Herkomst zonnepanelen

Meer dan 175 jaar geleden ontdekte een Fransman het fotovoltaïscheeffect. 50 jaar later ontwikkelde een Amerikaan de eerste zonnecel en in de jaren ’90 van deze eeuw namen vooral Japan en Duitsland het voortouw in het ontwikkelen van zonnepanelen. Inmiddels zijn er wereldwijd verschillende landen die zich de specialist in zonne-energie noemen. Maar, waar komen onze zonnepanelen vandaan?


Zonnepanelen uit China?

Het beeld van producten uit China is meestal niet zo positief. Vaak staat de uitdrukking ‘Made in China’ gelijk aan goedkope massaproductie en twijfelachtige kwaliteit. Maar, dankzij de groeiende positie van China op de wereldmarkt gaat dit voor de zonne-energie markt niet meer op. De zonnepanelen van Chinese producenten staan al jaren bovenin de top 10 van beste zonnepanelen. (bron: IHS Inc.)

Om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen uit China van topkwaliteit zijn, gaan de kwaliteitsmanagers van Zonneplan elke twee jaar op leveranciersbezoek in China.

Koen Altena, kwaliteitsmanager:​

''​Wij willen met eigen ogen zien hoe de zonnepanelen gemaakt worden. We beoordelen of leveranciers zich houden aan de procedures waar ze voor gecertificeerd zijn om zo de kwaliteit van de zonnepanelen te kunnen garanderen.''

Chinese zonnepanelen op weg naar het dak

Voordat de zonnepanelen zonne-energie mogen opwekken op de daken van vele duurzame Nederlanders, moeten ze nog een flinke reis afleggen. In grote aantallen worden de zonnepanelen verscheept naar Nederland. Als ze deze reis veilig hebben doorstaan, worden ze bij aankomst in de haven zorgvuldig uitgeladen. Voordat ze geleverd worden aan onze depots, worden ze eerst nog uitgebreid getest bij TÜV Duitsland. Hebben ze de kwaliteitstesten doorstaan? Dan zijn de zonnepanelen er klaar voor! Via een netwerk van installateurs worden de zonnepanelen geïnstalleerd op de Nederlandse daken. Eenmaal geïnstalleerd, gaan de zonnepanelen een huis minimaal 25 jaar van zonne-energie voorzien. En daar hoef je weinig voor te doen qua onderhoud!

Lees verder, waar moeten onze zonnepanelen aan voldoen: