Zonnepanelen

Hebben zonnepanelen zin als je overdag (vaak) niet thuis bent?

4 min lezen.
Aid Henic
Aid Henic
27 februari 2023
zonnepanelen terwijl je overdag niet thuis bent

Je bent overdag niet thuis; precies wanneer de zon het meeste schijnt en je zonnepanelen het meeste opwekken. De meeste apparaten in huis staan dan ook niet aan en werken daardoor niet op je eigen, zelf opgewekte zonne-energie. Heeft het dan wel zin om zonnepanelen op je dak te hebben liggen? Het antwoord is: ja, maar het is wel beter om zoveel mogelijk stroom uit je zonnepanelen direct te gebruiken. We leggen het je graag uit.

Wat gebeurt er met de stroom als je niet thuis bent?

Elektriciteit die je met zonnepanelen opwerkt, gebruik je direct in huis. Maar ben je op deze momenten vaak niet thuis en staan er dan geen apparaten aan die de opgewekte stroom kunnen gebruiken? Dan wordt de opgewerkte stroom automatisch naar het net gestuurd.

Op moment dat je ‘s avonds thuiskomt terwijl de zon niet meer schijnt, en je stroom nodig hebt, dan neem je op dat moment elektriciteit af van jouw energieleverancier. Op zo’n dag heb je dus jouw (groene) zelf opgewekte stroom aan het net teruggeleverd, en (dure) grijze stroom van de netbeheerder afgenomen. Aan het einde van het jaar wordt de belasting van je verbruik verrekend met de belasting van je teruglevering; dit noemen we salderen. Dit is een beknopte uitleg, maar op onze website vind je een uitgebreide pagina over de salderingsregeling mocht je daar meer over willen weten.

Opgewekte stroom tijdens de (zomer)vakantie

Hoe zit het met je opbrengst wanneer je op vakantie bent? Als je op (zomer)vakantie bent, blijven je zonnepanelen gewoon stroom opwekken. Ook hierbij geldt dat de stroom die je opwekt en niet verbruikt, omdat je dus op vakantie bent, automatisch terug aan het net wordt geleverd.

Is het slim om direct je eigen stroom te gebruiken op momenten dat panelen het meeste opwekken?

Zonnepanelen wekken stroom op zodra er voldoende daglicht op de panelen valt. Dat hoeft niet altijd een fel zonnetje te zijn; ook in de winter kunnen zonnepanelen gewoon stroom opwekken. En wanneer het in de zomer erg warm is, kan dit de opbrengst zelfs negatief beïnvloeden. Wat veel mensen niet weten is dat een perfecte lentedag met lage temperatuur en veel zon hierdoor dezelfde opbrengst kan halen als een hete zomerdag.

Wel betekent dit ook dat je dan vaak – afhankelijk van je dakoriëntatie – ’s avonds dus geen energie opwekt, terwijl veel mensen dan juist hun apparaten laten draaien omdat ze dan thuiskomen van hun werk. Moet je de momenten waarop je stroom verbruikt dan aanpassen aan de momenten waarop je panelen het meest rendabel zijn? Het liefst wel, ja.

Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de (groene en gratis) stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de (grijze en dure) stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt. Dat vergt soms wat plannen. Als je niet thuis bent overdag kun je tijdschakelaars gebruiken om apparaten overdag te laten starten. Steeds meer apparaten hebben ook een uitgestelde start-functie. Die vind je vaak op bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers.

Extra bespaartip: Zonneplan Energie

Met Zonneplan Energie, ons dynamische energiecontract, profiteer je maximaal van goedkope en groene stroom. De dure uren staan voor stroom uit gas- en kolencentrales en tijdens goedkope uren maken de zon en de wind de dienst uit. In de app zie je voor vandaag en morgen de uurprijzen van stroom en de dagprijs van gas. Zo kun je jouw verbruik aanpassen zodat je zoveel mogelijk op goedkope (en dus groene) momenten jouw apparaten aan zet. Lees meer: Zonneplan Energie.

Zonneplan app slimme energie

Heb je ’s ochtends en ’s avonds dan nog iets aan je zonnepanelen?

Het antwoord op deze vraag is grotendeels afhankelijk van je dakoriëntatie.

Zonnepanelen op het zuiden hebben de grootste opbrengst, omdat de panelen dan stroom opwekken wanneer de zon op z’n sterkst is. Dit zorgt echter wel voor een piek aan opbrengst rond de middag. Het is daarom, vooral kijkend naar de afbouw van de salderingsregeling, interessant om te kijken of je de opbrengst meer kunt verdelen over de dag. Het verdelen van deze opbrengst kan door je zowel op oost en west te oriënteren, in plaats van op het zuiden.

Panelen op het oosten en westen zorgen ervoor dat de piekproductie gelijkmatiger over de dag wordt verdeeld, met ‘s ochtends een piekmoment door de zonnepanelen die gelegen zijn op het oosten en aan het eind van de dag door de zonnepanelen gericht op het westen.

Ben je dan overdag niet thuis? Dan kun je ’s ochtends en ’s avonds toch nog profiteren van je panelen wanneer je wel thuis bent, omdat de panelen gelegen op het oosten en westen op deze momenten nog stroom opwekken.

Grafiek: zonnepanelen rendement per uur; het verschil tussen panelen op zuid en oost-west

Grafiek: zonnepanelen rendement per uur; het verschil tussen panelen op zuid en oost-west

Wat is in mijn situatie de beste oplossing?

Overweeg je de aankoop van zonnepanelen maar wil je eerst weten of dat een verstandige keuze is of wat in jouw situatie de beste oplossing is? Doe dan vrijblijvend de Zonneplan dakcheck om te zien wat er voor jouw dak mogelijk is. Eén van onze adviseurs kijkt met je mee, beoordeelt jouw dak en bespreekt jouw situatie en wensen met je. Vervolgens ontvang je een plan op maat. Doe de dakscan via start.zonneplan.nl/zonnescan.

vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer