Zonnepanelen

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

4 min lezen.
Danique Reuvers
Danique Reuvers
19 september 2023
zonnepanelen op een geschikt dak

Steeds meer mensen zien de voordelen van zonne-energie en overwegen de installatie van zonnepanelen op hun dak. Helaas is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld een monumentaal pand, een dak met asbest of bij onvoldoende zon is het dak niet geschikt.

Maar wat moet je doen als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Er zijn alternatieve oplossingen om toch van de voordelen van zonne-energie te kunnen profiteren. Zo kan je zonnepanelen plaatsen op een bijgebouw, schuur of garage.

Heb je geen bijgebouw, schuur of garage? Ook dan kan je energierekening verlaagd worden door een dynamisch energiecontract af te sluiten. We leggen je graag uit hoe dat werkt.

Alternatieve plaatsen voor zonnepanelen

Is het dak van je woning niet geschikt voor zonnepanelen? Kijk dan eens naar andere opties, zoals het leggen van zonnepanelen op een (plat) dak van een bijgebouw, schuur of garage.

Heeft dit dak voldoende ruimte dan is dit een uitstekend alternatief. Houd wel met een aantal factoren rekening.

  • Staat van het dak
    Het dak stevig genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Kun je zelf zonder moeite over het dak lopen dan geeft dat al een idee van de staat van het dak, maar let er ook op dat grind niet is vastgekoekt aan de dakbedekking.
  • Oriëntatie
    De oriëntatie van het oppervlak ten opzichte van de zon bepaalt jouw opbrengst. Het ideaal is om de zonnepanelen op het zuiden gericht te plaatsen, met een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden. Hierdoor kunnen de panelen maximaal zonlicht opvangen gedurende de dag. Wil je de opbrengst meer over de dag verdelen? Kies dan voor een verdeling van de zonnepanelen over oost en west. Ook zo verlaag je jouw energierekening direct.
  • Minimale schaduw
    Vermijd schaduwrijke plekken die de efficiëntie van je zonnepanelen kunnen verminderen. Om je een idee te geven: Ligt 20% van de zonnepanelen ruim 2 uur per dag in de schaduw dan levert dit al 25% verlies in opbrengsten op. Blijf dus uit de buurt van obstakels, zoals een schoorsteen of dakkapel, om de maximale opbrengst uit jouw dak te halen. Lees meer over de impact van schaduw op zonnepanelen.

Wil je gelijk weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Vraag dan vrijblijvend een dakcheck aan. Onze adviseurs kijken naar de geschiktheid van jouw dak, de te verwachten opbrengst en natuurlijk de prijs en mogelijke financieringsopties.

Alternatieve manieren verlagen energierekening

Heb je geen schuur, bijgebouw of garage met een gunstig dak? Dan zijn er gelukkig nog meer manieren om toch je energiecontract te verlagen zonder zonnepanelen installatie.

Door een dynamisch energiecontract af te sluiten geniet je van een lage energieprijs op momenten dat er veel zonne-energie wordt opgewekt en/of de wind hard waait. Hoe werkt dat dan? Nou, mensen met een zonnepanelen installatie gebruiken meestal niet alle energie op het moment dat hun zonnepanelen zonne-energie opwekken. Als zonne-energie niet direct gebruikt wordt, dan gaat deze opgewekte stroom het net in en is er dus veel aanbod van energie. De zonne-installaties bij jou in de buurt wekken op dezelfde momenten stroom op, dat betekent dat er dus ook veel ‘overgebleven’ stroom op dezelfde momenten het net in gestuurd worden.

Bij een dynamisch energiecontract zijn de prijzen gebaseerd op vraag en aanbod. Is er veel aanbod? Dan is de prijs laag. Kortom, als de zon schijnt wordt er veel zonne-energie het net in gestuurd en geniet jij van een lage energieprijs en een hoog percentage groene stroom.

Bekijk de historische energieprijzen

Daarnaast wordt je via de Zonneplan app geholpen om je verbruik te verplaatsen naar de goedkoopste momenten met wind- en/of zonnestroom.

Hoewel het teleurstellend kan zijn om te ontdekken dat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, betekent dit niet dat je helemaal geen gebruik kunt maken van zonne-energie. Door te kijken naar alternatieven, zoals het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak van een bijgebouw of het investeren in andere vormen van duurzame energie, kun je nog steeds profiteren van de voordelen van groene energie. Heb je geen bijgebouw, schuur of garage met een geschikt dak? Ook dan kan je je energierekening verlagen door een dynamisch energiecontract af te sluiten.
Ontdek Zonneplan Energie.

vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer