Btw teruggave zonnepanelen 2019

21% korting op uw zonnepanelen door de btw teruggave. Dit is al gauw een voordeel van €750 euro. Door de Zonneplan btw teruggave service krijgt u dit voordeel na 3-6 maanden teruggestort op uw rekening; zónder de administratieve lasten.

Sinds 20 juni 2013 kunt u de btw van uw zonnepanelen terugvragen. Als zonnepanelenbezitter levert u stroom aan het net. Daardoor bent u een soort energiebedrijfje. De Belastingdienst ziet u als ondernemer en ondernemers kunnen hun btw terugvragen. Dit betekent dat u tot 21% op de aanschaf van uw installatie bespaart!

Let op:
 • Om voor u de btw terug te vragen, dient u ons eerst te machtigen. Hierover zal u bericht krijgen van uw adviseur.
 • Zzp'er of ondernemer? Dan kunnen wij de btw niet voor u terugvragen. Lees hier wat er wel voor u van toepassing is.
 • De btw dient u eerst zelf te betalen. Ons factuur zal dan ook inclusief btw zijn. Na 3-6 maanden zal de betaalde btw worden teruggestort op uw rekening.
 • Financiert u uw zonnepanelen met een lening? Dan dient u ook eerst zelf de btw te betalen. Hier vindt u meer informatie over het inclusief of exclusief btw aanvragen van de lening.

Waarom niet direct een btw vrije investering?

Iedere Nederlander is verplicht om btw te betalen. De verkopende partij moet dit ook weer afdragen aan de belastingdienst. Normaal gesproken mogen particulieren de btw niet terugvragen, maar voor zonnepanelen is er een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering is er om het kopen van zonnepanelen te stimuleren.

Hoe werkt de btw teruggave van zonnepanelen?

Liggen de zonnepanelen bij u op het dak en werken ze naar verwachting? Dan zal u van ons de factuur inclusief btw ontvangen. Deze dient u in zijn geheel te voldoen. Daarna kunnen we de btw voor u terugvragen. Na 3-6 maanden zal de door u betaalde btw worden teruggestort op uw rekening door de belastingdienst.

Let op: voordat u de btw kunt terugvragen, dient u zich eerst aan te melden als zondernemer (ondernemer zonder ondernemerschap).

Aanmelden als zondernemer

Bij het aanmelden als zondernemer komen een hoop administratieve taken kijken. Wij kunnen ons voorstellen dat u op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom biedt Zonneplan de btw-teruggave service.

Btw 2 teruggave service van Zonneplan

Het aanschaffen en de nazorg van uw zonnepanelen moet een feest zijn! Daarom geniet u onbezorgd van de btw teruggave service. Dit betekent dat de volledige btw-teruggave voor u wordt geregeld:

 1. U wordt aangemeld als zondernemer (ondernemer zonder ondernemerschap).
 2. De Belastingdienst maakt een eenmalig btw-nummer aan.
 3. Er wordt ontheffing van administratieplicht aangevraagd waardoor u de opvolgende jaren geen aangifte meer hoeft te doen.
 4. Als de panelen bij u naar wens op het dak liggen, zult u de factuur inclusief btw ontvangen. Deze dient u in zijn geheel te voldoen. Daarna zal de btw voor u worden terug gevraagd.
 5. Na 3 tot 6 maanden ontvangt u het door u betaalde btw-bedrag terug op uw rekening.

Samen met onze accountants De Centrale BTW Teruggave en Visser en Visser kunnen we dit voor u mogelijk maken. Hiervoor dient u ons wel te machtigen. Het machtigingsformulier zal u van uw Zonneplanadviseur krijgen.

Wanneer kan Zonneplan namens mij de btw terugvragen?

wereldkaart

Zijn er administratieve verplichtingen nu ik zondernemer wordt?

Heeft u geen eigen onderneming? Dan valt u, als zondernemer, onder de Kleineondernemersregeling. Dit betekent dat het totaalbedrag van uw btw-activiteiten lager is dan €1.345 per jaar. Er zal dan voor u ontheffing van administratieve verplichtingen worden aangevraagd. Voor de komende jaren hoeft u dan geen btw-aangifte meer te doen.

*Let op: maakt u geen gebruik van de btw-teruggave service van Zonneplan en vraagt u de btw zelf terug? Dan moet u wel een bevestigingsbrief van ontheffing krijgen van de Belastingdienst. Anders dient u elk kwartaal aangifte te doen.

Ik ben al btw-ondernemer

Bent u zzp’er of heeft u een eenmanszaak? Dan heeft u al een btw-nummer*. In dit geval dient u de btw van de zonnepanelen en die van uw zaak op te tellen. Het is echter de vraag of u nu nog gebruik kunt maken van de kleineondernemingsregeling. Deze wordt namelijk toegepast op het totaalbedrag dat u op jaarbasis aan btw verschuldigd bent. Zet daarom - indien mogelijk en wenselijk - het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen tijdig op naam van uw partner. Mits hij of zij natuurlijk geen ondernemer voor de btw is. Op de website van de belastingdienst kunt u vinden wat u moet doen als al geregisteerd bent voor de btw.

Bent u (mede)-eigenaar van een V.O.F./maatschap dan bent u zelf geen btw-ondernemer. In dit geval mogen wij de btw gewoon voor u terugvragen.

* Indien u al in het bezit bent van een eigen btw-nummer, adviseren wij u om contact op te nemen met onze accountant (De Centrale btw teruggave: 085 48 66 900) om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Btw teruggave met lening

Indien u gebruik maakt van een lening moet u goed kijken of u deze inclusief of exclusief btw kunt aanvragen.

