Zonnepanelen op dakkapel

Aid Henic
Door: Aid Henic

Bij Zonneplan zetten we ons in om jou te voorzien van accurate en uitgebreide informatie over zonnepanelen. Veel huiseigenaren vragen zich af: “Kunnen zonnepanelen op een dakkapel?” Terwijl wij bij Zonneplan geen zonnepanelen op dakkapellen installeren, willen we je wel volledig informeren over dit onderwerp en de beschikbare alternatieven.

Waarom geen zonnepanelen op dakkapellen?

Hoewel het technisch mogelijk is om zonnepanelen op dakkapel te plaatsen, raden wij het bij Zonneplan meestal af. De belangrijkste reden hiervoor is de constructie van de meeste dakkapellen: ze zijn simpelweg niet ontworpen om extra gewicht van zonnepanelen te dragen. Dit kan leiden tot schade op de lange termijn. Daarnaast kunnen de panelen de afwatering verstoren, wat weer tot lekkages kan leiden. Bovendien kunnen de panelen schaduw werpen op je dakkapel, waardoor je minder licht in je kamer krijgt.

Zonnepanelen met ballast, een mogelijk alternatief

Er zijn bedrijven die zonnepanelen op dakkapellen installeren door gebruik te maken van extra ballast. Hiermee wordt voorkomen dat de panelen bij hevige wind wegwaaien. Maar voordat je enthousiast wordt: dit brengt wel extra gewicht met zich mee. De dakkapel moet dit extra gewicht aankunnen en in veel gevallen is dit niet het geval. Als je toch overweegt om zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen zonder ballast, bedenk dan dat dit risico’s met zich meebrengt en dat het vaak raadzaam is om eerst een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren.

Wat Zonneplan jou te bieden heeft

Bij Zonneplan geloven we in zonne-energie voor iedereen. Als je dakkapel niet geschikt is voor zonnepanelen, wanhoop dan niet! Er zijn vele andere daken die perfect zijn voor de installatie van zonnepanelen. Hellende daken, platte daken en zelfs daken met dakpannen kunnen uitstekend dienst doen. Meer weten? Een adviseur van Zonneplan staat je graag te woord.

Veelgestelde vragen over zonnepanelen op dakkapellen

  • Kunnen zonnepanelen op een dakkapel?

    Technisch gezien is het mogelijk, maar vanwege diverse redenen zoals gewichtsverdeling, schaduwvorming en beperkte opbrengst raden wij het af.

  • Wat als ik toch zonnepanelen op mijn dakkapel wil zonder ballast?

    Hoewel dit kan, is het belangrijk te beseffen dat zonnepanelen zonder voldoende ballast kunnen verschuiven bij harde wind. Laat je goed adviseren over de risico’s.

  • Zijn er alternatieve plekken om mijn zonnepanelen te installeren?

    Absoluut! Andere delen van je dak, zoals schuine of platte delen, zijn vaak geschikter. Onze experts van Zonneplan kunnen je adviseren over de beste plekken voor jouw woning.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: