Terugleververgoeding bij zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Je zonnepanelen wekken stroom op. Gebruik je deze stroom niet direct in de woning? Dan lever je de stroom terug aan het net. Dit noemen we de teruglevering bij zonnepanelen. Zo simpel is het.

Salderingsregeling

Welke prijs krijg je voor 1 kwh teruggeleverde stroom? Tot aan je jaarlijkse elektriciteitsverbruik wordt 1 kWh teruglevering stroom weggestreept tegen 1 kwh verbruik. Dit noemen we de salderen. Alleen over wat je dat jaar nog extra aan energie verbruikt, je netto verbruik, betaal je belasting. Zo wordt stroom terugleveren interessant. 

We leggen alles aan je uit over de salderingsregeling.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Welke terugleververgoeding krijg ik?

Lever je in een jaar meer stroom terug dan je aan energie hebt verbruikt dat jaar? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. De prijs die jij krijgt voor een teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier en per energiecontract. Kijk hier dus goed naar. Bij sommige leveranciers krijg je een vastgesteld bedrag voor 1 kwh. Dit kan zowel incl als ex btw zijn. Sommige leveranciers rekenen een percentage, bijvoorbeeld 50% van je leveringstarief. Let dus goed op de vergoeding voor teruglevering met zonnepanelen bij het afsluiten van jouw energiecontract. Heb je een dynamisch energiecontract van Zonneplan Energie? Dan krijg je vergoedingen op basis van de marktprijzen. Die uurprijs geldt zowel voor het afnemen van energie als voor het energie terugleveren. Welke vergoeding dat is? Zie op deze pagina meer info over de prijs van 1 kWh.

Salderen met dynamisch contract Zonneplan Energie

Hoe ziet dat salderen, dat op jaarbasis geldt, er dan in de praktijk uit? We maken een inschatting van je elektriciteitsverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Zo weten we hoeveel belasting je op jaarbasis zou gaan betalen. 1/12 deel van dit bedrag betaal je per maand. Je kunt het zien als een voorschot op de belasting. Op je jaarafrekening krijg je je definitieve belasting. Heb je teveel of te weinig betaalt dan wordt dit op de jaarafrekening verrekend.

 

Terugleverheffing op zonne-energie

Eén energieleverancier is begonnen met een terugleverheffing. Afhankelijk van je hoeveelheid teruglevering in kWh’s per jaar betaal je een vast bedrag per maand.
Voor mensen met zonnepanelen even schrikken. Als alle energieleveranciers volgen, zijn mijn zonnepanelen dan nog wel rendabel?

 1. Ja! Zonnepanelen blijven rendabel, zelfs met zo’n heffing
 2. Andere energieleveranciers volgen niet
 3. Met een dynamische energiecontracten van Zonneplan is er geen terugleverheffing. Je krijgt altijd een eerlijke marktprijs voor zonnestroom.

Veelgestelde vragen over terugleveren bij zonnepanelen

 • Hoeveel krijg je voor 1 kWh teruglevering?

  Hoeveel je terugkrijgt voor 1 kWh teruglevering, verschilt per energieleverancier. Heb je zonnepanelen en ben je klant van Zonneplan Energie? Dan is je terugleververgoeding afhankelijk van de momenten waarop je de stroom terugleverde en wat tijdens die uren de stroomprijs was. Een energiecontract bij Zonneplan betekent immers energie tegen marktprijzen (per uur); dat geldt zowel voor afname als voor teruglevering.

 • Wat is het verschil tussen de terugleververgoeding en salderingsregeling?

  Gebruik je de opgewerkte stroom niet direct in je woning? Dan lever je de stroom terug aan het net. Dit noemen we de teruglevering. Lever je in een jaar meer stroom terug dan je aan energie hebt verbruikt dat jaar? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. De prijs die jij krijgt voor een teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier.

  Welke prijs krijg je voor 1 kwh teruggeleverde stroom? Tot aan je jaarlijkse elektriciteitsverbruik wordt 1 kWh teruglevering stroom weggestreept tegen 1 kwh verbruik. Dit noemen we de salderen. Lees meer over de salderingsregeling.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: