Laadpaal werking

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Je stopt de plug van jouw laadpaal in de auto, stelt misschien wat in via de app, en hup je auto wordt opgeladen. Klinkt simpel, maar hoe zit het nu echt. Hoe werkt het laadproces met een laadpaal nu precies? We geven graag wat meer info.

Wat doet de laadpaal?

Laad jij jouw elektrische auto op dan vraagt dit om veel vermogen voor een langere periode. Een standaard stopcontact kan dit vermogen niet (snel) verwerken. Een laadpaal of laadstation gelukkig wel. Hij zorgt ervoor dat je auto veilig en stabiel wordt opgeladen. Geen stoppen die doorslaan dus, wel zo prettig. Je laadpaal is dus niet de fysieke oplader van jouw elektrische auto. Deze oplader zit namelijk in de auto zelf. Je laadpaal levert alleen de gewenste stroom.

laadstation werking

On-board charger

De stroom die jouw laadpaal standaard levert is wisselstroom. De batterij van jouw elektrische auto heeft gelijkstroom nodig. De on-board charger van jouw elektrische auto zet deze stroom vanuit jouw laadpaal dus om in gelijkstroom. Deze omvormer bepaalt het laadvermogen van jouw elektrische auto.

Hoe werkt een snellader?

Wil je snelladen, bijvoorbeeld langs de snelweg, dan gaat dit veel vlotter dan thuis. Hoe kan dit als de omvormer van mijn auto bepalend is voor de snelheid van het laden?

De laadpalen van een snellader hebben een omvormer ingebouwd die de wisselstroom van het net voor je omzet naar gelijkstroom voor de accu. De gelijkstroom kan zo direct jouw accu in en de on-board charger van jouw auto is zo dus niet bepalend voor het laadvermogen.

Accu

Alle stroom wordt opgeslagen in de accu van je elektrische auto. Bij elektrische auto’s is dit een lithium-ion-accu. De hoeveelheid energie die jij kunt opslaan in jouw accu bepaalt de capaciteit van jouw accu. Deze capaciteit heeft invloed op de laadtijd, maar ook de actieradius. Heb je een zuinige elektrische auto dan kun je met een accucapaciteit van 15 kWh zo’n 100 km afleggen.

Elektromotor

Start jij jouw elektrische auto? Dan wordt de stroom vanuit de accu naar de elektromotor van de auto gestuurd. Deze motor is direct verbonden met de aandrijfassen. De motor zet dus direct de wielen van jouw auto in beweging, zonder tussenkomst van een versnellingsbak bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat jouw elektrische auto zo snel reageert als jij het gaspedaal indrukt.

Dynamic Load Balancing

Hierboven werd het ook al even aangehaald: wanneer je thuis jouw auto laadt, wil je in huis geen stoppen die doorslaan. Dit wordt voorkomen door een speciale laadpaalfunctie genaamd Dynamic Load Balancing, art ervoor zorgt dat het stroomverbruik in huis veilig wordt geregeld. Lees meer hierover in ons blog ‘Waarom kiezen voor een laadpaal met Dynamic Load Balancing?‘.

Veelgestelde vragen over de werking van laadpalen

  • Hoe kan ik de Zonneplan laadpaal kopen?

    Een laadpaal van Zonneplan kopen is een goed idee als je slim, snel en spotgoedkoop thuis je auto op wilt laden. Via onze website vraag je advies aan en ontvang je een gratis laadplan. Zonneplan verzorgt alles van advies tot installatie.

Deel dit artikel: