Hoeveel stroom verbruikt een convectorkachel?

Een convectorkachel is handig voor het efficiënt en comfortabel verwarmen van specifieke ruimtes in huis, vooral als aanvulling op de centrale verwarming of voor gebruik in kamers waar extra warmte gewenst is. Maar wat is het verbruik van een convectorkachel en wat heeft invloed op het verbruik? In dit artikel gaan wij dieper in op het stroomverbruik van een convectorkachel, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een convectorkachel

Een convectorkachel staat meestal alleen aan in de wintermaanden. Wanneer je voor 3 maanden iedere dag 3 uur lang de convectorkachel aan hebt staan verbruik je 540 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type convectorkachel je hebt, hoelang hij aanstaat, de hoogte van de ingestelde temperatuur, etc.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een convectorkachel wordt beïnvloed door verschillende factoren:

  • Het vermogen van de kachel: convectorkachels zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit de kachel verbruikt.
  • Gebruiksduur: hoe lang de kachel per dag wordt gebruik, beïnvloedt rechtstreeks het energieverbruik.
  • Ingestelde temperatuur: een hoge temperatuur verbruikt meer energie dan een lagere temperatuurinstelling.
  • Omgevingstemperaturen: Bij lagere temperaturen moet de verwarming harder werken om de gewenste temperatuur te behouden, wat leidt tot een hoger energieverbruik.

Energieverbruik van een convectorkachel verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van een convectorkachel kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

  • Efficiënte isolatie: zorg voor een goede isolatie in de ruimte waar de convectorkachel wordt gebruikt. Dit vermindert warmteverlies en helpt de kamer langer warm te houden, waardoor de kachel minder vaak aan hoeft te staan.
  • Gebruik een timer: als je een convectorkachel hebt met een timerfunctie, stel deze dan in om alleen te werken wanneer je de warmte echt nodig hebt. Op die manier voorkom je onnodig energieverbruik wanneer je niet thuis bent of slaapt.
  • Gebruik van warmtekussens of dekens: als je langere tijd in één ruimte zit, zoals tijdens het tv-kijken of lezen, gebruik dan een warmtekussen of deken om jezelf warm te houden in plaats van de convectorkachel op een hoge stand te zetten.
  • Investeer in een energiezuinig model: moderne convectorkachels zijn vaak energiezuiniger dan oudere modellen. Overweeg om te investeren in een energiezuinige convectorkachel met een hoog rendement om het energieverbruik te verminderen.

Lees meer over stroom besparen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een convectorkachel in vergelijking met andere apparaten?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel stroom een convectorkachel verbruikt. Het vermogen, de gebruiksduur, ingestelde temperatuur en de omgevingstemperaturen. Gemiddeld verbruikt een convectorkachel 540 kWh per jaar. Een apparaat dat ongeveer hetzelfde vermogen heeft is een haardroger. Echter staat een haardroger niet voor 360 uur per jaar aan. Gemiddeld gebruik je een haardroger 60 uur per jaar. Dat houdt in dat je haardroger jaarlijks 90 kWh verbruikt.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een convectorkachel?

Wanneer jouw convectorkachel 540 kWh per jaar verbruikt heb je 2 zonnepanelen nodig.

Bij Zonneplan maken we gebruik van panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Vanwege weersinvloeden halen de panelen echter zelden hun maximale opbrengst, daarom rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel.

Om 540 kWh op te wekken, heb je dus: 540 / 387 = 1,40 zonnepanelen nodig.

Kortom je hebt 2 zonnepanelen nodig.

Veel gestelde vragen over het stroomverbruik van een convectorkachel

  • Zijn convectorkachels energiezuinig?

    Moderne convectorkachels kunnen energiezuinig zijn, vooral als ze worden gebruikt als bijverwarming in goed geïsoleerde ruimtes. Ze kunnen efficiënt werken door een gelijkmatige verspreiding van warmte en kunnen worden voorzien van energiebesparende functies zoals thermostaten en timers.

  • Kunnen convectorkachels worden gebruikt voor de verwarming van grote ruimtes?

    Convectorkachels zijn over het algemeen het meest geschikt voor het verwarmen van kleinere tot middelgrote ruimtes. Voor grote ruimtes kan het nodig zijn om meerdere convectorkachels te gebruiken of een ander type verwarming te overwegen, afhankelijk van de isolatie en de lay-out van de ruimte.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.