Binnenkort een installatie gepland staan, ga jij je bestaande systeem uitbreiden of wordt jouw omvormer vervangen? Let dan goed op en leest dit artikel door. Want er staat jou als zonnepaneleneigenaar vanaf 27 april 2021 een nieuwe verplichting te wachten: het bezitten van een conformiteitscertificaat voor deze omvormer. Klinkt véél ingewikkelder dan het daadwerkelijk is. Wij vertellen je hier precies wat je moet weten en hoe je het certificaat ontvangt.
Doordat jij zonnepanelen laat of hebt laten installeren op jouw dak ben je eigenaar geworden van je eigen kleinschalige elektriciteitsproductie. In theorie maakt dit jou een energiebedrijf. De stroom die jij met jouw ‘energiebedrijf’ opwekt wordt eerst gebruikt door alle apparaten in huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koelkast, de wasmachine en al helemaal jouw computer tijdens het thuiswerken van de afgelopen tijd. Verbruiken deze apparaten niet alle energie die jij hebt opgewerkt met je zonnepanelen? Dan ga je stroom terugleveren aan het energienet. En precies op dit punt komt het conformiteitscertificaat in beeld.
Wat de naam al doet vermoeden, is het conformiteitscertificaat bedoeld om officieel aan te tonen dat de omvormer in jouw zonnepanelensysteem conform de eis is. Als jij het certificaat ontvangt, dan weet jij zeker dat jouw omvormer qua soft- en hardware volgen Europese richtlijnen voor stroomproductie (Requirements for Generators, RfG) geschikt is om energie terug te leveren. Om precies te zijn gaat dit om de Europese normen EN 50549-1 voor laagspanningsnetten en EN 50549-2 voor middenspanningsnetten.
Naast het bezitten van een conformiteitscertificaat moet je jouw ‘kleine energiebedrijf’ ook aanmelden bij de netbeheerder. Opwekinstallaties en opwekcapaciteit worden hiermee actief gemonitord, waardoor het elektriciteitsnet zo stabiel mogelijk gehouden kan worden. Dit is cruciaal voor de stappen die gezet worden in de huidige energietransitie.
Elektrificatie, het zelf opwekken en terugleveren van energie, neemt in de afgelopen jaren namelijk flink toe. In sommige gebieden in Nederland komt dit zelfs in zo’n grote mate voor, dat delen van het energienetwerk de toename in energie-opwek niet aankunnen. Het netwerk raakt overbelast. Meer inzicht in opwek en terugleveren van energie helpt dit voorkomen. Netbeheerders weten beter wanneer onderhoud van hoofdnet nodig is en het geeft ze de kans om optijd te beslissen waar zij het net moeten uitbreiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van meer of dikkere elektriciteitskabels of het plaatsen van extra verdeelstations voor elektriciteit.
Ook de omvormers die wij installeren bij onze klanten, de Zonneplan One, SolarEdge en Zeversolar, voldoen aan de Requirements for Generators. Bij ieder omvormer en ieder omvormertype hoort een ander conformiteitscertificaat. In het Kenniscentrum kan je de certificaten van de omvormers vinden. Daarnaast ontvangt iedere nieuwe Zonneplan klant het geschikte certificaat voor zijn of haar omvormer na de installatie via e-mail.
En wist je dat het conformiteitscertificaat niet het enige certificaat is waarover jij beschikt als je kiest voor Zonnepanelen van Zonneplan? Ook onze zonnepanelen hebben namelijk een certificaat, maar deze zijn net anders dan het conformiteitscertificaat voor omvormers. Zonneplan zorgt in samenwerking met de testcentra TÜV voor een periodieke controle op de productie van de zonnepanelen. Een zonnepaneel wordt getest op vermogen, de aanwezigheid van zwakke plekken en de blootstelling aan UV-straling. Daarnaast wordt er gekeken naar klimaatverandering en alle soorten weersomstandigheden zoals regen, hagel en sneeuw. Als uit de test blijkt dat de zonnepanelen aan de voorwaarden voldoen, dan ontvangen de zonnepanelen een kwaliteitscertificaat. Deze wordt wereldwijd aanvaard.