Momenteel gebruiken we veel grijze stroom en daarmee stoten we CO2 uit. Denk bijvoorbeeld maar aan hoe vaak jij de koelkast, het koffiezetapparaat of de wasmachine aanzet en hoeveel stroom uit het net je hiervoor gebruikt. De kans is groot dat deze grijze stroom afkomstig ontstaan is uit de verbranding van fossiele brandstoffen. Daar komt CO2 bij vrij, wat negatieve gevolgen heeft voor het klimaat (milieucentraal, 2019).
Dit wordt ook wel het problematische broeikaseffect genoemd. Gelukkig kunnen we hier zelf verandering in brengen door zelf onze CO2-uitstoot te verminderen. Zelf energie opwekken met zonnepanelen is één van de opties om dit te doen. Hoe geschikt deze optie is en hoeveel zonnepanelen bijdragen aan het oplossen van het CO2 probleem. Dat zochten we voor je uit.
Voordat we verder ingaan op CO2 en zonnepanelen is het eerst goed om te weten wat CO2 eigenlijk inhoudt. De term CO2 staat voor koolstofdioxide. Het is één van de natuurlijke broeikasgassen in de atmosfeer van de aarde en zorgt ervoor dat we de warmte van de zon kunnen behouden en het op aarde de prettige temperatuur van gemiddeld rond de 15 graden Celsius.
CO2-uitstoot gaat dus niet om de basis CO2 die in de atmosfeer aanwezig is, maar de extra koolstofdioxide die wij uitstoten door het verbranden van fossiele brandstoffen om energie op te wekken. Hierbij kan je denken aan olie, kolen en aardgas. Gemiddeld stoten Nederlandse huishoudens 7,7 ton (7.700 kg) CO2 per jaar uit door energie in huis en voor vervoer (bron: milieu centraal).
Lees meer over wat CO2 is.
Momenteel is de uitstoot van CO2 veel te hoog. Het teveel aan broeikasgas CO2 zorgt ervoor dat de aarde te veel warmte vasthoudt. Je kent de beelden van de het smelten van ijs op de noord- en zuidpool waarschijnlijk wel. Dit wordt ook wel ‘het versterkte broeikaseffect’ genoemd. Met als gevolg: het oplopen van het waterniveau, veranderingen in klimaat en extremer weer.
Om schade aan het milieu te voorkomen is CO2-besparing belangrijk. Dit kan door het gebruiken van groene stroom in plaats van grijze stroom, bijvoorbeeld door middel van het opwekken van je eigen zonne-stroom met zonnepanelen. Dit type energie heeft namelijk weinig tot geen CO2-vervuiling. Met jouw zonne-energie haalt dus niet de huidige CO2 uit de lucht, maar produceert ook geen extra CO2. Je bespaart dus de CO2 die je anders aan normale stroom zou uitstoten.
Nee. Het CO2-saldo van een zonnepaneel is na anderhalf tot drie jaar al positief. Om een zonnepaneel te maken, te vervoeren en te installeren is namelijk maar een periode van tien tot veertien maanden nodig om de CO2-uitstoot te neutraliseren. Na deze periode vermindert jouw netto CO2-uitstoot direct. (https://www.platendt.nl/nieuws/vier-misvattingen-over-zonne-energie)
Naast het gebruik van zonnepanelen om je CO2-uitstoot te verminderen zijn er nog andere manieren om op je CO2-uitstoot te besparen. Jij kunt jouw CO2-uitstoot verminderen door: