Levensduur laadpaal

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

De verwachte levensduur van een laadpaal is ongeveer 5 tot 10 jaar. Uiteraard hangt dit af van verschillende factoren. We vertellen je graag wat meer.

Hoe lang gaat een laadpaal mee?

Hoe lang een laadpaal meegaat hangt af van de intensiteit van het gebruik en de plek van de laadpaal. Maar houd ook rekening met technologische ontwikkelingen. 

 • De intensiteit van het gebruik
  Het gebruik van de laadpaal heeft het meeste invloed op de levensduur van een laadpaal. De kabel en het laadpistool zijn hierin de gevoeligste punten.
  Een ongelukje zit in een klein hoekje; je rijdt over de laadkabel, je laat je laadpistool vallen. De onderdelen kunnen natuurlijk wel tegen een stootje, maar het doet de levensduur geen goed. 
 • De plek van de laadpaal
  Meest voorkomend is verkleuring van de laadpaal door zon en andere weersinvloeden. Maar ook een display kan kapot door blootstelling aan de zon.
 • Technologische ontwikkelingen
  De software van de laadpaal is eigenlijk het kloppende hart van jouw installatie. Laden starten, laden stoppen, automatisch laden bij lage stroomprijzen en natuurlijk alle inzichten die je wilt in de app. Dit moet natuurlijk allemaal wel up-to-date blijven.
  Het kan zijn dat je in de toekomst meer wilt met jouw laadpaal dan nu mogelijk is. Ontwikkelingen rondom Vehicle-to-grid, of bidirectioneel laden zoals het ook genoemd wordt, zijn de toekomst. De energie vanuit de accu van jouw elektrische auto wordt dan gebruikt om jouw woning van stroom te voorzien. Misschien is je laadpaal nog niet kapot, maar wil je vanwege deze ontwikkelingen wel een andere laadpaal.

Onderhoud van een laadpaal

Is de laadpaal vakkundig geïnstalleerd? Dan kan met de laadpaal zelf eigenlijk niet zoveel gebeuren. Veel onderhoud is er dus niet nodig om de verwachte levensduur van de laadpaal te behalen. Er zijn partijen waar je tegen een vergoeding een onderhoudscontract kunt afsluiten. Er komt dan een monteur langs om eens in de zoveel jaar jouw laadpaal te inspecteren. Maar is jouw laadpaal bij installatie correct en vakkundig aangelegd dat is zo’n inspectie eigenlijk overbodig.

Wel zou je de laadpaal af en toe kunnen schoonmaken. Neem eens per kwartaal de buitenkant van het laadstation af met een vochtige doek.

Garanties laadpaal

Meer garantie zorgt voor meer zekerheid in de toekomst. Kijk daarom naar de garanties van jouw laadpaal. De garanties zijn er in verschillende vormen. 

 • Fabrieksgarantie
  De garantie wordt gegeven vanuit de producent van de laadpaal. Deze garantie wordt ook wel productgarantie genoemd.  
 • Installatiegarantie
  Deze garantie wordt door de installateur gegeven op de installatiewerkzaamheden. 
 • Service
  Moet er na installatie een (service)monteur langskomen? Je betaalt dan vaak voorrijkosten en/of arbeidsuren, ook al valt het defect onder de garantie. Met het Zonneplan Serviceplan voor jouw laadpaal zijn ook deze kosten inclusief.  
Laadpaal Serviceplan
Deel dit artikel: