Zonnepanelen 405 Wp kopen

Rosalie Snoeken
Door: Rosalie Snoeken

Wil jij graag met zonnepanelen je eigen energie gaan opwekken? Dan zijn zonnepanelen van 405 Wp een goede keuze. Deze panelen worden momenteel veel aangeboden. Dit komt door de hoge opbrengsten en het geschikte formaat van de panelen.

In het verleden hebben we bij Zonneplan gewerkt met deze panelen. Tegenwoordig werken wij met panelen van 410 wattpiek. We leggen graag aan je uit wat de voor- en nadelen zijn van panelen met 405 Wp.

 

Vraag online een vrijblijvende offerte aan

Wat betekent Wp bij zonnepanelen?

We vertellen je zo meer over de zonnepanelen van 405 Wp. Voordat we dat gaan toelichten is het handig om te weten wat Wp eigenlijk betekent. Wp is de afkorting voor wattpiek. Met wattpiek wordt het vermogen van een zonnepaneel uitgedrukt. Dit is de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel kan opwekken in de meest ideale situatie.

De meest ideale situatie voor zonnepanelen is een opstelling gericht op het zuiden, met maximale zoninstraling en een temperatuur van ongeveer 25 graden. Helaas is er in Nederland vaak een sprake van de meest ideale situatie van panelen. Hierdoor wekken de panelen van 405 Wp vaak minder stroom op dan ze in de meest ideale situatie kunnen opwekken.

Wattpiek zonnepanelen berekenen

In Nederland levert 1 wattpiek per jaar ongeveer 0,88 kWh op. Een zonnepaneel van 405 wattpiek levert dus 0,88 kWh * 405 Wp = 356,4 kWh per jaar op.

Als je kijkt naar een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 405 Wp. Dan kun je de volgende berekening maken:

 • 405 Wp * 12 zonnepanelen = 4860 Wp
 • 4860 Wp * 0,88 kWh = 4276,8 kWh

Een gemiddelde installatie van twaalf zonnepanelen met een vermogen van 405 Wp heeft een jaarlijkse opbrengst van 4276,8 kWh.

Wil jij graag weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Of hoeveel wattpiek jij nodig hebt om jezelf te voorzien in jouw jaarlijkse energiebehoefte? Doe dan een vrijblijvende Zonneplan dakcheck om te zien wat er op jouw dak mogelijk is.

Afmeting zonnepaneel 405 wp

Een zonnepaneel van 405 Wp is ongeveer 1,7 meter hoog, 1,1 meter breed en 3 centimeter dik. Deze panelen zijn gemiddeld groter dan panelen met lagere (piek)vermogens.

Lengte Breedte Dikte Gewicht
Zonnepaneel 405 Wp 1708 mm 1134 mm 30 mm 20 kg

Hoogste Wp zonnepanelen: de voor- en nadelen

Het aanbod zonnepanelen met het hoogste wattpiek is momenteel 550 Wp. Vaak heb je de neiging om automatisch te kiezen voor panelen met het hoogste vermogen. Je denkt waarschijnlijk meer opbrengst is meer vermogen. Maar dit is niet altijd het geval.

Door panelen met een hoger vermogen heb je minder zonnepanelen nodig om de gewenste opbrengst te halen. Echter zijn de afmetingen van een paneel met meer vermogen vaak groter. Wanneer je een klein dak hebt of er meerdere obstakels op het dak zitten, zoals luchtpijpjes of ramen, geven kleinere zonnepanelen juist meer legmogelijkheden. Je kunt daardoor uiteindelijk meer opbrengst behalen.

Ook zijn kleinere panelen met minder wattpiek vaak goedkoper. Dit komt vooral doordat ze minder product in zich hebben en in grotere mate aangeboden worden op de markt.

Waar moet je op letten bij het kopen van zonnepanelen?

 • Jouw energieverbruik: Door je jaarlijkse energieconsumptie te kennen, kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit verbruik te dekken. Overweeg ook je toekomstige energiebehoeften. Als je van plan bent om elektrisch te gaan rijden, koken of verwarmen, kun je ervoor kiezen om meer zonnepanelen te installeren.
 • Opbrengst verdelen: Het kan nuttig zijn om je zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen in plaats van naar het zuiden. Dit verdeelt de energieproductie over de dag, waardoor je meer kans hebt om je eigen opgewekte zonne-energie te gebruiken.
 • Garanties: Lange fabrieksgaranties zijn niet altijd nuttig. De meeste kosten zijn vaak verbonden aan de installatie en niet aan het product zelf. Het is daarom belangrijk om een toegankelijke en betrouwbare leverancier te kiezen. Met het 10-jarige Zonneplan Serviceplan betaal je geen extra kosten voor een servicebezoek.
 • Veilig omgaan met jouw gegevens: Thuisnetwerken kunnen vatbaar zijn voor aanvallen. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een systeem dat 4G gebruikt en je gegevens binnen Europa houdt, in plaats van ze te laten opslaan op Chinese servers.

Waarom zonnepanelen van zonneplan?

Bij Zonneplan gaan wij voor zonnepanelen van 410 Wp. De afmeting en het gewicht van 410 Wp zonnepaneel geeft ons de meeste legmogelijkheden, waardoor wij eigenlijk in iedere daksituatie het beste dakplan kunnen opstellen. Wij stemmen jouw hoeveelheid zonnepanelen altijd af op jouw huidige en toekomstige energieverbruik. Dit is dus de beste keuze voor onze klant. De 410 wattpiek zonnepanelen zijn rechtstreeks ingekocht bij een tier-1 fabrikant, zo weten wij dat de prijs-kwaliteit verhouding optimaal is, je met jouw dak het maximale kan opwekken en jij gegarandeerd bent van de beste deal.

Bij jouw aankoop van zonnepanelen bij Zonneplan krijg je niet alleen zonnepanelen maar profiteer je ook 10 jaar lang van de voordelen van het Zonneplan Serviceplan. Hierdoor ben je niet alleen in het begin maar ook in de toekomst verzekerd dat je zorgeloos kunt genieten van jouw eigen zonne-energie. Het serviceplan zorgt ervoor dat je gebruik maakt van de beste garanties, verzekerd bent van een vermogensgarantie tot 84,8% van het beginvermogen en geen extra kosten hebt aan voorrij- of montagekosten en reparaties.

Veelgestelde vragen

 • Wat kost een paneel van 405 wp?

  Bij Zonneplan hebben we in het verleden gewerkt met panelen van 405 Wp. Tegenwoordig werken we uitsluitend met panelen van 410 Wp. Voor een prijs op maat kan je een vrijblijvende zonnepanelen dakscan aanvragen. Wil je offertes aanvragen maar vind je het nog moeilijk om zonnepanelen of aanbieders te vergelijken? Lees dan ons artikel over zonnepanelen vergelijken.

 • Wat is Wp bij zonnepanelen?

  Wattpiek (Wp) is de eenheid die wordt gebruikt om het vermogen van een zonnepaneel uit te drukken. Het aantal wattpiek is de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel maximaal kan opwekken onder ideale omstandigheden. Hoe hoger het aantal Wp, hoe hoger de opbrengsten van je zonnepaneel.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is afhankelijk van je jaarlijkse energieverbruik, de oppervlakte en oriëntatie van het dak en de hoeveelheid zonlicht die op het dakvlak valt. In ons artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? leggen we je graag uit hoe je hier zelf gemakkelijk een berekening voor kunt maken. Zo weet je snel en eenvoudig hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en kun je de stap zetten naar duurzame energie.

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: