Zonnepanelen op je schuur

Aid Henic
Door: Aid Henic

Overweeg je om zonnepanelen op je schuur te plaatsen? In dit artikel bespreken we of zonnepanelen op je schuur een goed idee zijn, welke vergunningen eventueel nodig zijn, en de verschillen tussen platte en schuine daken.

Mag je zonnepanelen op een schuur plaatsen?

De meest gestelde vraag is natuurlijk: mag het überhaupt wel, zonnepanelen op een schuur? Het antwoord is positief. In de meeste gevallen is het mogelijk én toegestaan om zonnepanelen op je schuur te installeren. Vaak heb je hiervoor geen vergunning nodig, maar dat hangt wel af van de lokale regelgeving en de situatie van je schuur. Zo is het belangrijk om te weten of je in een beschermd stadsgezicht woont, of dat er andere specifieke regels gelden. Tip: check vooraf bij je gemeente over de eventuele vergunningen om verrassingen te voorkomen.

Plat of schuin dak: Waar moet je rekening mee houden?

Zonnepanelen op het dak van je schuur leggen kan zowel op platte als op schuine daken. Maar wat zijn nu de verschillen?

 • Plat dak: Bij een plat dak liggen de zonnepanelen vaak in een hoek van zo’n 15 tot 35 graden naar het zuiden gericht. Dit zorgt voor een optimale energieopbrengst. Een voordeel van een plat dak is dat je de panelen gemakkelijker naar de zon kunt richten.
 • Schuin dak: Bij een schuin dak wordt gekeken naar de oriëntatie en hellingshoek van het dak. Idealiter ligt een schuin dak op het zuiden en heeft het een hellingshoek van 30 tot 40 graden. Toch is een andere oriëntatie of hellingshoek geen dealbreaker, het kan slechts betekenen dat de opbrengst iets lager ligt.

Zonnepanelen offerte van Zonneplan?

Wil je zonnepanelen op jouw schuur, of wil je eerst zeker weten of het mogelijk is? Een van onze adviseurs kijkt graag vrijblijvend met je mee. Bij Zonneplan maken we het offerteproces eenvoudig en transparant. Vul simpelweg je gegevens in, en we sturen je een vrijblijvende offerte toe. Hierin staat precies beschreven wat de kosten en verwachte opbrengsten zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Het plaatsen van zonnepanelen op je schuur is niet alleen mogelijk maar ook een uitstekende manier om duurzame energie op te wekken. Of je nu een plat of schuin dak hebt, er zijn opties genoeg. En met de begeleiding van Zonneplan wordt het hele proces een fluitje van een cent.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op je schuur

 • Heb ik altijd een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn schuurdak?

  Meestal heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen op je schuurdak te plaatsen. Toch is het slim om altijd even bij je gemeente te checken, vooral als je in een beschermd stadsgezicht woont.

 • Zijn zonnepanelen op een schuurdak even efficiënt als op een huisdak?

  Ja, zonnepanelen op een schuurdak kunnen net zo efficiënt zijn als op een huisdak. Het hangt vooral af van de oriëntatie en hellingshoek van het dak, en of er obstakels zijn die schaduw werpen.

 • Hoe onderhoud ik zonnepanelen op mijn schuurdak?

  Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Het is wel raadzaam om ze één à twee keer per jaar te controleren op vuil en, indien nodig, voorzichtig te reinigen met water.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: