Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 1500 kWh?

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

Bij een jaarlijks verbruik van 1500 kWh heb je gemiddeld 5 zonnepanelen nodig om je verbruik op te wekken. Afhankelijk van je energieverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en de ruimte op je dak kun je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Wil je weten hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Ook verdienen met zonnepanelen?

Zo berekenen we het aantal zonnepanelen voor 1500 kWh

Door het wisselvallige weer in Nederland verschilt de opbrengst van zonnepanelen per seizoen. Ga er daarom vanuit dat 1 Wattpiek (Wp) zo ongeveer 0,88 kWh oplevert. Bij Zonneplan hebben we zonnepanelen van 410 Wp. Eén zonnepaneel levert gemiddeld dus 361 kWh op (410 wp * 0,88 kWh = 361).

Is jouw verbruik 1500 kWh? Dan wordt de berekening dus als volgt:
1500 kWh totaal verbruik / 361 kWh opbrengst per paneel. Dit komt neer op 4,16 zonnepanelen. Om minimaal je verbruik op te wekken heb je dus 5 zonnepanelen nodig.

Dit geldt echter niet voor iedere situatie. De opbrengst van je zonnepanelen kan verschillen door de oriëntatie van je dak, de hellingshoek, maar ook eventuele schaduwwerking. Wil je nu al weten wat er mogelijk is op jouw dak? Doe de gratis dak check op onze website.

Is mijn dak groot genoeg voor 5 zonnepanelen?

Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is het van belang om te controleren of dit aantal panelen op jouw dak past. Een zonnepaneel van Zonneplan is 113,4 cm bij 170,8 cm. Voor 5 zonnepanelen is dus een ruimte nodig van 113,4 × 170,8  × 5. Dit komt neer op een totale oppervlakte van 9,68 m². Houd wel rekening met een eventuele randafstand (bij platte daken).

Een andere factor waar je rekening mee dient te houden is schaduwwerking. Het is namelijk niet verstandig om zonnepanelen te plaatsen waar soms schaduw is. Wil je weten hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen? Vraag advies aan onze adviseurs en ontvang je persoonlijke Zonneplan. Dit kan gemakkelijk online zonder dat daar iemand voor langs hoeft te komen. Ideaal toch?

Bepaal je energiebehoefte

Hoeveel stroom verbruik jij jaarlijks? Dat is een vraag die belangrijk is om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo weten we namelijk hoeveel de zonnepanelen moeten opbrengen om je stroomverbruik te kunnen dekken. Bij een stroomverbruik van 1500 kWh heb je 1500 kWh /  361 kWh = 5 zonnepanelen nodig op je dak.

Leefstijl, hoeveelheid apparaten en andere factoren in huis zijn bepalend voor je jaarlijkse energieverbruik. Daarnaast verschilt het per seizoen hoeveel energie je verbruikt. Bij het aanvragen van een vrijblijvende offerte kan je ook het gemiddelde verbruik vermelden. Deze is als volgt:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Wil je precies weten wat je energieverbruik is? Dit kan je inzien op je jaarafrekening. Met een jaarlijks verbruik van 1500 kWh heb je 5 zonnepanelen nodig.

Offerte voor 5 zonnepanelen

Benieuwd geworden of 5 zonnepanelen passen op jouw dak en ook aansluiten bij je energiebehoefte? Vraag vrijblijvend een offerte aan zodat je precies weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Eén van onze adviseurs kijkt met je mee!

Ook verdienen met zonnepanelen?

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Deze pagina is geschreven door Iris Folkers, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: