Zonnepanelen

Kan je zonnepanelen verplaatsen?

4 min lezen.
Rosalie Snoeken
Rosalie Snoeken
30 januari 2024

Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Ze bieden een duurzame energieoplossing, verlagen de energierekening en zijn bovendien goed voor het milieu. Maar wat als je verhuist of je dak wilt renoveren? Kun je zonnepanelen dan verplaatsen? Het korte antwoord is ja, maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Redenen om zonnepanelen te verplaatsen

Er zijn verschillende redenen waarom de zonnepanelen verplaatst dienen te worden, namelijk:

  • Vervanging van het dak – Bij vervanging van het dak moeten de panelen er eerst afgehaald worden. Vervolgens moeten deze opnieuw geplaatst en geïnstalleerd worden.
  • Aanpassing van het dak – Hierbij kun je denken aan het toevoegen van bijvoorbeeld een dakraam. Het kan voorkomen dat hierdoor de zonnepanelen installatie moet worden verplaatst, doordat de beschikbare ruimte op het dak is gewijzigd.
  • Verhuizing – Ga je verhuizen? Dan kun je ervoor kiezen om je zonnepanelen te verplaatsen van je oude naar je nieuwe woning. Op die manier geef je meteen een boost aan de waarde van je nieuwe woning zonder dat je hiervoor duizenden euro’s hoeft te investeren. Ook bestaat er een mogelijkheid dat je nieuwe dak gunstiger georiënteerd is. Dat betekent dat dezelfde zonnepanelen meer rendement kunnen opleveren. Hiermee sla je twee vliegen in een klap: waardeverhoging van je huis en besparing op je energierekening.

Is het verstandig om zonnepanelen te verplaatsen?

Of het verstandig is om jouw zonnepanelen te verplaatsen, is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden. Het hangt volledig af van de restwaarde van je zonnepanelen, de extra kosten die dit met zich meebrengt en het bedrag dat potentiële kopers van je woning bereid zijn te betalen voor je zonnepanelen. In sommige situaties kan het op lange termijn goedkoper zijn om de zonnepanelen te laten liggen op het dak van je oude woning en nieuwe zonnepanelen aan te schaffen voor je nieuwe woning. Wanneer je zonnepanelen nog relatief nieuw zijn, kan het financieel aantrekkelijk zijn om de panelen te verplaatsen. Daarnaast moet je bij het verplaatsen van zonnepanelen naar een andere plek op het dak rekening houden met de installatiekosten en garanties die mogelijk komen te vervallen.

Nadelen van zonnepanelen verplaatsen

Er zijn kosten verbonden aan het verplaatsen van zonnepanelen. Ook kan het verplaatsen van zonnepanelen invloed hebben op de geldigheid van garanties. Daarnaast is het belangrijk dat jouw zonnepanelen installatie is afgestemd op jouw dak. Het kan zijn dat het dak van je nieuwe woning verschilt met dat van je oude woning. Er kan minder ruimte beschikbaar zijn op het dak, er kan meer schaduwwerking zijn door pijpjes of bomen of het kan zijn dat er ander bevestigingsmateriaal nodig is voor de zonnepanelen.

Aandachtspunten verplaatsen zonnepanelen

Bij het verplaatsen van zonnepanelen zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Kosten

Wanneer je gaat verhuizen en de panelen mee wilt nemen zijn er kosten verbonden aan het verplaatsen van de zonnepanelen. Denk hierbij aan kosten voor demontage, transport en herinstallatie. Je hebt namelijk een professional nodig om de panelen veilig te demonteren en opnieuw te installeren op een nieuwe locatie. Zorg ervoor dat je deze kosten in overweging neemt en afweegt tegen de voordelen van het behouden van je bestaande zonnepanelen. Wanneer je alleen het dak vervangt heb je niet te maken met transportkosten, maar wel met kosten voor demontage en het opnieuw installeren van de panelen.

Garanties en verzekeringen

Het verplaatsen van zonnepanelen kan invloed hebben op de garantie. Sommige fabrikanten of installateurs bieden alleen garantie als de panelen op hun oorspronkelijke locatie blijven. Check dit dus goed van tevoren.

Prestatie van de zonnepanelen

Wanneer je gaat verhuizen en de panelen wilt meenemen is het van groot belang dat je zonnepanelen installatie nauwkeurig is afgestemd op het nieuwe dak. Verschillen in dakoriëntatie, beschikbare ruimte en schaduwwerking kunnen invloed hebben op de prestaties van je zonnepanelen. Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn wanneer je zonnepanelen gaat verplaatsen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van een andere omvormer of ander bevestigingsmateriaal.

Kun je zonnepanelen ook zelf verplaatsen?

Mensen met kluservaring en elektrische kennis kunnen overwegen om zelf de zonnepanelen te verplaatsen. Er zijn in dat geval een aantal belangrijke overwegingen om in gedachten te houden voordat je zelf begint aan het verplaatsen van zonnepanelen. Het verplaatsen van zonnepanelen kan gevaarlijk zijn vanwege de elektrische bedrading en het gewicht van de panelen. Het is belangrijk dat de zonnepanelen op een juiste manier worden gedemonteerd. Het op een juiste, veilige manier loskoppelen van de bedrading en dit vervolgens weer veilig bevestigen op het nieuwe dak vereist technische kennis en ervaring. Zorg ervoor dat je over de juiste veiligheidsuitrusting en -kennis beschikt voordat je begint.

Conclusie

Het is mogelijk om zonnepanelen te verplaatsen. Echter is dit geen simpele taak en zijn er kosten verbonden aan het verplaatsen van zonnepanelen. Denk dus goed na over de voor- en nadelen voordat je besluit om je zonnepanelen te verplaatsen.

Advies van Zonneplan: verkoop je zonnepanelen door aan de nieuwe eigenaar

Ons advies is om de zonnepanelen door te verkopen aan de nieuwe eigenaar van de woning. Het kost namelijk extra geld om zonnepanelen te verplaatsen, terwijl het in verhouding goedkoper is om nieuwe zonnepanelen te installeren. Daarnaast gaan de ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen snel. Je hebt een grote kans dat de zonnepanelen die je bij een nieuw dakplan op je dak krijgt ook nog eens efficiënter werken en zorgen voor meer opbrengsten per paneel.

Wil je je zonnepanelen verplaatsen naar een ander dakvlak? Laat dit dan doen door een erkend installatiebedrijf en houd rekening met garanties die mogelijk kunnen komen te vervallen. Denk goed na over de voor- en nadelen voordat je besluit je panelen te verplaatsen.

Rosalie Snoeken

Rosalie Snoeken

Marketingmedewerker

Rosalie Snoeken is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen, dynamische energie en laadpalen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
5 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer