Btw teruggave zonnepanelen 2020

Hoe is de btw-teruggave voor u geregeld?

21% korting op uw zonnepanelen door de btw-teruggave. Dit is al gauw een voordeel van €750 euro op een installatie van ongeveer 7 panelen! Door de btw-teruggave service van Zonneplan krijgt u dit voordeel binnen 3 tot 6 maanden teruggestort op uw rekening. Zónder de administratieve lasten, want wij doen het papierwerk.

Als zonnepanelenbezitter levert u stroom aan het net. Daardoor bent u een soort klein energiebedrijf. De Belastingdienst ziet u als ondernemer en ondernemers kunnen hun btw terugvragen. Dit betekent dat u tot 21% op de aanschaf van uw installatie bespaart!

Wanneer kan Zonneplan namens mij de btw terugvragen?

Het is belangrijk om eerst te weten of Zonneplan voor u de btw terug kan vragen. U kunt het onderstaande schema volgen om erachter te komen wat voor u van toepassing is:


Algemene informatie over de btw-teruggave

Waarom niet direct een btw-vrije investering?

Iedere Nederlander is verplicht om btw te betalen. De verkopende partij moet dit ook weer afdragen aan de Belastingdienst. Normaal gesproken mogen particulieren de btw niet terugvragen, maar voor zonnepanelen is een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering is er om het kopen van zonnepanelen te stimuleren.

De btw-teruggave in 2020

Op 1 januari 2020 is de btw-teruggave aangepast. Zo is het nu lastiger wanneer u een btw-bedrag hoger dan €2.500 wil terug vragen. Wanneer er op de factuur een btw-bedrag hoger dan €2.500 staat, is het verplicht de 4 opvolgende jaren 20% per jaar terug te betalen, naast het forfait bedrag. Maar let op, er wordt gekeken naar het btw-bedrag inclusief het forfait bedrag. Heeft u hier vragen over dan helpen wij u natuurlijk graag.

Denkt u erover na om uw huidige installatie uit te breiden, of te gaan verhuizen naar een woning waar u ook zonnepanelen wil plaatsen? Dan is het lastiger om hierover de btw terug te vragen. U kunt het beste contact opnemen met de Centrale BTW Teruggave (085 48 66 900) of Zonneplan (088-0203000) om de mogelijkheden te bespreken.

Btw-teruggave met lening

Indien u gebruikmaakt van een lening moet u goed kijken of u deze inclusief of exclusief btw kunt aanvragen.

 • Exclusief: u kunt met de lening niet de totale factuur voldoen, u mist hier nog het btw-bedrag. Dit dient u de eerst zelf te betalen. Later krijgt u dit betaalde btw-bedrag terug van de Belastingdienst.
 • Inclusief: u kunt met de lening de totale factuur voldoen. Later krijgt u het btw-bedrag terug van de Belastingdienst. U kunt ervoor kiezen om met dit bedrag een deel van de lening vroegtijdig af te lossen.

Het verschil zit hier dus in het btw-bedrag. Het btw-bedrag zal u bij een lening exclusief btw, eerst uit eigen portemonnee moeten betalen voordat u deze terug krijgt.

Het is belangrijk om op de juiste formulieren ook de juiste informatie in te vullen, om zo problemen achteraf te voorkomen. Bij het aanvragen van de lening, vraagt u het bedrag aan inclusief btw!


Forfait zonnepanelen

Voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt u het gehele btw-bedrag terugvragen. Dit is bij een gemiddelde installatie ongeveer €750,-. Maar, over de stroom die u gaat opwekken, moet u nog wel belasting betalen. Deze belasting, ook wel forfait genoemd, is een eenmalig bedrag en is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u gaat opwekken.

Het forfaitbedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat u terugkrijgt van de Belastingdienst. Hiernaast ziet u een kolom met alle bedragen.

Hoeveel btw kunt u terug verwachten?

Stel, u bent geen ondernemer en koopt een zonnepanelensysteem van €5.000 inclusief btw. Het totale piekvermogen van de zonne-installatie bedraagt 4.250 Wp. Exclusief btw bedraagt de investering €5.000/1,21= € 4.132. Het totale btw-bedrag bedraagt €868. Voor deze installatie geldt een forfait van €100. Het forfait wordt op de eerste btw-aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf €868 - €100 = €768. De uiteindelijke investering netto is €4.232.

Zelf de btw terugvragen?

Wilt u liever zelf de btw terugvragen? Dat kan. Zonneplan heeft een online checklist ontworpen, zodat u in 7 stappen ook zelf de btw kunt terugvragen. Download hier de checklist btw terugvragenzonnepanelen.

Btw-teruggave service van Zonneplan

Hoe werkt de btw-teruggave & aanmelden als zondernemer?

Liggen de zonnepanelen bij u op het dak en werken ze naar verwachting? Dan zal u van ons de factuur inclusief btw ontvangen. Deze dient u in zijn geheel te voldoen. Daarna kunnen we de btw voor u terugvragen. Na 3 tot 6 maanden zal de door u betaalde btw worden teruggestort op uw rekening door de belastingdienst.

Let op: voordat u de btw kunt terugvragen, is het belangrijk dat u bent aangemeld als zondernemer (ondernemer zonder ondernemerschap). Bij het aanmelden als zondernemer komen een hoop administratieve taken kijken. Wij kunnen ons voorstellen dat u op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom biedt Zonneplan de btw-teruggave service.

Btw-teruggave service van Zonneplan

Het aanschaffen van uw zonnepanelen moet een feest zijn! Daarom geniet u onbezorgd van de btw-teruggave service. Dit betekent dat de volledige btw-teruggave voor u wordt geregeld:

 1. U wordt aangemeld als zondernemer (ondernemer zonder ondernemerschap).
 2. De Belastingdienst maakt een eenmalig btw-nummer aan.
 3. Er wordt ontheffing van administratieplicht aangevraagd waardoor u de opvolgende jaren geen aangifte meer hoeft te doen.
 4. Als de panelen bij u naar wens op het dak liggen, zult u de factuur inclusief btw ontvangen. Deze dient u in zijn geheel te voldoen. Daarna zal de btw voor u worden teruggevraagd.
 5. Na 3 tot 6 maanden ontvangt u het door u betaalde btw-bedrag terug op uw rekening.

Samen met onze accountants van De Centrale BTW Teruggave kunnen we dit voor u mogelijk maken. Hiervoor dient u ons wel te machtigen. Het machtigingsformulier zal u van uw Zonneplanadviseur krijgen.

Zijn er administratieve verplichtingen nu ik zondernemer word?

Heeft u geen eigen onderneming? Dan valt u, als zondernemer, onder de Kleineondernemersregeling. Dit betekent dat u in het eerste jaar de btw kan terug vragen. Hier vindt u meer informatie over de kleineondernemersregeling voor zonnepaneelhouders.

*Let op: bent u van plan in de komende drie jaar te starten met een onderneming? Dan kan het zijn dat u niet meer valt onder de Kleineondernemersregeling. Bekijk in dat geval wat voor u het beste is op Belastingdienst/kor of neem contact op met Zonneplan.

Ik ben al ondernemer

Ik ben al btw-ondernemer

Bent u zzp’er of heeft u een eenmanszaak? Dan heeft u al een btw-nummer*. In dit geval dient u de btw van de zonnepanelen en die van uw zaak op te tellen. Het is echter de vraag of u nu nog gebruik kunt maken van de kleineondernemingsregeling. Deze wordt namelijk toegepast op het totaalbedrag dat u op jaarbasis aan btw verschuldigd bent. Zet daarom - indien mogelijk en wenselijk - het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen tijdig op naam van uw partner. Mits hij of zij natuurlijk geen ondernemer voor de btw is. Op de website van de Belastingdienst kunt u vinden wat u moet doen als u al geregistreerd bent voor de btw.

Bent u (mede)-eigenaar van een V.O.F./maatschap dan bent u zelf geen btw-ondernemer. In dit geval mogen wij de btw gewoon voor u terugvragen.

Voor verdere vragen kunt u altijd contact opnemen met uw eigen adviseur.

* Indien u al in het bezit bent van een eigen btw-nummer, adviseren wij u om contact op te nemen met onze accountant (De Centrale btw-teruggave: 085 48 66 900) om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Veelgestelde vragen over de btw

 1. Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?
 2. Wat moet ik doen als ik al ondernemer ben en zonnepanelen wil plaatsen op privébezit?
 3. Mijn energiecontract staat op een andere naam dan de naam waarop ik de btw wil terugvragen, kan dat?
 4. Hebben jullie een voorbeeldrekening?
 5. Wat als ook mijn partner een ondernemer is voor btw?
 6. Ik heb al eerder zonnepanelen gekocht. Kan ik de btw dan nog terugvragen?
 7. Ik wil mijn zonnepaneleninstallatie uitbreiden. Kan ik de btw hierover terugvragen?
Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?
Nee, maar u kunt geen btw terugvragen als u niet als ondernemer herkent wordt.
Wat moet ik doen als ik al ondernemer ben en zonnepanelen wil plaatsen op privébezit?
De elektriciteit van de zonnepanelen zal u privé gebruiken. Daarom moet u hierover btw betalen. Het bedrag wat u dient te verwerken in uw aangifte is het bedrag dat uw energiebedrijf u in rekening brengt voor de elektriciteit die u inkoopt, inclusief energiebelasting en exclusief btw. (Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl)
Mijn energiecontract staat op een andere naam dan de naam waarop ik de btw wil terugvragen, kan dat?
Nee, dat kan niet. De Belastingdienst is van mening dat alleen de persoon op wiens naam het energiecontract staat de btw terug kan vragen.
Hebben jullie een voorbeeldberekening?
Dhr. Jansen is nog geen ondernemer en schaft een zonne-installatie aan van €6.000 inclusief btw. Het totale piekvermogen van de zonne-installatie bedraagt 3.250 Wp.
Exclusief btw bedraagt de investering €6.000/1,21= €4.958,68. Het totale btw-bedrag bedraagt €1.041,32. Voor deze installatie geldt een forfait van €80. Het forfait wordt op de eerste BTW aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf € 1.041 - € 80 = € 961 (Bron: De Centrale btw teruggave, 2018).
Wat als ook mijn partner een ondernemer voor de btw is?
In dat geval kan de btw gezamenlijk teruggevraagd worden via een zogenoemde ‘stille maatschap’. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900
Ik heb al eerder zonnepanelen gekocht. Kan ik de btw dan nog terugvragen?
Gaat u verhuizen en opnieuw zonnepanelen kopen? Dan heeft u waarschijnlijk al eens eerder de btw teruggevraagd. U heeft toen ontheffing van de administratieve verplichtingen gekregen. Het is van belang wanneer dit precies is geweest. Ook is het van belang wanneer de oude woning wordt verkocht en wanneer de nieuwe woning wordt geleverd. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900
Ik wil mijn zonnepaneleninstallatie uitbreiden. Kan ik de btw hierover terugvragen?

Mogelijk heeft u al eerder de btw teruggevraagd. Hiervoor heeft u ontheffing van administratieve verplichtingen gekregen.Nu zal de procedure iets anders verlopen. Het is van belang wanneer de eerste zonnepanelen zijn gekocht en of de ontheffing al is ingegaan. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

Meer informatie

 • Hier geeft de Belastingdienst antwoord op veel gestelde vragen over het onderwerp: www.rijksoverheid.nl.
 • Informatie van de Belastingdienst over de btw teruggave: www.belastingdienst.nl
 • Bent u vergeten om kwartaalaangifte te doen en heeft u daarom een naheffing (5000 euro) en boete (161 euro) van de Belastingdienst gekregen? Hier leest u wat u daar tegen kunt doen: www.belastingdienst.nl