Checklist voorbereiding installatie

Zo ben jij startklaar voor je zonnepanelen-installatie

Robin Hultink
Door: Robin Hultink

Je adviseur heeft een persoonlijk dakplan voor je opgesteld. Je bent akkoord gegaan en er is een datum gepland voor de installatiedag. Wil jij je jezelf optimaal voorbereiden op deze dag? Neem dan de onderstaande checklist aandachtig door.

Check 1: Ophangen omvormer

Op de installatiedag beslis jij samen met de monteur waar de omvormer definitief geïnstalleerd gaat worden. Toch is het handig om voor deze dag zelf al de mogelijke plekken voor de omvormer te onderzoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zolder, de overloop, de bijkeuken of de garage. Wij hebben een aantal tips waar je op kan letten tijdens het zoeken van een geschikte plek voor de omvormer:

  • Hang de omvormer niet in een ruimte waar je zelf veel aanwezig bent. De omvormer kan namelijk niet 100% geruisloos werken.
  • Kies bij voorkeur een koele en goed geventileerde ruimte.
  • Zorg voor genoeg vrije ruimte om de omvormer.

Ruimte om Zonneplan omvormer

Check 2: Kabeltraject

Nadat de zonnepanelen op het dak zijn geïnstalleerd, moeten ze via de omvormer aangesloten worden op de meterkast. Dit gaat via een standaard elektriciteitskabel die getrokken wordt van de omvormer naar de meterkast. Deze kabel heeft een diameter van ca. 1 tot 1,5 cm. Op de dag van installatie overlegt de monteur met jou hoe deze kabels het beste door de woning kunnen lopen. Daarnaast moet de omvormer worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Is deze niet aanwezig op het moment van installatie? Geen probleem, de monteur plaatst er één kosteloos in jouw meterkast.

Check 3: Toegankelijkheid

Om de zonnepanelen, de omvormer en de kabels snel en goed aan te kunnen leggen, hebben onze monteurs ruimte nodig. Zorg daarom dat plekken en ruimtes waar werkzaamheden verricht worden goed bereikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar de omvormer komt te hangen, de ruimte bij de meterkast en het gebied rondom het huis, waar de monteurs het dak op gaan. Ook belangrijk: houd de oprit zoveel mogelijk vrij of zorg ervoor dat er voldoende parkeerplek is.

Check 4: Reservedakpannen

Onze monteurs gaan heel zorgvuldig te werk. Toch kan het voorkomen dat een dakpan wordt beschadigd of kapot gaat. Daarom is het verstandig enkele dakpannen op reserve te hebben.

Check 5: Extra informatie

In enkele gevallen zijn de dakpannen bevestigd met stormhaken. Voor onze monteurs is het handig om dit te weten voor de installatie, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden. Weet jij dat er bij jouw dak stormhaken zijn gebruikt, dan vragen wij je om dit te melden bij je persoonlijke adviseur.

Check 6: Btw-teruggave na installatie

Heb jij gekozen voor de afhandeling van de btw-teruggave door onze accountants? Check dan of je het machtigingsformulier hebt ontvangen én ingevuld. Zo weet jij zeker dat het bedrag van de btw uiteindelijk weer op jouw rekening komt te staan.

Check 7: Aanmelding bij energieleveren.nl

In de meeste gevallen meldt Zonneplan jouw zonnepanelensysteem via energieleveren.nl aan bij de netbeheerder. Dit is wettelijk verplicht. Bij een klein aantal netbeheerders is dit nog niet mogelijk en moet je de aanmelding zelf uitvoeren. Is dit bij jou het geval, dan brengen wij je daarvan op de hoogte.

Daarnaast is het ook verstandig om jouw energiemaatschappij op de hoogte te stellen. Zo weet je zeker dat jouw teruglevering ook daadwerkelijk geregistreerd wordt en dat je hier een vergoeding voor ontvangt. Deze vergoeding noemen we ook wel salderen.