Besparen

Waarom je vóór 2021 een energielabel moet aanvragen

4 min lezen.
Annelies Pierik
Annelies Pierik
29 oktober 2020
Energielabel zonnepanelen op het dak van Renate

De zonnepaneleninstallatie van Renate

Het aanvragen van een energielabel gaat veranderen. Nu kun je nog digitaal een energielabel aanvragen, maar vanaf januari 2021 moet een energiedeskundige langskomen om de woning te keuren. In deze blog leg ik uit waarom je nú een energielabel aan zou moeten vragen.

  • In 2021 stijgt de prijs van 2 euro naar ongeveer 190 euro.
  • Bij verkoop of verhuur van een woning is het verplicht.
  • Een label is 10 jaar geldig.

Flinke prijsstijging energielabel

Vanaf 1 januari 2021 verandert het aanvragen van een energielabel. Nu gaat het aanvragen nog digitaal, vanaf 2021 komt een energiedeskundige langs om jouw woning te inspecteren. De kosten van de aanvraag worden hiermee wel 25x zo hoog! Volgens Van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis, biedt deze manier van aanvragen echter geen extra perspectief voor het verduurzamen van jouw huis. Het keurmerk met controleur is niet per se beter, omdat je bij de online aanvraag ook bewijs met foto’s moet aanleveren.

Verplicht bij verkoop of verhuur

Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Potentiële kopers en huurders kunnen zien hoe energiezuinig de woning is. Een goed label zorgt voor een lagere energierekening en dat maakt de woning aantrekkelijker. Zodra je zonnepanelen geïnstalleerd hebt, verbetert het energielabel van jouw woning. Vaak is dat met één stap, maar het kunnen ook meerdere stappen zijn. Ga jij jouw woning verkopen, maar heb je geen energielabel aangevraagd? Dan staat jou een boete te wachten van 170 euro!

Energielabel is 10 jaar geldig

Wellicht heb je op dit moment nog geen plannen om jouw woning te verkopen. Je hebt immers net nieuwe zonnepanelen op jouw dak! Toch is het raadzaam om het nieuwe label nu alvast aan te vragen. Een energielabel is namelijk wel 10 jaar geldig. Natuurlijk kan er in die 10 jaar veel veranderen en zijn er nog extra besparende maatregelen mogelijk waardoor het energielabel veranderd. Waarom moet je dan toch nu het label aanvragen?

Ik heb het wel gedaan

Simpel. Omdat het nu nog €2 kost. Ik heb het daarom wel gedaan. Mijn energielabel is van D naar C gegaan en dat staat nu mooi vast. Mocht ik in de komende 10 jaar toch verhuisplannen krijgen, voordat ik andere duurzame aanpassingen heb gedaan, hoef ik niet opnieuw een label aan te vragen. Dan heb ik een leuk bedrag bespaard.

De digitale aanvraag ging ook heel makkelijk en snel. Aan het eind van de aanvraag moest ik een adviseur kiezen die mijn aanvraag ging beoordelen. De kosten die deze adviseurs vragen, verschillen van €0 tot €40. Ik heb er één gekozen van €2 en ik ben er erg tevreden mee.

Kortom: ik heb de aanvraag gedaan, omdat het nu nog makkelijk en goedkoop is. Mijn energielabel is aangepast en wat er in de toekomst nog gaat gebeuren, weet niemand!

Voor het laten meetellen van de zonnepanelen heb je het oppervlakte nodig. De afmetingen van jouw zonnepanelen set vind je terug in de offerte. In ons kenniscentrum staat een voorbeeld berekening.

26 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer