Btw teruggave zonnepanelen voor particulieren

Eenvoudig 21% korting op de aanschaf van je zonnepanelen door de btw teruggave

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

Korting op je zonnepanelen, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dit met de btw teruggave voor zonnepanelen in veel gevallen mogelijk. Als zonnepanelenbezitter lever jij namelijk stroom aan het net. In theorie maakt dit jou een klein energiebedrijf. De Belastingdienst ziet jou hierdoor als ondernemer en ondernemers kunnen hun btw terugvragen.

Bij een installatie van zeven zonnepanelen komt deze 21% btw teruggave al gauw neer op een voordeel van €750. En het mooie is dat jij deze btw-teruggave niet eens zelf hoeft te regelen. Met de btw-teruggave service, onderdeel van het Serviceplan van Zonneplan, regelen wij dit voor jou. Eenvoudig en zonder administratieve lasten staat jouw financiële voordeel binnen 3 tot 6 maanden op jouw rekening.

Wil jij meer algemene informatie over de btw teruggave of wil je weten wat de stand van zaken van de btw teruggave van zonnepanelen in 2021 is? Wij geven je hieronder alle informatie die jij moet weten over de btw teruggave zonnepanelen.

Algemene informatie over de btw-teruggave

Iedere Nederlander is bij een aankoop verplicht btw te betalen, waarna de verkopende partij dit vervolgens weer afdraagt aan de Belastingdienst. Normaal gesproken mogen particulieren de btw niet terugvragen, maar voor zonnepanelen is een uitzondering gemaakt. Deze uitzondering is in het leven geroepen om het kopen van zonnepanelen te stimuleren.

Hoeveel btw kun jij terug verwachten?

Voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kan jij het gehele btw-bedrag terugvragen. Dit is bij een gemiddelde installatie ongeveer €750,-. Hoe we aan dit bedrag komen kunnen we je het beste uitleggen aan de hand van een berekening:

Stel, jij koopt een zonnepanelensysteem van €5.000 inclusief btw. Exclusief btw bedraagt de investering €5.000/1,21= € 4.132. Het totale btw-bedrag bedraagt €868. Voor deze installatie geldt een forfait van €100. Het forfait wordt op de eerste btw-aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf €868 – €100 = €768. De uiteindelijke netto investering is €4.232.

Forfait zonnepanelen

Naast btw over het aankoopbedrag van je zonnepanelen betaal je ook belasting over de stroom die je gaat opwekken. Deze belasting, ook wel forfait genoemd, is een eenmalig bedrag en is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je gaat opwekken. In tegenstelling tot zonnepanelen is het bij de stroom niet mogelijk om het btw-bedrag terug te vragen. Het forfaitbedrag wordt automatisch verrekend met het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Btw-teruggave bij de aankoop van zonnepanelen met lening

Indien jij gebruik maakt van een lening voor het kopen van je zonnepanelen, is het verstandig om goed te onderzoeken of je deze lening inclusief of exclusief btw kunt aanvragen. Bij de lening exclusief btw is inleg van eigen geld namelijk nog wel nodig, terwijl dit bij een lening inclusief btw niet het geval is. De voorkeur gaat dus altijd naar een leningaanvraag inclusief btw.

Wij leggen je kort uit waarom:

 • Exclusief btw: met de lening kan jij niet de totale factuur voldoen, want je mist nog het btw-bedrag. Dit btw-bedrag betaal jij daarom eerst zelf en krijg je later terug van de Belastingdienst.
 • Inclusief btw: met de lening kan jij de totale factuur voldoen, inclusief het btw-bedrag. Later krijgt je het btw-bedrag terug van de Belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om met dit bedrag een deel van de lening vroegtijdig af te lossen.

De btw-teruggave in 2021

Vanaf 1 januari 2020 is de btw-teruggave aangepast. Zo is het nu lastiger wanneer jij een btw-bedrag hoger dan €2.500 wilt terug vragen. Wanneer er op de factuur een btw-bedrag hoger dan €2.500 staat, is het verplicht de vier jaren die hierop volgen 20% per jaar terug te betalen, naast het forfait bedrag. Maar let op, er wordt gekeken naar het btw-bedrag inclusief het forfait bedrag. Heb jij hier vragen over? Dan helpen wij jou natuurlijk graag.

Denk jij erover na om jouw huidige installatie uit te breiden, of ga je verhuizen naar een woning waar je ook zonnepanelen wilt plaatsen? Dan is het lastiger om hierover de btw terug te vragen. Neem contact op met de Centrale BTW Teruggave (tel: 085 48 66 900) of Zonneplan (tel:088 02 0 3000) om de mogelijkheden te bespreken.

Btw terugvragen

Kom ik in aanmerking voor btw zonnepanelen terugvragen?

Voordat je daadwerkelijk de belasting gaat terugvragen, is het belangrijk om eerst te weten of jij in aanmerking komt voor de btw-teruggave van zonnepanelen. Dit hangt namelijk af van het feit of je zelfstandig ondernemer bent. Is dit niet het geval? Dan kan Zonneplan eenvoudig de btw-teruggave voor jou regelen. Gebruik het onderstaande schema om erachter te komen wat voor jou van toepassing is:

Zelf de btw terugvragen

Kan jij gebruik maken van de btw-teruggave voor zonnepanelen en wil jij deze aanvraag zelf doen? Dat kan met onze online btw-checklist. In 7 stappen maken wij het inzichtelijk hoe jij zelf de btw kunt terugvragen. Download hier de checklist btw terugvragen zonnepanelen.

Btw-teruggave service van Zonneplan

Hoe werkt de btw-teruggave?

Kan jij gebruik maken van de btw-teruggave, maar wil je de aanvraag liever niet zelf doen? Met de btw-teruggave service van het Zonneplan Serviceplan is dat geen probleem. Samen met onze accountants van De Centrale BTW Teruggave gaan wij dit volledig voor jou regelen. Het aanschaffen van jouw zonnepanelen moet immers zo zorgeloos en leuk mogelijk zijn!

Hoe gaan wij te werk?

 1. Jij ontvangt een Zonneplan factuur inclusief btw. Betaal deze factuur in zijn geheel, want dan kunnen wij starten met het terugvragen van de belasting.
 2. Machtig Zonneplan voor het regelen van de btw-teruggave van jouw zonnepanelen. Het machtigingsformulier ontvang je van jouw persoonlijke Zonneplan adviseur.
 3. Je wordt aangemeld als zondernemer (ondernemer zonder ondernemerschap).
 4. De Belastingdienst maakt een eenmalig btw-nummer aan.
 5. Er wordt ontheffing van administratieplicht aangevraagd waardoor je de opvolgende jaren geen aangifte meer hoeft te doen.
 6. Na 3 tot 6 maanden ontvang jij het door jouw betaalde btw-bedrag terug op jouw rekening.


Ondernemer met of zonder ondernemerschap

 • Ben jij (mede)-eigenaar van een V.O.F./maatschap? Dan ben je geen btw-ondernemer en mogen wij de btw gewoon voor je terugvragen.
 • Ben jij zzp’er of heb je een eenmanszaak? Dan heb jij al een btw-nummer. In dit geval dien jij de btw van de zonnepanelen en die van jouw zaak op te tellen. Het is echter de vraag of jij in dat geval nog gebruik kan maken van de kleineondernemingsregeling. Deze regeling wordt namelijk toegepast op het totaalbedrag dat jij op jaarbasis aan btw verschuldigd bent. Zet daarom – indien mogelijk – het energiecontract en de factuur van de zonnepanelen tijdig op de naam van je partner. Belangrijk is dan wel dat hij of zij geen ondernemer voor de Belanstingdienst is.

Is dit niet mogelijk? Dan adviseren wij jou om contact op te nemen met onze accountant (De Centrale btw-teruggave: tel 085 48 66 900) om te bespreken welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast is er op de website van de Belastingdienst ook veel informatie te vinden over de stappen die je kan nemen als je al geregistreerd bent voor de btw. En heb je nog andere vragen? Dan kun jij altijd contact opnemen met jouw persoonlijke adviseur.

Veelgestelde vragen over de btw

 • Zijn er administratieve verplichtingen die ik als zondernemer heb?

  Heb jij geen eigen onderneming? Dan val jij, als zondernemer, onder de Kleineondernemersregeling. Dit betekent dat jij in het eerste jaar de btw kan terug vragen. Hier vind je meer informatie over de kleineondernemersregeling voor zonnepaneelhouders.

  *Let op: ben je van plan in de komende drie jaar te starten met een onderneming? Dan kan het zijn dat jij niet meer valt onder de Kleineondernemersregeling. Bekijk in dat geval wat voor jou het beste is op Belastingdienst/kor of neem contact op met Zonneplan.

 • Moet ik mij altijd bij de Belastingdienst melden als ondernemer?

  Nee, maar je kunt geen btw terugvragen als jij niet als ondernemer herkend wordt.

 • Wat moet ik doen als ik al ondernemer ben en zonnepanelen wil plaatsen op privébezit?

  De elektriciteit van de zonnepanelen ga jij privé gebruiken. Daarom moet jij hierover btw betalen. Het bedrag wat jij dient te verwerken in de aangifte is het bedrag dat het energiebedrijf bij jou in rekening brengt voor de elektriciteit die je inkoopt, inclusief energiebelasting en exclusief btw. (Bron: https://ondernemersplein.kvk.nl)

 • Mijn energiecontract staat op een andere naam dan de naam waarop ik de btw wil terugvragen, kan dat?

  Nee, dat kan niet. De Belastingdienst is van mening dat alleen de persoon op wiens naam het energiecontract staat de btw terug kan vragen.

 • Hebben jullie een voorbeeldberekening?

  Dhr. Jansen is nog geen ondernemer en schaft een zonne-installatie aan van €6.000 inclusief btw. Het totale piekvermogen van de zonne-installatie bedraagt 3.250 Wp. Exclusief btw bedraagt de investering €6.000/1,21= €4.958,68. Het totale btw-bedrag bedraagt €1.041,32. Voor deze installatie geldt een forfait van €80. Het forfait wordt op de eerste BTW aangifte verrekend met de terug te vragen btw. Per saldo bedraagt de teruggaaf € 1.041 – € 80 = € 961 (Bron: De Centrale btw teruggave, 2018).

 • Wat als ook mijn partner een ondernemer voor de btw is?

  In dat geval kan de btw gezamenlijk teruggevraagd worden via een zogenoemde ‘stille maatschap’. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

 • Ik heb al eerder zonnepanelen gekocht. Kan ik de btw dan nog terugvragen?

  Ga jij verhuizen en opnieuw zonnepanelen kopen? Dan heb je waarschijnlijk al eens eerder de btw teruggevraagd. Destijds heb jij ontheffing van de administratieve verplichtingen gekregen. Het is van belang om te weten wanneer dit precies is geweest, wanneer de oude woning wordt verkocht en wanneer de nieuwe woning wordt geleverd. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

 • Ik wil mijn zonnepaneleninstallatie uitbreiden. Kan ik de btw hierover terugvragen?

  Mogelijk heb jij al eerder de btw teruggevraagd. Hiervoor heb jij ontheffing van administratieve verplichtingen gekregen. Nu zal de procedure iets anders verlopen. Het is van belang om te weten wanneer de eerste zonnepanelen zijn gekocht en of de ontheffing al is ingegaan. Vraag onze accountants van de Centrale btw Teruggave voor meer informatie: 085 48 66 900

Meer informatie

 • Hier geeft de Belastingdienst antwoord op veel gestelde vragen over het onderwerp: www.rijksoverheid.nl 
 • Informatie van de Belastingdienst over de btw teruggave: www.belastingdienst.nl
 • Ben jij vergeten om kwartaalaangifte te doen en heb je daarom een naheffing (5000 euro) en boete (161 euro) van de Belastingdienst gekregen? Hier lees je wat jij daar tegen kunt doen: www.belastingdienst.nl