 • Exclusief: u dient u de btw eerst zelf te betalen. Later krijgt u dit betaalde btw-bedrag terug van de Belastingdienst.
 • Inclusief: u kunt met de lening de totale factuur voldoen. Later krijgt u het btw-bedrag terug van de Belastingdienst. U kunt ervoor kiezen om met dit bedrag een deel van de lening vroegtijdig af te lossen.

Hoeveel btw kunt u terug verwachten? Een voorbeeld berekening

Stel u koopt een zonnepanelensysteem voor bruto €4.137,-. Over deze installatie betaalt u eenmalig €60,- forfait. En u krijgt €717 btw terug. De rekensom wordt 4137-717+60 = €3.480,-. De uiteindelijke investering netto is €3.480,-.


Forfait zonnepanelen

Voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt u het gehele btw-bedrag terugvragen. Dit is met een gemiddelde installatie ongeveer €750,-. Maar over de stroom die u gaat opwekken moet u nog wel belasting betalen. Deze belasting, ook wel forfait genoemd, is een eenmalig bedrag en is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die u gaat opwekken.

Het forfaitbedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat u terugkrijgt van de Belastingdienst. Hiernaast ziet u een kolom met alle Forfait bedragen.

Btw terugvragen als u de zonnepanelen vóór 20 juni 2013 heeft aangeschaft

U kunt ook de btw nog terugvragen als u vóór 20 juni 2013 zonnepanelen heeft aangeschaft. Bent u nog niet aangemeld als zondernemer? Dan kunt zich alsnog aanmelden bij de Belastingdienst. U ontvangt dan een aangifte voor het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Via die aangifte kunt u verzoeken om de teruggaaf van de btw die bij de aanschaf in rekening is gebracht. Ben u al wel als ondernemer geregistreerd? Dan kunt u alsnog om uitreiking van een aangifte vragen voor dit tijdvak. In de aangifte over het tijdvak van aanschaf van de zonnepanelen dient, behalve het verzoek om teruggaaf van de btw van de aanschaf, ook de verschuldigde forfait te worden aangeven.

Zelf de btw over zonnepanelen terugvragen

Zonneplan heeft een online checklist ontworpen, zodat u in 7 stappen ook zelf de btw kunt terugvragen. Download hier de checklist btw terugvragen zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over de btw

Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?

Nee, maar u kunt geen btw terugvragen als u niet als ondernemer herkent wordt.

Wat moet ik doen als ik al ondernemer ben en zonnepanelen wil plaatsen op privé bezit?

De elektriciteit van de zonnepanelen zal u privé gebruiken. Daarom moet u hierover btw betalen. Het bedrag wat u dient te verwerken in uw aangifte is het bedrag dat uw energiebedrijf u in rekening brengt voor de elektriciteit die u inkoopt, inclusief energiebelasting en exclusief btw. (Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl)

Mijn energiecontract staat op een andere naam dan de naam waarop ik de btw wil terugvragen, kan dat?

Nee, dat kan niet. De Belastingdienst is van mening dat alleen de persoon op wiens naam het energiecontract staat de btw terug kan vragen.

Hebben jullie een voorbeeldberekening?

Dhr. Jansen is nog geen ondernemer en schaft een zonne-installatie aan van €6.000 inclusief btw. Het totale piekvermogen van de zonne-installatie bedraagt 3.250 Wp.
Exclusief btw bedraagt de investering €6.000/1,21= €4.958,68. Het totale btw-bedrag bedraagt €1.041,32. Voor deze installatie geldt een forfait van €80,-. Het forfait wordt op de eerste BTW aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf € 1.041 -/- € 80 = € 961 (Bron: De Centrale btw teruggave, 2018).

Wat als ook mijn partner een ondernemer voor de btw is?

In dat geval kan de btw gezamenlijk teruggevraagd worden via een zogenoemde ‘stille maatschap’. Vraag onze accountants van de centrale btw-teruggaaf voor meer informatie: 085 48 66 900

Ik heb al eerder zonnepanelen gekocht. Kan ik de btw dan nog terugvragen?

Gaat u verhuizen en opnieuw zonnepanelen kopen? Dan heeft u waarschijnlijk al eens eerder de btw teruggevraagd. U heeft toen ontheffing van de administratieve verplichtingen gekregen. Het is van belang wanneer dit precies is geweest. Ook is het van belang wanneer de oude woning wordt verkocht en wanneer de nieuwe woning wordt geleverd. Vraag onze accountants van de centrale btw-teruggaaf voor meer informatie: 085 48 66 900

Ik wil mijn zonnepaneleninstallatie uitbreiden. Kan ik de btw hierover terugvragen.

Mogelijk heeft u al eerder de btw teruggevraagd. Hiervoor heeft u ontheffing van administratieve verplichtingen gekregen.Nu zal de procedure iets anders verlopen. Het is van belang wanneer de eerste zonnepanelen zijn gekocht en of de ontheffing al is ingegaan. Vraag onze accountants van de centrale btw teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

Meer informatie

 • Hier geeft de Belastingdienst antwoord op veel gestelde vragen over het onderwerp: www.rijksoverheid.nl.
 • Informatie van de Belastingdienst over de btw teruggave: www.belastingdienst.nl
 • Bent u vergeten om kwartaalaangifte te doen en heeft u daarom een naheffing (5000 euro) en boete (161 euro) van de Belastingdienst gekregen? Hier leest u wat u er tegen kunt doen: www.belastingdienst.nl