Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 9000 kWh?

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Om jaarlijks 9000kWh op te wekken heb je 25 zonnepanelen nodig. Dit is wel een schatting, het is namelijk ook afhankelijk van de situatie van jouw dak. Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw situatie? Vraag eenvoudig en vrijblijvend een offerte aan.

Vraag eenvoudig een offerte aan

De berekening van het aantal zonnepanelen voor 9000 kWh?

Omdat we in Nederland helaas vaak te maken hebben met wisselvallig weer, is er bijna nooit sprake van de ideale weersomstandigheden voor zonnepanelen. We gaan er dan van uit dat 1 Wattpiek (Wp) jaarlijks goed is voor een opbrengst van 0,88kWh.

Zonneplan biedt op het moment zonnepanelen aan van 410Wp. Een zonnepaneel is dan gemiddeld goed voor 410Wp * 0,88 kWh = 361 kWh. Je hebt 9000 kWh/361 = 25 zonnepanelen nodig om jaarlijks 9000 kWh op te kunnen wekken.

Hoewel dit een simpele berekening lijkt, is dit niet in iedere situatie het geval. Ieder dak is anders en hoeveel 25 zonnepanelen opbrengen kan verschillen door een verschil in oriëntatie van het dak, hellingshoek en eventuele schaduwwerking. Om in te zien wat mogelijk is op jouw dak kun je de gratis dakcheck doen op onze website.

 

 

25 zonnepanelen, past dat wel op mijn dak?

Om jaarlijks jouw energiebehoefte van 9000 kWh op te wekken, zullen 25 zonnepanelen genoeg zijn. Maar is dit ook mogelijk qua ruimte en dakoppervlak op jouw dak? De afmeting van een zonnepaneel is 170,8 cm x 113,4 cm. Hiermee komt het minimale dakoppervlak dat je nodig hebt voor 25 zonnepanelen uit op 170,8 x 113,4 x 25 panelen = 50,36 m2.

Je kan zelf alvast een schatting maken om te kijken of dit gaat passen op jouw dak. Het benodigde oppervlak voor de panelen (50,36 m2) vergelijk je dan met het dakoppervlak wat beschikbaar is.

Is het dakoppervlak dat beschikbaar is kleiner dan het oppervlak wat benodigd is? Dan passen er waarschijnlijk geen 25 zonnepanelen op jouw dak. Als je twijfelt over wat de mogelijkheden zijn op jouw dak, raden we aan om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Jouw dak wordt dan bekeken door een van onze adviseurs, die een persoonlijk Zonneplan voor je maakt. Dit kan onze adviseur online zonder een fysieke schouw uit te voeren.

Energiebehoefte bepalen

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in je jaarlijkse energiebehoefte is het eerst belangrijk om te weten hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt. Dit geeft namelijk een indicatie van het gewenste aantal kWh dat de zonnepanelen moeten opbrengen om jouw energiekosten te dekken.

Hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld of je altijd je lampen aan laat staan als je een ruimte verlaat of verschil in leefstijl.

Je kunt zien hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt op je jaarafrekening. Wanneer je een offerte aanvraagt, maar niet precies weet hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt, kun je ook uitgaan van een gemiddeld verbruik per type huishouden. Hierbij kun je kiezen uit:

  • 1-persoonshuishouden: 1800 kWh per jaar
  • 2-persoonshuishouden: 2700 kWh per jaar
  • Klein gezin: 3500 kWh per jaar
  • Gemiddeld gezin: 4500 kWh per jaar
  • Groot gezin: 5000 kWh per jaar

Offerte voor 25 zonnepanelen

Ben je benieuwd of er 25 zonnepanelen op jouw dak passen en of het aansluit bij je energiebehoefte? Wij raden het aan om (gratis) een offerte aan te vragen, zodat je precies weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit kun je eenvoudig online doen op onze website. Een van onze adviseurs kijkt dan wat er op jouw dak mogelijk is en welk aantal zonnepanelen aansluit op jouw energiebehoefte.

Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd of 25 zonnepanelen voor jou een optie zijn? Vraag hier eenvoudig een offerte aan.

 

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: