Zonnepanelen

Wat is een goed alternatief voor zonnepanelen?

4 min lezen.
Rosalie Snoeken
Rosalie Snoeken
20 december 2023

Heb jij geen geschikt dak voor zonnepanelen? Geen probleem. Je kunt alsnog gebruik maken van duurzame energie. Ontdek de verschillende alternatieven, zodat jij toch kunt profiteren van de energietransitie en een lagere energierekening.

Weet je nog niet zeker of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend advies aan bij een van onze Zonneplan-adviseurs. Zij vertellen je alles over de mogelijkheden en helpen je graag.

Alternatieven om te besparen op je energierekening

Zonnepanelen zijn niet de enige manier om te besparen op je energierekening. Er zijn genoeg alternatieven voor zonnepanelen waarmee je toch duurzaam bezig bent en kunt besparen. Een aantal voorbeelden van deze alternatieven zijn:

  • Aanschaffen van energiezuinige apparaten – Door energiezuinige apparaten aan te schaffen kun je veel energie besparen in huis. Wanneer je grootverbruikers, zoals de vaatwasser, wasmachine en droger aan vervanging toe zijn kun je deze het best vervangen voor een energiezuinig exemplaar met een beter energielabel (A t/m G, waarbij A+++ het meest zuinig is). Volgens Bosch verbruikt een wasmachine van label E jaarlijks zo’n 172 kWh, terwijl een wasmachine met label A jaarlijks slechts 99 kWh verbruikt. Dit is berekend op basis van een gemiddeld verbruik van 220 wasbeurten per jaar. Dit scheelt toch zo’n 73 kWh * €0,40 = €29,20 per jaar op je energierekening. Door energiezuinige exemplaren aan te schaffen bij vervanging van je grootverbruikers kun je je energierekening verlagen. Daarnaast hebben we nog 35 tips voor je om energie te besparen in huis.
  • Isolatie – Door je huis goed te isoleren, kun je de warmte binnenhouden en energie besparen, wat leidt tot lagere energiekosten. Het isoleren van je huis kan zowel financiële voordelen als verbeteringen in comfort, gezondheid en milieubewustzijn opleveren. Het is belangrijk om de isolatiebehoeften van je huis te beoordelen en te overwegen welke plekken het meest geschikt zijn voor isolatie om de beste resultaten te behalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of muren. Volgens Milieu Centraal bespaar je met het isoleren van het dak van je 2-onder-1-kap woning jaarlijks zo’n 440 m3 gas. Als we rekenen met een gasprijs van €1,45 komt dit neer op een jaarlijkse besparing van 440 m3 * €1,45 = €638.
  • Zonneboiler – Met een zonneboiler kun je warm douchen met behulp van je eigen opgewekte zonne-energie. Een zonneboiler zit bevestigd op het dak en verwarmt je kraanwater met energie van de zon. Dit gebeurt met behulp van zonnecollectoren. Deze vangen de zonnestralen op, die een vloeistof verwarmen. Deze warme vloeistof gaat door een warmtewisselaar, waardoor water in de opslagtank wordt opgewarmd. Het opgewarmde water kun je dan gebruiken in huis. Volgens Vereniging Eigen huis kun je als 3-persoonshuishouden met een zonneboiler zo’n 160 m3 gas besparen op jaarbasis. Dat scheelt zo’n 160 m3 * €1,45 = €232 per jaar op je energierekening.
  • Warmtepomp – Een warmtepomp haalt warmt uit de lucht, het grondwater of de bodem. Hiervoor gebruikt een warmtepomp stroom, maar dit is veel minder dan bij elektrisch verwarmen. De werking van een warmtepomp kun je het best vergelijken met die van een koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte eruit gehaald en gaat deze warmte naar de omgeving. Een warmtepomp haalt juist de warmte uit de omgeving en geeft die af aan bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming. De terugverdientijd van een warmtepomp is gemiddeld zo’n vijf jaar. Verbeterjehuis stelt dat je met een hybride warmtepomp in plaats van een cv-ketel in je 2-onder-1-kap woning zo’n €540 bespaard. Dit is berekend op basis van een gasprijs van €1,20 per m3 en een stroomprijs van €0,25 per kWh. Bij hogere stroom- en gasprijzen zal deze besparing alleen maar hoger worden.
  • Thuisbatterij – Met een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, kun je je opgewekte zonnestroom opslaan om het op een later moment te gebruiken. Wat veel mensen niet weten is dat je ook kunt verdienen met je thuisbatterij wanneer je een dynamisch energiecontract hebt. Jouw thuisbatterij laadt op tijdens de momenten dat jij het meest kunt verdienen. Dit kan zijn tijdens uren met lage stroomprijzen, maar ook bij onbalans op de energiemarkt. Dit proces van opladen bij lage prijzen en ontladen bij hoge prijzen maakt een thuisbatterij economisch aantrekkelijk. Let op: dit werkt alleen met een dynamisch energiecontract.
  • Dynamisch energiecontract – Een dynamisch energiecontract is een type energiecontract waarbij je gebruik maakt van flexibele energieprijzen. De stroomprijzen variëren ieder uur en de tarieven voor gas wisselen per dag. Deze tarieven worden bepaald door inkoopprijzen op de energiemarkt. De dure uren staan voor stroom uit gas- en kolencentrales. De goedkope uren zijn momenten waarop er veel wind- en zonne-energie wordt opgewekt. Waait de wind en schijnt de zon? Dan is jouw stroomprijs het laagst. Door de wisselende stroomtarieven kun je zelf je energieverbruik verplaatsen naar goedkope momenten op de dag om zo te besparen op je energierekening. Je maakt bij een dynamisch energiecontract niet alleen gebruik van goedkope stroom, maar ook van groene, duurzame stroom. Met een dynamisch energiecontract bespaar je al gauw zo’n 31% op je energierekening ten opzichte van een traditioneel, vast energiecontract.

Zonneplan Energie als alternatief voor zonnepanelen

Met Zonneplan Energie, het dynamische energiecontract van Zonneplan, kun je profiteren van duurzame, groene energie zonder dat je hiervoor zonnepanelen aan hoeft te schaffen. Nu hoor ik je denken: maar hoe werkt dat dan? Dat leggen we graag aan je uit.

Zoals hierboven al is benoemd wisselen de tarieven bij een dynamisch energiecontract voor gas dagelijks en voor stroom zelfs ieder uur. De stroomprijs per uur wordt bepaald op de energiemarkt en jij kiest zelf of je daarvan gebruik wilt maken. De uurtarieven zijn hoger wanneer er veel stroom uit gas- en kolencentrales wordt opgewekt. Tijdens de lagere uurtarieven is er vooral veel stroom uit wind- en zonne-energie. Je wordt dus gestimuleerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van goedkope momenten op de dag, waarbij er veel duurzame stroom wordt opgewekt. Dat is beter voor het milieu, maar ook beter voor jouw portemonnee.

Je hebt dan zelf geen zonnepanelen op je dak liggen, maar op goedkope momenten kun je toch profiteren van de hoeveelheid zonne-energie die door jouw buren wordt opgewekt. Met Zonneplan Energie kun je toch gebruik maken van groene, duurzame en voordelige stroom.

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
8 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer