Checklist voorbereiding installatie

Startklaar voor de installatie van jouw zonnepanelen

Robin Hultink
Door: Robin Hultink
Checklist voorbereiding op installatie

Jouw adviseur heeft een zonneplan voor jouw dak gemaakt en jij bent hier akkoord mee gegaan. Nu is het alleen nog wachten op de installatiedag. Hier leggen we uit wat jij kunt doen voor een optimale voorbereiding.

Invullen checklist voor installatie

Nadat jij jouw zonneplan accepteert, verzoeken wij je om de checklist installatie in te vullen. Hierin vragen wij je bijvoorbeeld naar het bouwjaar van jouw woning, de plek van jouw meterkast en hoe jouw dakpannen zijn bevestigd. Voor onze monteurs is het handig om deze informatie voor de installatiedag te weten, zodat zij zich goed kunnen voorbereiden.

Ophangen omvormer installatie zonnepanelen

Waar gaat de omvormer hangen?

Onderzoek voorafgaand aan de installatiedag of er in of rondom jouw huis geschikte plekken zijn om de omvormer te installeren en kijk of er plekken zijn die jouw voorkeur hebben. Denk hierbij aan de zolder, de overloop, de bijkeuken of de garage. Een aantal tips voor het zoeken van een geschikte plek voor de omvormer zijn:

  • Tip 1: Hang de omvormer niet in een ruimte waar je zelf veel aanwezig bent. De omvormer werkt namelijk niet 100% geruisloos.
  • Tip 2: Kies een koele en goed geventileerde ruimte.
  • Tip 3: Zorg voor genoeg vrije ruimte om de omvormer. Wij adviseren 30 centimeter speling rondom de omvormer.

De definitieve plek voor de omvormer kies je uiteindelijk op de installatiedag zelf samen met de monteur. Ook de route van het kabeltraject, waarmee de zonnepanelen via de omvormer worden aangesloten op de meterkast, nemen jullie dan samen uitgebreid door. Dit gaat om een standaard elektriciteitskabel met een diameter van ca. 1 tot 1,5 cm.

Aansluiten omvormer installatie zonnepanelen

Ruimte in en rondom het huis

Om de zonnepanelen, de omvormer en de kabels snel en goed aan te kunnen leggen, hebben onze monteurs ruimte nodig. Zorg daarom dat op de dag van de installatie de plekken waar werkzaamheden plaatsvinden goed bereikbaar zijn. Denk hierbij aan de mogelijke plekken voor de omvormer, de plek waar de monteurs het dak op gaan en de oprit. Heb je geen geen oprit? Zorg dan dat er een parkeerplek in de buurt beschikbaar is.

Daarnaast verzoeken wij je om de ruimte rondom en in de meterkast vrij te maken. Bij iedere installatie plaatsen onze monteurs namelijk een nieuwe aardlekautomaat in de meterkast. Het zonnepanelensysteem is hierdoor apart geschakeld van de rest van de elektriciteit in jouw huis. Dit zorgt ervoor problemen of storingen met de zonnepanelen of omvormer geen effect hebben op de rest van jouw huis.

bevestiging zonnepanelen op dak met dakpannen

Reservedakpannen op voorraad

Onze monteurs gaan zorgvuldig te werk. Toch kan het voorkomen dat een dakpan wordt beschadigd of kapot gaat. Het is daarom verstandig enkele dakpannen op reserve te hebben. Deze zijn goed te verkrijgen bij een groothandel, zoals BMN, of mogelijk hebben jouw buren nog een paar dezelfde dakpannen liggen.

Invullen machtigingsformulier voor btw-teruggave

Heb jij gekozen voor de btw-teruggave service van Zonneplan? Controleer dan of je al het machtigingsformulier hebt ontvangen én ingevuld. Zo weet jij zeker dat onze accountants jouw btw-teruggave kunnen regelen en jij het bedrag uiteindelijk weer op jouw rekening krijgt.

Netbeheerder en energieleverancier op de hoogte brengen

Nu je zonnestroom gaat opwekken, is het ook belangrijk dat je jouw netbeheerder en energieleverancier alvast op de hoogte stelt. In de meeste gevallen meldt Zonneplan jouw zonnepanelensysteem aan bij de netbeheerder. Bij een klein aantal netbeheerders is dit nog niet mogelijk en kun je de aanmelding zelf uitvoeren via energieleveren.nl. Is dit bij jou het geval, dan brengen wij je hier tijdig van op de hoogte.

Daarnaast is het ook verstandig om jouw energiemaatschappij op de hoogte te stellen van jouw zonnepanelen. Zo weet je zeker dat jouw teruglevering daadwerkelijk wordt geregistreerd en je hier een vergoeding voor ontvangt. Deze vergoeding noemen we ook wel salderen.

Deel dit artikel: