Energie

4 redenen waarom je juist nú voor een dynamisch energiecontract moet kiezen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
23 januari 2023

Steeds meer huishoudens ruilen momenteel hun oude vaste of variabele energiecontract in voor een dynamische variant. Met zo’n dynamisch energiecontract krijg je immers toegang tot de marktprijzen voor stroom en gas. Die wisselen elk uur (stroom) of iedere dag (gas). In dit artikel willen we je graag uitleggen waarom juist dit hét moment is om ook te kiezen voor dynamische energie!

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract van Zonneplan krijg je energie op basis van uurlijks en dagelijks wisselende prijzen. Deze prijzen zijn gebaseerd op de marktprijzen van dat moment. Die prijzen kun je via de Zonneplan app een dag van tevoren alvast inzien. Om hiervan gebruik te kunnen maken is een slimme meter noodzakelijk. Via de Zonneplan Connect, die je gratis ontvangt en eenvoudig in de slimme meter klikt, krijg je ook nog eens live inzicht in je energieverbruik.

De grootste voordelen van een dynamisch energiecontract

Wie nog relatief onbekend is met het fenomeen dynamische energiecontracten zal in eerste instantie mogelijk schrikken. Uur- en dagprijzen betalen betekent immers ook dat je energierekening elke maand anders is. Voor die verrassing wil je toch niet komen te staan?! Maar wat nu als je weet dat je onderaan de streep aanzienlijk minder blijkt te betalen dan je met je huidige contract doet? Hoe dat kan leggen we hieronder uit aan de hand van vier actuele grote voordelen van een dynamisch energiecontract. Meer weten over (de voordelen van) dynamische energietarieven in het algemeen? Lees dan dit artikel.

1. Je profiteert optimaal van het prijsplafond

In 2023 is het prijsplafond op energie van kracht. Dat houdt in dat je bij een verbruik van maximaal 2900 kWh stroom en 1200 kuub gas niet meer betaalt dan het maximale tarief van €0,40 per kWh en €1,45 per kuub. Dat geldt voor alle typen energiecontracten, dus ook voor dynamische contracten. Hoe het precies werkt lees je hier. Om twee redenen is het prijsplafond specifiek voor dynamische energiegebruikers een groot voordeel:

Je betaalt nooit meer dan de plafondtarieven

Ook als jouw dynamische gas- of stroomprijs hoog blijkt uit te vallen heb je nu de zekerheid van een gemaximeerd tarief (mits je verbruik natuurlijk niet boven de plafondgrens uitstijgt). Het prijsplafond zorgt er daarmee voor dat er geen enkele belemmering is om een dynamisch energiecontract gewoon eens te proberen. Overigens is de angst voor hoge prijzen in de praktijk nergens voor nodig: zo was je in 2022 vrijwel elke maand goedkoper uit dan de gemiddelde Nederlander met een vast of variabel tarief.

Je kunt extra besparen met prijzen onder het plafond

Mochten de marktprijzen dus plotseling stijgen, waar menig beginnende dynamische energiegebruiker voor vreest, dan merk je er niets van. Echter, de praktijk laat zien dat de dynamische tarieven inmiddels juist sterk gedaald zijn. Vooral voor stroom geldt dat de kans groot is dat je gemiddelde prijs uiteindelijk onder de €0,40 zal uitkomen. Met andere woorden: alleen met een dynamisch energiecontract kun je nog extra besparen ten opzichte van de plafondprijzen! Meer daarover lees je in dit artikel.

2. Ook jouw energiehuishouden gaat veranderen

Wellicht denk je nu nog: “Wat bereik ik er nou mee als ik m’n vaatwasser voortaan ‘s nachts of ‘s middags aanzet?”. Maar nog los van het feit dat de besparing je zal verbazen is het inderdaad wel zo dat een dynamisch energiecontract, en dan specifiek het elektriciteitsgedeelte, zich meer uitbetaalt in huishoudens met grote stroomverbruikers. Dus je buurman die elektrisch rijdt en z’n huis verwarmt met een warmtepomp bespaart ongetwijfeld meer dan jij met je wasmachine of vaatwasser. Hij kan z’n auto immers bewust tijdens de goedkope uren opladen en ook die stroomvretende warmtepomp kan hij slim afstellen. Vermoedelijk zelfs volledig automatisch!

Mogelijk geldt dit dus nog niet voor jou. Besef dan wel dat we de komende jaren steeds meer zullen elektrificeren. Alles wat nu op fossiele energie draait zal vroeg of laat vervangen worden door elektrische varianten. Dus ook in en rondom jouw huis zal de komende jaren steeds meer elektrisch geregeld worden. Wel zo fijn dat je dan nu al ontdekt hoe je daar slim op in kunt spelen.

3. 2030 komt steeds dichterbij

Besparen met een dynamisch energiecontract is pas sinds enkele jaren realistisch. Dat komt doordat er steeds meer wind- en zonne-energie wordt opgewekt. Het zijn deze stroombronnen die tijdens bepaalde uren voor goedkope stroom zorgen. Tot enkele jaren geleden werd echter vrijwel alle stroom opgewekt in gas- en kolencentrales. De prijs was daardoor nagenoeg stabiel gedurende de dag. Het verplaatsen van stroomverbruik had dan ook geen zin: noch vanuit financieel, noch vanuit duurzaam oogpunt.

Dat is inmiddels natuurlijk wel anders en de verschillen tussen goedkope en dure uren gaan de komende jaren alleen maar toenemen. De doelstellingen zijn immers helder: 49 procent minder CO²-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 en zelfs 95 procent minder in 2050. Het verduurzamen van de energievoorziening is daarvoor essentieel. Daarom blijft het aantal zonnedaken en windmolenparken snel groeien, met steeds lagere stroomprijzen als gevolg. Dit is dus hét moment om te beginnen met dynamisch energie gebruiken!

4. Een eerlijke vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom

Een ander onderwerp dat momenteel erg actueel is, is de zogeheten salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters. Zoals het er nu voorstaat wordt deze tussen 2025 en 2031 afgebouwd. Dat wil zeggen dat je uiteindelijk de te betalen overheidsheffingen van je afgenomen stroom niet meer mag wegstrepen tegen de teruggeleverde stroom van je zonnepanelen. Je ontvangt dan alleen nog een kale terugleververgoeding. De afgelopen jaren waren dit bij sommige energiebedrijven schamele bedragen van 5 à 7 cent per kilowattuur. In de media gaat ook het gerucht dat de overheid het teruglevertarief gaat limiteren op 10 cent. Dat is aanzienlijk minder dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van stroom op momenten dat de zon niet schijnt.

Over de vraag wat voor vergoeding redelijk is zal vermoedelijk altijd discussie blijven. Tenminste, tenzij je gebruikmaakt van dynamische tarieven. Je terugleververgoeding is dan immers altijd gelijk aan het afnametarief tijdens datzelfde uur. Met andere woorden: je ontvangt de prijs die de stroom op de markt op dat moment ook daadwerkelijk waard is. Dat die prijs in de regel wat lager zal uitvallen dan de prijs die je betaalt voor het afnemen van (doorgaans grijze) stroom moge duidelijk zijn. Maar dat die prijs eerlijk is én bovendien aanzienlijk hoger dan bij menig aanbieder van vaste/variabele tarieven óók!

Dynamisch energiecontract: je energierekening in eigen hand

Nu je dit artikel hebt gelezen is de kans groot dat ook jij graag wilt profiteren van dynamische energietarieven. En dat kan! Heb je momenteel een variabel contract? Dan kun je maandelijks overstappen. Heb je een vast contract? Check dan even wat de einddatum is: vanaf dat moment kun je ook bij Zonneplan terecht. Overstappen regelen wij: meld je aan op www.zonneplan.nl/energie. Je zit nergens aan vast: wanneer het toch niet jouw ding blijkt, kun je op elk moment weer opzeggen.

Vragen over je energiecontract

 • Waarom biedt Zonneplan dynamische energiecontracten aan?

  Het is onze visie om heel Nederland te laten profiteren van de vele goedkope, écht groene stroom die er beschikbaar is. Verduurzamen wordt immers pas echt interessant wanneer het je geen geld kost, maar juist oplevert. Sinds 2012 doen we dat al met zonnepanelen, maar sinds 2021 ook met Zonneplan energie.

 • Heeft Zonneplan ook vaste of variabele energiecontracten?

  Nee, omdat ons doel nooit geweest is om energieleverancier te worden. De enige reden dat wij dynamische contracten zijn gaan aanbieden is omdat we geloven dat de consument dit voordeel oplevert. De combinatie met slimme apparaten, zoals onze laadpaal en in de nabije toekomst ook onze thuisaccu, maakt dit extra aantrekkelijk. Dat zou met het aanbieden van traditionele energiecontracten niet het geval geweest zijn.

 • Hoe werkt een dynamisch energiecontract met het prijsplafond?

  Dankzij het prijsplafond betalen Nederlandse huishoudens in 2023 een maximaal bedrag per kWh stroom en kuub gas die ze verbruiken, mits ze onder een vooraf vastgesteld verbruiksvolume blijven. Dat geldt ook voor huishoudens met een dynamisch contract. Blijkt je gewogen gemiddelde prijs uiteindelijk echter lager uit te vallen dan de plafondprijzen? Dan betaal je dus nog minder dan het prijsplafond! Alleen met een dynamisch energiecontract is dit mogelijk. In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

 • Wat is het verschil tussen contracten met een vaste of variabele en dynamische prijs?

  Bij dynamische energieleveranciers, zoals Zonneplan, koop je als het ware zelf stroom en gas in op de dagmarkten. Traditionele aanbieders kopen vooraf voor jou in op basis van langeretermijnprijzen, die wel weer sterk samenhangen met het patroon dat de dagprijzen vertonen. Daarbovenop heffen zij een winstmarge. Hoe meer je verbruikt, hoe meer het energiebedrijf dus verdient. Dat geldt niet voor een dynamische aanbieder zoals Zonneplan. Wij helpen je met inzicht juist je verbruik te verlagen.

14 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer