Terugleververgoeding bij zonnepanelen

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Je zonnepanelen wekken stroom op. Gebruik je deze stroom niet direct in de woning? Dan lever je de stroom terug aan het net. Dit noemen we de teruglevering bij zonnepanelen. Zo simpel is het.

Salderingsregeling

Welke prijs krijg je voor 1 kwh teruggeleverde stroom? Tot aan je jaarlijkse elektriciteitsverbruik wordt 1 kWh teruglevering stroom weggestreept tegen 1 kwh verbruik. Dit noemen we de salderen. Alleen over wat je dat jaar nog extra aan energie verbruikt, je netto verbruik, betaal je belasting. Zo wordt stroom terugleveren interessant. 
We leggen als over de salderingsregeling aan je uit.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Welke terugleververgoeding krijg ik?

Lever je in een jaar meer stroom terug dan je aan energie hebt verbruikt dat jaar? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. De prijs die jij krijgt voor een teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier. Bij sommige leveranciers krijg je een vastgesteld bedrag voor 1 kwh. Dit kan zowel incl als ex btw zijn. Sommige leveranciers rekenenen een percentage, bijvoorbeeld 50% van je leveringstarief. Let dus goed op de vergoeding voor teruglevering met zonnepanelen bij het afsluiten van jouw energiecontract. Heb je een dynamisch energiecontract? Dan krijg je vergoedingen op basis van de marktprijzen. Die uurprijs geldt zowel voor het afnemen van energie als voor het energie terugleveren. Welke vergoeding dat is? Zie op deze pagina meer info over de prijs van 1 kWh

Salderen met dynamisch contract Slimme energie

Bij Slimme energie betaal je aan het eind van de maand je daadwerkelijke verbruik. Hoe ziet dat salderen, dat op jaarbasis geldt, er dan in de praktijk uit? We maken een inschatting van je elektriciteitsverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Zo weten we hoeveel belasting je op jaarbasis zou gaan betalen. 1/12 deel van dit bedrag betaal je zo per maand. Je kunt het zien als een voorschot op de belasting. Op je jaarafrekening krijg je je definitieve belasting. Heb je teveel of te weinig betaalt dan wordt dit op de jaarafrekening verrekend.

 

Deel dit artikel: