De start van jouw revolutionair laden; je eigen slimme laadpaal.
Ontdek op deze pagina informatie over het voor gebruik van jouw laadpaal en andere handige informatie.
Je ziet hoeveel kWh er geladen is. Heb je ook Zonneplan Energie dan zie je ook prijs per geladen kWh, eventuele behaalde powerplay vergoeding en de laadkosten van de laatste laadsessie.
Hier zie je of Powerplay actief is en welk soort Powerplay laadsessie je hebt gekozen. Heb je geen Zonneplan Energiecontract dan is Powerplay niet actief. Pas nadat Zonneplan energie actief is kan je Powerplay gebruiken. Als er geladen wordt zie je hier met welk vermogen er geladen wordt.
De opties hangen af van je startgedrag en je Zonneplan energiecontract. Zie ook de verschillende manieren van laden.
💡Let op: Plug de laadkabel in voordat je begint met laden.
💡Let op: Zet de geplande laadinstellingen uit, zowel in de auto als in de app van de auto.
De statistieken geven inzicht in de uitgevoerde laadsessies. Per sessie kan je zien hoeveel kWh er geladen is. Heb je ook Zonneplan Energie dan kan je ook de kosten van de laadsessie zien. Het is mogelijk om een samenvatting van de statistieken als pdf te downloaden via Download laadspecificatie.
Hier zie je of de auto verbonden is met de laadpaal en hoe er geladen gaat worden.
Hier kun je de laadmodus instellen en informatie zien over de status van de verbinding met de laadpaal.
Wat is er nog meer mogelijk met de app?
De geselecteerde standaard laadmodus bepaald hoe en wanneer er geladen wordt.
Ga naar de Profiel pagina pagina om algemene instellingen aan te passen die gerelateerd zijn aan het gebruik van de laadpaal.
Gezinsleden toevoegen
Wil je meer mensen uit je huishouden toegang geven tot de Zonneplan app? Dat kan! Ga in de app naar je profiel pagina en klik op ‘Gezinsleden’. Het toevoegen van een account kan alleen door de beheerder van de app gedaan worden.
Auto toevoegen
Hoeveel er geladen moet worden om een kilometer te kunnen rijden verschilt per auto en per model. Vul je auto in voor een zo accuraat mogelijke wh/km vertaling. Door je auto informatie in te vullen wordt het juiste aantal km vermeld in de laadtab en op de laadspecificatie. Ook kan Powerplay met de juiste auto informatie het beste bepalen hoe lang er geladen moet worden voor het gewenste aantal kilometers.
Gebruik je de laadpaal voor meerdere elektrische auto’s voeg dan alle auto’s toe. Bij het starten van de laadsessie kan je selecteren welke auto er aan de laadpaal gekoppeld is. Zo zorg je voor de juiste feedback in de app en in de laadhistorie.
Activeren van Powerplay kan alleen als het Zonneplan Energiecontract voor stroom in levering is. In het algemeen geldt in de app dat de rode bolletjes aangeven waar actie nodig is.
Bij “Startgedrag bij inpluggen” komt Powerplay nu beschikbaar en wordt automatisch geselecteerd.
De specifieke verbruiksinfo van jouw geselecteerde auto wordt gebruikt om Powerplay zo optimaal mogelijk te laten werken.
A – Storing
Brandt deze led rood? Dan is het slim om de laadpaal opnieuw op te starten. Klik hier voor het stappenplan voor het resetten van de Zonneplan Charge AC.
B – De laadpaal is aan het laden
C – Auto is verbonden met de laadpaal
D – Internetverbinding (staat standaard uit)
De laadpaal is verbonden met internet via de Zonneplan end-to-end beveiligde 4G verbinding die in de paal is geïntegreerd.
E – Laadpaal is aan/uit
Wanneer de led groen brandt staat de laadpaal aan.
Je kunt een samenvatting van de laadstatistieken van voorgaande maanden downloaden als een PDF-laadspecificatie.
De pdf laadspecificatie kan gebruikt worden door zakelijke rijders voor declaratie van laadkosten bij de werkgever. De laadspecificatie geeft een overzicht van het totaal van alle laadbeurten met de laadpaal in de gekozen maand. Dit betekent dat eventuele laadsessies die gedaan zijn met andere auto’s dan de zakelijke auto ook meegenomen worden in deze laadspecificatie.
De laadspecificatie staat los van jouw energierekening. Aan de laadspecificatie kunnen geen rechten worden ontleend.
De laadspecificatie is alleen beschikbaar voor de hoofdgebruiker.
De informatie die je op de laadspecificatie ziet hangt af van of je wel of geen Zonneplan Energie contract hebt.
Laadspecificatie met Zonneplan Energie
Laadspecificatie zonder Zonneplan Energie
Aantal
Het stroomverbruik in kWh die de laadpaal in totaal heeft geladen in de geselecteerde maand.
Prijs per kWh
De gewogen gemiddelde kWh-prijs wordt berekend op basis van alle laadsessies in de geselecteerde maand. Dit bedrag wordt afgerond op twee cijfers achter de komma. De gebruikte prijs op de laadspecificatie hangt af van de gemaakte keuzen bij “kosten op de specificatie”
Bedrag
Het bedrag wordt berekend op basis van de daadwerkelijke uurprijs tijdens de laadsessies. Deze uurprijs heeft 4 decimalen achter de komma. De afronding naar 2 decimalen kan zorgen voor een minimaal verschil bij het bedrag.
Onverwachte situaties bij je laadpaal? Hier vind je praktische tips voor veelvoorkomende problemen, zodat je snel weer verder kunt met laden.
⚠️Storing van de laadpaal
Als de storing LED brand ga naar www.zonneplan.nl/service.
❌Auto heeft niet geladen
Als de auto niet geladen heeft terwijl je dit wel verwacht had, ga naar vragen na installatie
🔥 Brand
Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid en meld de brandweerlieden dat er een laadpaal aanwezig is.
🧽 Vuil op de laadpaal
Spoel met kraanwater onder lage druk om vuil handmatig voorzichtig te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende hulpmiddelen en gebruik geen waterstralen onder hoge druk.
⚡Blikseminslag
Het kan zijn dat je woning wordt getroffen door blikseminslag, rechtsreeks of via een inslag in de buurt. Indien de laadpaal niet zwaar getroffen is, start deze gewoon weer op zodra de spanning terug op de huisinstallatie wordt gezet.
De Dynamic Load Balancing functionaliteit voorkomt overbelasting van de hoofdzekering in de groepenkast. Bij een totale energievraag in huis die hoger is dan de capaciteit van de hoofdzekering, zorgt Dynamic Load Balancing ervoor dat de laadpaal minder hard gaat laden. Hierdoor wordt de kans op overbelasting van de hoofdzekering verlaagd.
De Zonneplan Connect in de slimme meter communiceert met de Zonneplan laadpaal. Bij het ontstaan van overbelasting verminderd Zonneplan het vermogen dat naar de laadpaal gaat. Na 2 minuten laden op het lagere vermogen wordt het laadvermogen automatisch weer teruggezet naar het normale vermogen.
Dynamic Load Balancing gebruikt de aansluitwaarde van de hoofdzekering om te bepalen in welke gevallen het laadvermogen verminderd moet worden. De ingestelde aansluitwaarde voor de hoofdzekering is terug te vinden in de Zonneplan app bij Connect slimme meter. Een te hoge instelling in de app bij de hoofdzekering kan overbelasting van de hoofdzekering veroorzaken. In dit geval grijpt de Dynamic Load Balancing niet in. Een te lage instelling in de app bij de hoofdzekering kan ervoor zorgen dat Dynamic Load Balancing te vaak ingrijpt en het langer duurt voor de auto geladen wordt.
Het kan zijn dat jouw huisaansluiting niet tegelijk het volle vermogen van zowel de laadpaal als de thuisbatterij kan ondersteunen.
Bij gebruik van Boost op de laadpaal krijgt de laadpaal de prioriteit boven de thuisbatterij.
Is Powerplay actief op de laadpaal
Is Start met app actief op de laadpaal
Is laden bij inpluggen actief op de laadpaal
Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.
Opgeleid in de Zonneplan AcademyZonneplan introduceert Powerplay voor de Charge laadpaal. Lees hier hoe je tot 2000 km per jaar gratis laadt!
In hoeverre is een eigen laadpaal een absolute voorwaarde om elektrisch te gaan rijden? Wij deden onderzoek!
Hoe groot is de invloed van een eigen oprit bij de keuze voor elektrisch rijden? Je leest het hier!
Het aantal elektrische auto’s in Nederland zal de komende jaren snel groeien. Liefst vier op de tien Nederlanders verwacht namelijk binnen vijf jaar elektrisch te rijden, zo blijkt uit ons onderzoek!
Een dynamisch energiecontract is bij uitstek geschikt voor EV-rijders. In dit artikel lees je hoeveel je dit jaar kunt besparen met een elektrische auto in combinatie met Zonneplan Energie!
Is de eerstvolgende auto die we kopen elektrisch? En hoeveel Nederlanders rijden binnen vijf jaar elektrisch? Wij zochten het uit!