Voorbereiden op de installatiedag

Startklaar voor de installatie van jouw laadpaal

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Jouw Laadplan is definitief! We maken ons daarom klaar voor de installatiedag, maar wat kun je precies verwachten? We geven je graag meer informatie als optimale voorbereiding voor de installatiedag van jouw eigen laadunit.

Vrijmaken werkruimte monteurs

De monteur plaatst voor jou het laadsysteem, het kabeltraject naar de meterkast, en ook de aansluiting in de meterkast zelf. Zorg dat onderstaande plekken in ieder geval vrij zijn van spullen, zodat de monteur zijn werkzaamheden correct kan uitvoeren.

 1. Plek van laadunit
  In jouw persoonlijke Laadplan staat de plek van het laadpunt al specifiek genoemd. Zorg ervoor dat deze plek goed bereikbaar is voor de monteur en dat een straal van 1,5 meter vrij is van bijvoorbeeld fietsen, planten, afvalcontainers en andere objecten.
 2. Parkeerplek
  Indien het laadpunt direct bij de parkeerplek van de auto komt, zorg dan dat de reguliere parkeerplek vrij blijft. Zo heeft de monteur voldoende werkruimte, ook voor de aanleg van eventuele bekabeling.
 3. Meterkast
  Onze monteur verzorgt uiteraard ook de aansluiting in de meterkast. Zorg er daarom voor dat de meterkast geopend kan worden en dat eventueel spullen uit de meterkast zijn gehaald.
 4. Eventueel besproken route kabeltraject
  Op de dag van de installatie bekijkt de monteur de bekabelingsmogelijkheden en hij legt deze aan jou voor. Is met jouw adviseur al een mogelijk kabeltraject besproken? Zorg dan dat de monteur hier voldoende werkruimte heeft.
 5. Eventueel besproken kruipruimte
  Is met jouw adviseur ook het gebruik van de kruipruimte besproken? Zorg dan dat de kruipruimte toegankelijk is op de dag van de installatie.
  Controleer ook of de kruipruimte droog is. Staat er water in de kruipruimte dan kan de installatie mogelijk niet doorgaan. Is de kruipruimte de dag voor installatie nog nat? Neem dan contact met ons op.
installatie laadpaal

Installatiedag

Een basisinstallatie van de laadpaal duurt een dagdeel. Houdt tijdens de installatiedag rekening met het volgende:

 1. Zorg dat je thuis bent
  Onze monteurs verzorgen de aansluiting in de groepenkast. Dit betekent dat ze toegang moeten hebben tot jouw meterkast. Ook nemen onze monteurs graag voor de installatie het hele traject met je door en geven ze na de installatie van de laadpaal een uitleg over de werking van het systeem. Het is daarom handig dat de hoofdgebruiker van de laadpaal ook daadwerkelijk aanwezig is tijdens de installatiedag. Zo kunnen al jouw vragen gelijk beantwoord worden.
 2. Zorg dat je auto thuis is (indien mogelijk)
  Na de installatie van de laadpaal testen we het liefste direct het opladen van je eigen auto. Zo draaien we de beste test. Maar eventuele test zonder auto is ook mogelijk.
 3. Woning even kort spanningsloos
  Voor de aansluiting in de groepenkast zal de woning een korte tijd spanningsloos gemaakt worden, zodat de monteur de laadpaal veilig kan aansluiten. Meestal duurt dit maximaal 10 minuten. Uiteraard zal de monteur dit vooraf met je bespreken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 4. Download de Zonneplan app
  Download alvast de Zonneplan app. Deze vindt je terug via de Play Store en de Apple store. Heb je al Zonneplan Energie? Dan kun je vooraf ook al inloggen in de app. Maak je alleen gebruik van de laadpaal? Dan kan het inloggen pas op de installatiedag zelf, nadat de monteurs de laadpaal voor jou geactiveerd hebben. Zorg dat je in beide gevallen toegang hebt tot de e-mail van degene die de aanvraag voor het Laadplan heeft gedaan. Dit mail-adres krijgt namelijk een mail om zo toegang tot de app krijgen. Gezinsleden kunnen later toegevoegd worden.
 5. Controleer de instellingen van jouw auto
  Voor een goede werking van de Zonneplan laadpaal is het belangrijk dat alle functies van jouw auto rondom gepland laden uit staan. Alleen zo krijg je met de Zonneplan app controle over jouw laadsessies. De instellingen rondom gepland laden kun je via het dashboard van jouw auto aanpassen. Bij de nieuwste auto’s kan dit ook vaak via een app.
  Zorg dat jouw auto juist is ingesteld voor de start van de installatie.
laadpaal installeren
Deel dit artikel: