Zonnepanelen

Te veel zonnepanelen op je dak: is dat erg?

4 min lezen.
Rosalie Snoeken
Rosalie Snoeken
17 mei 2023

Als je overweegt om zonnepanelen te plaatsen op je dak, vraag je je misschien af of er zoiets bestaat als te veel zonnepanelen. Is het mogelijk om te veel zonne-energie op te wekken? Wat zijn de voor- en nadelen van het laten plaatsen van extra zonnepanelen? Of je nu al zonnepanelen hebt of van plan bent ze te plaatsen, wij geven je graag informatie over de optimale hoeveelheid zonnepanelen voor jouw dak.

Het gewenste aantal zonnepanelen voor jouw dak is afhankelijk van je energieverbruik. Het is goed om alvast na te denken of er nog toekomstwensen zijn die invloed hebben op het elektriciteitsverbruik. Denk hierbij aan de aanschaf van een elektrische auto of een warmtepomp. Het is verstandig om het aantal zonnepanelen hierop aan te passen.

Wat zijn de voor-/nadelen van (te)veel zonnepanelen?

Er is een aantal voor-/nadelen bij het hebben van (te) veel zonnepanelen, namelijk:

Voordelen

Wanneer je te veel zonne-energie opwekt, meer energie dan je verbruikt, kun je deze stroom terugleveren aan het net. Hiervoor krijg je van je energieleverancier een vergoeding. Dit wordt de terugleververgoeding genoemd en deze verschilt per energiemaatschappij. Dynamische energiecontracten kunnen in dit geval voordelig zijn, doordat je voor elke kWh die je teruglevert aan het net de marktprijs ontvangt, ongeacht hoeveel stroom je later van het net afneemt.

Je hoeft geen zonnepanelen bij te laten plaatsen wanneer je in de toekomst wil uitbreiden met apparaten die veel stroom nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een elektrische auto of een warmtepomp. Het bijplaatsen van zonnepanelen op een later moment is vaak relatief duur. Het is beter om in één keer meer panelen te laten plaatsen, wanneer je verwacht in de toekomst meer elektrische apparaten aan te schaffen.

Met meer zonnepanelen help je de energietransitie te versnellen. Gebruik je de opgewekte zonnestroom niet zelf, dan kan het immers gebruikt worden door je buren of andere huizen in de wijk. Daardoor hoeven je buren op dat moment geen beroep te doen op gas- of kolengestookte stroom en wordt er meer groene stroom gebruikt.

Nadelen

Voor de stroom die jij te veel opwekt en teruglevert aan het net krijg je een vergoeding, maar het is onzeker welke vergoeding je hiervoor krijgt. Deze vergoeding staat vaak niet vast en verschilt per energieleverancier en energiecontract.

Als er te veel huizen in een klein gebied (straat/wijk) veel zonnepanelen hebben, kan er op zeer zonnige dagen overbelasting van het elektriciteitsnet ontstaan. We noemen dit met een moeilijk woord netcongestie. Er wordt dan meer stroom geleverd dan het elektriciteitsnet aankan. De beveiliging die in de omvormer zit zorgt ervoor dat de omvormer zichzelf uitschakelt wanneer de netspanning te hoog is, waardoor je op dat moment dus geen productie van zonnestroom hebt.

Vanuit de overheid is er een plan om de salderingsregeling vanaf 2025 af te gaan bouwen. Vanaf 2025 zal ieder jaar de vergoeding voor teruggeleverde stroom afnemen. Dit betekent dat je minder geld gaat ontvangen voor de zonnestroom die je teruglevert aan het net.

Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract

Met een dynamisch energiecontract maak je gebruik van actuele marktprijzen. Je ontvangt voor je teruggeleverde stroom de prijs die de stroom op dat moment waard is. Bij traditionele energiecontracten werkt dit anders. Je hebt dan een vast afnametarief en je kunt op jaarbasis je opgewekte zonnestroom wegstrepen tegen je afgenomen stroom, zolang je niet meer opwekt dan je verbruikt. Wanneer je in dat geval een overschot aan zonnestroom hebt, ontvang je alleen een (aanzienlijk lagere) terugleververgoeding. Dit zijn vaak slechts enkele centen per kWh stroom.

Wanneer je een dynamisch energiecontract en een overschot aan zonnestroom hebt krijg je voor elke teruggeleverde kWh de marktprijs, ongeacht hoeveel stroom je later weer van het net haalt. Die marktprijs ligt in vele gevallen hoger dan de terugleververgoeding bij een vast of variabel contract.

Thuisaccu

Wanneer je te veel zonnepanelen hebt geplaatst of van plan bent veel panelen te plaatsen, kan een thuisaccu een goede oplossing zijn. Met een thuisaccu kun je de energie die je (te veel) opwekt opslaan en later gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor hoef je minder energie terug te leveren aan het net en word je meer zelfvoorzienend. Daarnaast maak je meer gebruik van groene in plaats van grijze stroom.

Ook wanneer je geen zonnepanelen op je dak hebt liggen, kun je profiteren van een thuisaccu als je gebruikt maakt van een dynamisch energiecontract. Je kunt namelijk stroom tijdens goedkope momenten opslaan in de accu en deze weer terugleveren of zelf gebruiken op dure momenten van de dag. Hierdoor maak je op een slimme manier gebruik van de goedkope(re) momenten.

Het is wel belangrijk om te weten dat een thuisaccu een investering is en het goed is om te kijken of het in jouw situatie rendabel is. Dit is afhankelijk van je energieverbruik, de energieprijzen en de prijs en levensduur van de accu.

Kortom: zijn te veel panelen op je dak erg?

Te veel zonnepanelen op het dak is niet per se erg, maar het is wel verstandig om het aantal panelen af te stemmen op je energieverbruik en toekomstige wensen.

Het hebben van te veel zonnepanelen heeft voordelen, zoals bijvoorbeeld het terugleveren van stroom aan het net tegen een vergoeding, maar deze vergoeding verschilt per energieleverancier. Een thuisaccu kan de oplossing zijn wanneer je te veel zonnepanelen hebt geplaatst. Het is belangrijk om te onthouden dat dit wel een investering is. Overweeg daarom goed wat voor jou de beste optie is.

Wil je graag meer informatie over wat voor jou de beste optie is? Vraag dan vrijblijvend een persoonlijke offerte aan, dan helpen onze adviseurs je graag!

7 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer