Wat kost 1 m3 gas?

De actuele gasprijs per m3

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Voor veel Nederlandse huishoudens bestaat het  grootste gedeelte van de energienota uit gas. Dit geldt zeker tijdens de winterperiode. Maar hoe zit het nu precies met gasprijs per m3 en waarom die prijsschommelingen? We leggen het graag aan je uit.

Wat is een kuub?

Een kuub staat voor kubieke meter. Het komt overeen met de inhoud van een kubus van 1 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. Een kuub wordt aangegeven met m3. Het meeste gas wordt gebruikt voor de verwarming (wanneer je woning met gas wordt verwarmd), voor douchen en voor koken (indien je op gas kookt). Om een m3 wat tastbaarder te maken; een gemiddelde douchebeurt van ruim 7 minuten kost ongeveer 0,3 m3 gas.

Wat kost een m3 gas?

Een kubieke meter aan gas kostte afgelopen oktober 2022 gemiddeld €1,54. Dit is de de gemiddelde dagprijs bij Zonneplan Energie. De gasprijs schommelt voortdurend. Waar 1 m3 in december 2021 nog € 1,91 kostte, was de prijs in augustus € 3,04 per m3. Waar komt deze verhoging in gasprijs vandaan?

actuele gasprijs grafiek

Wat bepaalt de gasprijs?

Zoals bij iedere markt bepaalt vraag en aanbod de prijs. In Europa wordt de meeste gas verhandeld op de zogenaamde TTF (Title Transfer Facility). Hier wordt gehandeld in gas die morgen geleverd moet worden, maar ook in contracten voor de levering van gas over bijvoorbeeld 2 jaar.

Voor de langere termijn wordt er gas ingekocht op basis van een verwacht verbruik. Valt een maand oktober uiteindelijk kouder uit dan verwacht? Dan kan het zijn dat er dus meer gas nodig is dan eigenlijk is ingekocht. Er ontstaan meer vraag dan aanbod en dit zorgt dus ook voor een stijging op de actuele gasprijs per kubieke meter. Dit klinkt misschien simpel, maar er zijn veel factoren die de gasprijs beïnvloeden.

  • Het gas wordt door heel Europa opgeslagen. Is het beschikbare gas in de buurt op het moment dat we nodig hebben? Of moet het nog naar Nederland getransporteerd worden? Is er überhaupt voldoende capaciteit op het Europese gasnetwerk om het gas te transporteren?
  • Is het gas fysiek aanwezig in Europa of is het overzees? Dan zitten hier haken en ogen aan. Gas van overzee wordt namelijk vloeibaar per boot getransporteerd. Dit zorgt voor extra transportkosten, maar ook voor extra verwerkingskosten. Voor transport moet het gas namelijk omgezet worden naar vloeistof en later weer naar gasvorm voordat het weer aan het gasnet toegevoegd kan worden. De prijs voor gas gaat dus omhoog. En zijn er wel voldoende terminals om het gas te bewerken? Nieuwe terminals zijn niet zomaar gebouwd.
  • Veel grootgebruikers van gas zoals de zware industrieën stappen over op duurzamere alternatieven. Dit zorgt ervoor dat de algemene vraag naar gas langzaam afneemt.

De gasprijs is toch de olieprijs? Vroeger was de gasprijs inderdaad gekoppeld aan de olieprijs. Dit was zelfs wettelijk geregeld. Sinds de energiemarkt aan het begin van dit millennium is vrijgegeven is deze koppeling opgeheven. Toch zien we in de praktijk dat de olie- en de gasprijs elkaar volgen.

De gasprijs wordt goedkoper, maar ik merk dat niet direct in mijn energierekening. Hoe kan dat?

Dit heeft vooral te maken met het type contract dat je hebt afgesloten. Met een vast contract heb je een gasprijs per m3 afgesproken voor een jaar of misschien wel 3 jaar, afhankelijk van de duur van je contract. Aan de hand van je verbruik kan je energiemaatschappij al een inschatting maken van jouw gasverbruik in de toekomst en op basis hiervan al gas inkopen voor de langere termijn. Kan jouw energiemaatschappij goedkoper inkopen dan de met jou afgesproken gasprijs? Dan gaat deze winst naar de energiemaatschappij. Ligt de gasprijs hoger, dan zijn deze kosten ook voor hen. Bij een variabel of flexibel contract wordt de prijs meestal voor een half jaar vastgezet. Eventuele schommelingen in de gasprijs merk je dus pas wanneer het halve jaar is afgelopen en je een nieuwe gastarief krijgt. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan werk je met een gasprijs per dag. Je betaalt de actuele gasprijs en hierdoor merk je de lagere gasprijs direct.

Tips voor het besparen van energie? Lees onze blog over energie besparen

Veelgestelde vragen over de gasprijs

  • Hoe komt de gasprijs tot stand?

    Net als bij alle markten, bepaalt ook bij de gasmarkt vraag en aanbod de prijs. Om hier meer over te kunnen vertellen is het goed om te weten dat in Europa het meeste gas verhandeld wordt op de Title Transfer Facility. Hier kan gas voor morgen ingekocht worden, maar kunnen er ook contracten voor de levering van gas over bijvoorbeeld de komende 2 jaar ingekocht worden. Wordt er ver vooruit gas ingekocht maar valt een bepaalde maand bijvoorbeeld kouder uit dan verwacht, en moet er op het laatste moment nog meer gas ingekocht worden dan voorheen is ingekocht. Er ontstaat dan meer vraag dan aanbod en dus stijgt de actuele gasprijs op dat moment.

  • Kan ik de gasprijs bij Zonneplan ergens zien?

    Klanten van Zonneplan Energie die naast stroom ook gas afnemen, kunnen in de Zonneplan app de dagprijs van vandaag en morgen zien. Binnenkort is deze prijs ook op onze website in te zien, ook als je geen klant bent.

Deel dit artikel: