zorgen we zo voor een geslaagde installatiedag.

Wat houdt de installatie van jouw zonnepanelen precies in?

De installatie van de zonnepanelen bestaat grofweg uit de volgende onderdelen:

1. Zonnepanelen

Uiteraard plaatsen we de zonnepanelen op jouw dak. Het type dak bepaalt het bevestigingsmateriaal van jouw zonnepanelen. Op een schuin dak worden speciale dakhaken gebruikt. Op een plat dak worden de zonnepanelen op een frame geplaatst.

2. De omvormer

De locatie van de omvormer verschilt per zonnepanelensysteem. Bij Zonneplan Evo met micro-omvormers hoef je binnenshuis niets voor te bereiden. Heb je Zonneplan One? Dan is het handig om vooraf een geschikte plek te kiezen.

Ophangen-omvormer-installatie-zonnepanelen

Zonneplan Evo met micro-omvormers

Heb jij een zonnepanelensysteem met de Zonneplan Evo micro-omvormers? Dan worden deze micro-omvormers direct onder jouw zonnepanelen geplaats. Er komt geen centrale omvormer binnenshuis. Je hoeft in huis dus verder niets voor te bereiden, behalve de bereikbaarheid van de meterkast.

Zonneplan One met omvormer binnenshuis

Je kunt vooraf een geschikte plek kiezen voor de omvormer, zoals de zolder, overloop, bijkeuken of garage. Dit helpt om de installatie vlot te laten verlopen. Houd bij je keuze rekening met:

  • Vermijd leefruimtes – Kies een ruimte waar je niet vaak bent, de omvormer is niet 100% geruisloos.
  • Ventilatie – Kies een koele, goed geventileerde plek.
  • Ruimte – Laat minstens 30 cm vrij rondom de omvormer.

Op de installatiedag zelf zal onze elektricien alle opties met je doornemen om zo samen tot een definitieve plek van de omvormer te komen.

 

3. Kabeltraject

Bij de micro-omvormers gaat de bekabeling direct vanaf het dak naar de meterkast. Heeft jouw woning loze leidingen of een koof? Dan kan de bekabeling mogelijk volledig uit het zicht aangelegd worden. Andere optie is bijvoorbeeld een traject langs de regenpijp. Onze elektromonteur zal op de installatiedag zelf de mogelijkheden voor je bekijken en vervolgens wordt de route in overleg bepaald.

Zonnepanelen installateur Zonneplan

Zonneplan Evo met micro-omvormers

Bij de micro-omvormers gaat de bekabeling direct vanaf het dak naar de meterkast. Heeft jouw woning loze leidingen of een koof? Dan kan de bekabeling mogelijk volledig uit het zicht aangelegd worden. Andere optie is bijvoorbeeld een traject langs de regenpijp. Onze elektromonteur zal op de installatiedag zelf de mogelijkheden voor je bekijken en vervolgens wordt de route in overleg bepaald.

Zonneplan One met omvormer binnenshuis

Wanneer je een idee hebt waar de omvormer moet komen te hangen, kun je ook alvast na gaan denken over de meest wenselijke route voor de bekabeling richting de meterkast. Dit gaat om een standaard elektriciteitskabel met een diameter van ca. 1 tot 1,5 cm.
Heeft jouw woning loze leidingen of een koof? Dan kan de bekabeling mogelijk volledig uit het zicht aangelegd worden. Andere opties zijn een traject langs de regenpijp of de plaatsing van een pv-verdeler. Onze elektromonteur zal op de installatiedag zelf de mogelijkheden voor je bekijken en vervolgens wordt de route in overleg bepaald.

 

Voorbereiden op de installatie: wat kun je doen?

We hebben 5 vragen voor jou. Kun je ze allemaal met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je klaar voor de installatie van jouw zonnepanelen!

1. Is de meterkast toegankelijk?

De monteurs sluiten het zonnepanelensysteem aan in de meterkast en plaatsen hiervoor een aparte groep (aardlekautomaat).

  • De deur van de meterkast kan volledig open.
  • De meterkast is leeg en er is voldoende werkruimte rondom de meterkast

2. Is er voldoende vrije ruimte rondom de woning?

Voor het betreden van het dak wordt vaak een steiger gebruikt. Deze wordt geplaatst langs de gevel onder het dak waar de zonnepanelen komen. Ook hebben de monteurs ruimte nodig voor hun bus en materialen.

  • De gevel waar de steiger komt is vrij. Houd minimaal 2 meter diepte aan.
  • De oprit is vrij of er is een parkeerplek dichtbij de woning beschikbaar voor de monteurs.

3. Zijn er enkele extra dakpannen aanwezig?

Onze monteurs gaan zorgvuldig te werk. Toch kan er een dakpan kapot gaan. Het is daarom verstandig enkele reservedakpannen paraat te hebben.

  • Er zijn een aantal reserve dakpannen aanwezig.

4. Heb je de Zonneplan app al gedownload?

Onze monteurs laten je graag de Zonneplan app zien. Download daarom alvast de app. Gebruik het bij Zonneplan bekende e-mailadres om in te loggen. Deze hoofdgebruiker kan ook gezinsleden toegang geven.

  • Degene die thuis is tijdens de installatie heeft toegang tot de Zonneplan app.

5. Is jouw energieleverancier op de hoogte?

Laat jouw energiemaatschappij weten dat je zonnepanelen krijgt. Zo kunnen zij jouw teruglevering registreren en zorgen dat je hier een vergoeding voor ontvangt. Alleen het informeren van de energieleverancier is voldoende. Wij hebben de netbeheerder al op de hoogte gebracht.

Heb je een losse omvormer? Dan heb je nog een bonusvraag

Bonusvraag: Is de plek van de omvormer goed bereikbaar?

Krijg jij de Zonneplan One met omvormer binnenshuis?  Dan wordt de omvormer meestal op zolder geplaatst, bijvoorbeeld op de wand naast de CV-ketel. Zorg dat de plek waar de omvormer komt goed bereikbaar is.

  • De wanden op deze plek zijn toegankelijk voor de monteurs (vrij van spullen, dozen, kasten etc.).
  • De ruimte waar de omvormer komt is opgeruimd.

 

Kun je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je klaar voor de installatie van jouw zonnepanelen!
Bevestiging-zonnepanelen-op-dak-met-dakpannen

De installatiedag zelf

Je kunt nu volop genieten van jouw eigen opgewekte zonnestroom. Na installatie is het volgende nog belangrijk:

Het verloop van de dag

Onze monteurs nemen graag voor de installatie alles met je door. Ze beginnen met het controleren van de situatie en de mogelijkheden van het kabeltraject van de zonnepanelen naar de meterkast. Dit en eventuele details worden daarna met je besproken. Alles duidelijk? Dan beginnen de monteurs met de installatie van jouw zonnepanelensysteem.

Zorg dat je thuis bent

Onze monteurs werken aan de aansluiting in de meterkast en nemen graag het installatieplan met je door. Na installatie geven ze uitleg over de werking van de zonnepanelen. Het is daarom handig als de hoofdgebruiker thuis is voor eventuele vragen.

Woning kort spanningsloos

Voor de aansluiting in de groepenkast zal de woning een korte tijd spanningsloos gemaakt worden, zodat de monteur de omvormer veilig kan aansluiten. Dit duurt gemiddeld 30 minuten. Uiteraard zal de monteur dit vooraf met je bespreken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Let er dus ook op dat je mogelijk even zonder internet zit.

Vragen over de voorbereiding op de installatiedag

  • Wie brengt mijn netbeheerder op de hoogte?

    Zonneplan meldt jouw zonnepaneleninstallatie aan bij energieleveren.nl. Zo is de netbeheerder op de hoogte dat jij energie gaat terugleveren. Je energieleverancier moet je wel even zelf op de hoogte stellen.

  • Waar download ik de Zonneplan app?

    De Zonneplan app kun je downloaden zowel op IOS als op Android. Zo heb jij altijd inzicht in wat je zonnepanelen doen.

    Zonneplan_app_Google_Play_logo Zonneplan_app_get_on_Apple_store

  • Waar haal ik reserve dakpannen vandaan?

    Dakpannen zijn vaak goed te verkrijgen bij een groothandel, bijvoorbeeld BMN. Maar misschien hebben je buren ook nog dakpannen op reserve liggen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: