Uitleg jaarafrekening

Je ontvangt een jaarafrekening van Zonneplan Energie ook al heb je na iedere maand je daadwerkelijke verbruik afgerekend. De vaste kosten en energiebelastingen op jouw maandfacturen zijn namelijk een voorspelling op basis van jouw verwacht jaarverbruik.
 Op deze pagina leggen we alles over de jaarafrekening aan je uit.

voorbeeld van een jaarafrekening van Zonneplan

#1 Verbruik

Jouw totale energieverbruik van afgelopen jaar vind je hier terug. Het gaat om de afname van stroom, de eventuele teruglevering van zonne-energie en de afname van gas.

#2 Vaste kosten

Op basis van jouw daadwerkelijke verbruik van dit jaar zijn dit de vaste kosten die daarbij horen, zoals energiebelasting en netbeheerkosten.

#3 Eerder betaalde bedragen

De afgelopen periode heb jij steeds iedere maand jouw factuur betaalt. Hier zie je het totaalbedrag dat aan jou gefactureerd is.

Meterstanden 
stroom

In dit overzicht vind je de meterstanden van jouw stroomverbruik. Jouw slimme meter registreert de standen ‘normaal’ en ‘dal’, maar omdat je bij Zonneplan Energie gebruikt maakt van dynamische uurprijzen worden deze standen niet gebruikt om verschillende tarieven te berekenen

.

Mogelijk zie je bij jouw meterstanden meerdere periodes terug. Bij een wijziging in de vaste kosten (vaak op 1 januari) maar ook bij eventuele tariefwijzigingen of een nieuwe meter start een nieuwe periode op jouw jaarafrekening.

voorbeeld jaarafrekening zonneplan, onderdeel stroom

Meterstanden gas

Gas bevat niet altijd evenveel bruikbare energie. Daarom betaal je niet voor de hoeveelheid gas die je verbruikt, maar voor de energie die je eruit kunt halen. 
De correctiefactor voor gas op je jaarafrekening zorgt ervoor dat je betaalt voor de energie die je uit het gas haalt, niet voor de hoeveelheid gas zelf.

voorbeeld jaarafrekening zonneplan, onderdeel gas
Jouw specificaties voor stroom en gas

Periode-specificatie

jaarafrekening Zonneplan periode-specificatie

Je periode-specificatie laat je energieverbruik en het gewogen gemiddelde energietarief zien samen met de kosten in euro’s. Deze informatie vind je ook terug in de Zonneplan app bij jouw stroomkosten voor die specifieke maand. Zorg wel dat je in de app de energiebelasting uitzet. Deze optie staat onder de grafiek. De jaarafrekening laat je namelijk het energietarief zonder energiebelasting zien.

De standen in de specificatie kunnen door verschillende redenen lichtelijk afwijken van de P1-standen in de app, bijvoorbeeld na een meterwissel.

Jaarafrekening Zonneplan Energie

Wat zie je nog meer terug?

Termijnbedragen

Hier zie je het overzicht van alle termijnen die gefactureerd zijn afgelopen jaar. Je verwacht hier misschien 12 maanden, maar dit is niet altijd het geval. In jouw startmaand betaalde je de verbruikskosten van die maand, terwijl het voorschot voor de vaste kosten betrekking had op de volgende maand. Hierdoor betaalde je geen vaste kosten voor je startmaand. Ten tweede, met de overstap naar het dynamische voorschot ontving je in juli een factuur met het voorschot voor je variabele kosten voor augustus en de werkelijke verbruikskosten van juni. Op deze factuur betaalde je echter maar voor één maand vaste kosten. Dit soort situaties worden rechtgetrokken op de jaarafrekening.

Btw-specificatie

Voor jou als particulier niet zo interessant, maar mocht je een eigen bedrijf hebben dan kan de btw-specificatie handig voor je zijn.

Stroometiket

Bij Zonneplan leveren we geen 100% groene of grijze stroom. Het aanbod van wind- en zon bepaalt de energiemix uit jouw stopcontact. In de Zonneplan app zie jij hoe groen jouw stroom is. Stroom op papier vergroenen, dat doen we niet. Volgens het stroometiket van de ACM verkoopt Zonneplan daarom grijze stroom.

Volgend jaar niet 
bijbetalen?

Wanneer je moet bijbetalen heb je jouw verwachte jaarverbruik te laag inschat. Je kunt jouw verwachte jaarverbruik eenvoudig zelf aanpassen in de Zonneplan app. Login met het e-mailadres van de hoofdgebruiker en klik op jouw profiel rechtsbovenin de app. Vanaf deze pagina kun je jouw naam, rekeningnummer, verwachte verbruik en andere gegevens wijzigen.

 

hand die mobiel vasthoudt met daarop de zonneplan app

Veelgestelde vragen over de jaarafrekening

  • Waarom zie ik maar tien maandfacturen in mijn jaarafrekening terug?

    Er zijn twee redenen. Ten eerste, in je startmaand betaalde je de verbruikskosten van die maand, terwijl het voorschot voor de vaste kosten betrekking had op de volgende maand. Hierdoor betaalde je geen vaste kosten voor je startmaand. Ten tweede, met de overstap naar het dynamische voorschot ontving je in juli een factuur met het voorschot voor je variabele kosten voor augustus en de werkelijke verbruikskosten van juni. Op deze factuur betaalde je echter maar voor één maand vaste kosten. Beide punten worden rechtgetrokken op de jaarafrekening.

  • Waarom krijg ik een jaarafrekening als ik maandelijks mijn verbruik afreken?

    De vaste kosten en energiebelastingen op jouw maandfacturen worden berekend op basis van jouw verwachte jaarverbruik. Je betaalt maandelijks 1/12de deel van de verwachte belastingen van dat jaar. Dit maakt de vaste kosten een voorspelling. Bij de jaarafrekening wordt gekeken naar jouw daadwerkelijke energieverbruik dat jaar en welke belastingen je eigenlijk zou moeten betalen. Dit wordt naast je al betaalde belastingen gelegd en verrekend.

  • Hoe kan het dat ik moet bijbetalen voor mijn jaarafrekening?

    We baseren de vaste maandelijkse kosten, zoals de energiebelastingen, op je verwachte jaarverbruik. Elke maand betaal je 1/12de deel van deze verwachte vaste kosten. Bij de jaarafrekening vergelijken we je daadwerkelijke verbruik met de verwachting. Is jouw verwachte verbruik hoger dan moet je dus nog energiebelasting bijbetalen. Daarom is het belangrijk om je verwachte jaarverbruik zo nauwkeurig mogelijk op te geven.

Nieuws over dynamische energie

Voor het eerst gratis stroom in 2024
Energie

Voor het eerst gratis stroom in 2024

Zaterdag 6 april is stroom voor het eerst in 2024 gratis. Lees er hier alles over!

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar
Energie

Vaker negatieve stroomprijs in eerste kwartaal dan vorig jaar

Het eerste kwartaal van 2024 kende meer uren met negatieve stroomprijzen dan het jaar ervoor. Hoeveel? Lees het hier!

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen
Energie

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen

Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?
Energie

Is een dynamisch energiecontract verstandig met zonnepanelen?

Gaat een dynamisch energiecontract samen met zonnepanelen of kun je beter voor een contract met vaste tarieven kiezen? Wij zochten het uit!

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023
Energie

Zonneplan Energie-klant had prijsplafond niet nodig in 2023

Hoeveel betaalden Zonneplan Energie-klanten in 2023 voor hun stroom en gas? En hoe verhoudt zich dat tot de tarieven van vaste en variabele contracten? Je leest het hier!

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers
Energie

Dynamisch energiecontract populairst onder twintigers

Steeds meer huishoudens maken gebruik van dynamische energieprijzen. Lees hier onder welke groepen het dynamische energiecontract het populairst is!

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie
Energie

Nog steeds een op de drie Nederlanders voorstander van kernenergie

Zijn Nederlanders voor of tegen kernenergie? Wij zochten het uit met een panelonderzoek. Lees hier de resultaten!

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen
Energie

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen

Méér dan 100 procent groene stroom: hoe kan dat?
Energie

Méér dan 100 procent groene stroom: hoe kan dat?

Eén van de vragen die we de laatste tijd krijgen is hoe het toch kan dat stroom volgens de Zonneplan app bij momenten meer dan 100 procent groen is. Die vraag beantwoorden we hier!

Helft van Nederland overweegt dynamisch energiecontract
Energie

Helft van Nederland overweegt dynamisch energiecontract

Zonneplan deed onderzoek en vroeg aan 1000 Nederlanders of zij een dynamisch energiecontract overwegen. Lees hier de uitkomsten!