Hoeveel stroom verbruikt een laser petroleumkachel?

Romy Bartelink

Romy Bartelink

Laatst bewerkt:

Een laser petroleumkachel is een type verwarmingsapparaat dat gebruikmaakt van de verbranding van petroleum of lampolie om warmte te creëren. Ze worden veel gebruikt vanwege hun draagbaarheid en hun vermogen om ruimtes snel en gelijkmatig te verwarmen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in verschillende ruimtes, zoals huizen, garages, werkplaatsen en serres. In dit artikel gaan wij dieper in op het stroomverbruik van een laser petroleumkachel, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een laser petroleumkachel

Wanneer je laser petroleumkachel gemiddeld 4 uur per dag voor 150 dagen in een jaar aan hebt staan, dan is dat 600 per jaar. Dan verbruikt hij gemiddeld 1800 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type laser petroleumkachel je hebt, hoelang hij aanstaat, welke functies je gebruikt, etc.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een laser petroleumkachel wordt beïnvloed door verschillende factoren.

  • Vermogen van de kachel: hoe hoger het vermogen, hoe meer energie de kachel zal verbruiken om warmte te produceren.
  • Gebruiksduur: hoe lang de kachel per dag of per jaar wordt gebruikt, heeft een directe invloed op het energieverbruik. Hoe langer de kachel aan staat, hoe meer energie hij zal verbruiken.
  • Isolatie van de ruimte: de isolatie van de ruimte waarin de kachel wordt gebruikt bepaalt het energieverbruik. Goede isolatie houd warmte binnen, waardoor de kachel minder energie hoeft te verbruiken om de gewenste temperatuur te behouden.
  • Temperatuurinstellingen: een hoge ingestelde temperatuur vereist de kachel om meer energie te gebruiken dan bij lage temperaturen. Het regelmatig aanpassen van de temperatuurinstellingen kan het energieverbruik beïnvloeden.
  • Efficiëntie van de kachel: efficiëntere kachels zullen minder energie verspillen en minder energie verbruiken voor dezelfde hoeveelheid warmte.
  • Onderhoud: goed onderhoud van de kachel, zoals regelmatige reiniging en controle van de branders, kan ervoor zorgen dat deze efficiënt blijft werken. Een slecht onderhouden kachel verbruikt meer energie.

Energieverbruik van een laser petroleumkachel verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je laser petroleumkachel kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

  • Gebruik alleen wanneer nodig: zet de kachel alleen aan wanneer het echt nodig is en zet hem uit wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Vermijd onnodig langdurig gebruik.
  • Optimaliseer de instellingen: pas de temperatuurinstellingen aan om alleen de benodigde hoeveelheid warmte te leveren. Verlaag de temperatuur een beetje als je het te warm hebt en draag indien nodig extra kleding om comfortabel te blijven.
  • Onderhoud de kachel: onderhoud de kachel regelmatig. Een goed onderhouden kachel werkt efficiënter en verbruikt minder energie.
  • Isoleer de ruimte: verbeter de isolatie van de ruimte waarin de kachel wordt gebruikt om warmteverlies te minimaliseren. Dit kan onder meer het afdichten van kieren en spleten, het toevoegen van isolatiemateriaal aan muren en het gebruik van isolerende raamfolie omvatten.
  • Overweeg alternatieven: warmtepompen of zonneverwarming, indien deze haalbaar zijn voor jouw situatie zijn energiezuiniger dan een laser petroleumkachel.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een laser petroleumkachel in vergelijking met een warmtepomp?

Gemiddeld verbruikt een laser petroleumkachel 1800 kWh per jaar. Een moderne warmtepomp verbruikt ongeveer 2500 kWh per jaar. Over het algemeen is een warmtepomp een betere keuze voor lange termijn kostenbesparing, efficiëntie en milieu-impact, vooral in goed geïsoleerde huizen. Een laser petroleumkachel kan nuttig zijn voor specifieke situaties waar snelle en tijdelijke verwarming nodig is, maar de operationele kosten en milieu-impact zijn hoger.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een laser petroleumkachel

Wanneer jouw laser petroleumkachel 1800 kWh per jaar verbruikt heb je 5 zonnepanelen nodig.

Bij Zonneplan maken we gebruik van panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Vanwege weersinvloeden halen de panelen echter zelden hun maximale opbrengst, daarom rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel.

Om 1800 kWh op te wekken, heb je dus: 1800 / 387 = 4,65 zonnepanelen nodig.

Kortom je hebt 5 zonnepanelen nodig.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een laser petroleumkachel

  • Wat zijn de belangrijkste factoren die het stroomverbruik beïnvloeden?

    Belangrijke factoren die het stroomverbruik beïnvloeden zijn hoe lang de kachel per dag of jaar wordt gebruikt, de temperatuurinstellingen, de isolatie van de ruimte en de efficiëntie van de kachel zelf.

  • Hoe kan ik het stroomverbruik van mijn laser petroleumkachel verminderen?

    Je kunt het stroomverbruik verminderen door de kachel alleen te gebruiken wanneer nodig, de temperatuurinstellingen te optimaliseren, de ruimte goed te isoleren, de kachel regelmatig te onderhouden en indien mogelijk energiebesparende functies te gebruiken.

  • Welke energiezuinige alternatieven zijn er voor een laser petroleumkachel?

    Energiezuinige alternatieven zijn warmtepompen, zonneverwarmingssystemen en elektrische kachels met een hoog rendement. Deze systemen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en zijn over het algemeen efficiënter dan laser petroleumkachels.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.