Hoeveel stroom verbruikt een afzuigkap?

Een afzuigkap. Vrijwel elk huishouden heeft er eentje in de keuken hangen. Je hebt afzuigkappen met een afvoer naar buiten en afzuigkappen die dat niet hebben. De laatste noemen we recirculatie afzuigkappen. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker een afzuigsystemen verwerkt in inductieplaten. Maar hoeveel stroom verbruiken afzuigkappen eigenlijk?

Hoeveel kWh verbruikt een afzuigkap en hoeveel kost dat?

Een afzuigkap verbruikt gemiddeld 15 kWh per jaar. Bij deze berekening zijn we ervan uit gegaan dat de afzuigkap elke dag een uurtje aanstaat. Veel afzuigkappen hebben ook lampen die stroom verbruiken. Er zit ook verschil in hoe oud de afzuigkap is en wat voor energielabel deze heeft. Wil zeker weten hoeveel stroom jouw afzuigkap verbruikt? Dan kun je het beste in de gebruikershandleiding kijken.

Om het gemiddelde stroomverbruik in perspectief te zetten, rekenen we hieronder uit hoeveel dit je per jaar kost. We gebruiken de tarieven van het jaar 2023.

 • Met de gemiddelde energieprijs van een vast of variabel contract, van € 0,40 per kWh, kost je dit per jaar € 6,00.
 • Met de gemiddelde Zonneplan energieprijs van € 0,29 per kWh kost je dit per jaar € 4,35.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Factoren die het energieverbruik van een afzuigkap beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die het energieverbruik van een afzuigkap beïnvloeden. Hoewel het moeilijk is om vooraf exact te voorspellen hoeveel stroom jouw afzuigkap zal verbruiken, is het nuttig om te begrijpen welke factoren hieraan bijdragen.

Dit zijn de belangrijkste factoren:

 1. Vermogen van de motor in de afzuigkap: Hoe hoger het vermogen van de motor, hoe meer energie de afzuigkap verbruikt. Krachtigere motoren zijn effectiever in het afzuigen van lucht, maar gebruiken ook meer elektriciteit.
 2. Gebruiksfrequentie: Hoe vaker en hoe langer de afzuigkap wordt gebruikt, hoe hoger het totale energieverbruik zal zijn. Intensief gebruik in huishoudens waar veel wordt gekookt, zal dus leiden tot hoger energieverbruik.
 3. Afzuigcapaciteit: De afzuigcapaciteit, uitgedrukt in kubieke meter per uur (m³/u), geeft aan hoeveel lucht de afzuigkap per uur kan verplaatsen. Een hogere capaciteit kan leiden tot een hoger energieverbruik.
 4. Gebruik van verlichting: Veel afzuigkappen hebben ingebouwde lampen om het gasstel of de inductieplaat te verlichten. Het type en de hoeveelheid verlichting (bijvoorbeeld LED versus halogeen) kunnen ook het totale energieverbruik beïnvloeden.

Energieverbruik van een afzuigkap verminderen

Nu we weten welke factoren invloed hebben op het energieverbruik van een afzuigkap, kunnen we hier handige tips uit halen.

Standen. Afzuigkappen hebben vaak verschillende standen om lucht op te zuigen. Logischerwijs verbruikt een hogere stand ook meer stroom. Je doet er dus verstandig aan om de afzuigkap met het koken nooit hoger te zetten dan nodig.

Filters. In afzuigkappen zitten filters. Deze filters zorgen ervoor dat de lucht gereinigd wordt. De vieze deeltjes zoals vet blijven hieraan kleven. Volle of vieze filters zorgen ervoor dat de afzuigkap slechter werkt. Je zult hem dan harder moeten laten zuigen om de lucht af te voeren. Dit is een teken dat je de filters moet vervangen of schoonmaken. Over het algemeen staat in de gebruiksaanwijzing hoe en hoe vaak dit moet gebeuren.

Lampen. Iets waar je niet snel aan zijn denken zijn de lampen in de afzuigkap. Deze verbruiken natuurlijk ook stroom. Vooral oudere modellen hebben energie slurpende lampen. Gebruik deze dus niet onnodig. Als je een oudere lamp in je afzuigkap hebt, is het ook een goed plan om deze te vervangen door een LED-lamp. Deze kunnen tot 90% zuiniger zijn!

Op de pagina Tips om energie te besparen hebben we tips om ook te besparen op het energieverbruik van andere apparaten in en rondom je huis.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een afzuigkap in vergelijking met andere apparaten?

In vergelijking met andere apparaten in de keuken verbruikt een afzuigkap niet veel. Het gemiddelde energieverbruik van een afzuigkap is op jaarbasis 15 kWh. Zo zit een koelkast al gauw op een verbruikt van 200 kWh en een vaatwasser op 150 kWh. Maar alle kleine beetjes helpen!

Waar moet ik op letten bij het kopen van een afzuigkap?

Bij het kopen van een energiezuinige afzuigkap is het belangrijk om te letten op het energielabel, het beste is een label tussen A en A++. Zorg dat de capaciteit van de afzuigkap, gemeten in kubieke meter per uur (m³/u), past bij de grootte van je keuken om onnodig energieverbruik te voorkomen. Kies tussen afvoer naar buiten voor effectiviteit of recirculatie voor een lager energieverbruik.

Let ook op de verlichting: modellen met LED-verlichting zijn energiezuiniger en duurzamer. Door deze aspecten te overwegen, vind je een afzuigkap die efficiënt werkt en energie bespaart.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een afzuigkap

 • Verbruikt een afzuigkap veel stroom?

  In vergelijking met andere apparaten in de keuken verbruikt een afzuigkap niet veel. Het gemiddelde energieverbruik van een afzuigkap is op jaarbasis 15 kWh.

 • Hoe kan ik het energieverbruik van mijn afzuigkap verminderen?

  Je kan het energieverbruik van een afzuigkap verminderen door niet onnodige een hoge stand te gebruiken, de filters te onderhouden en de lamp te vervangen door een LED-lamp

 • Kan het regelmatig schoonmaken van mijn afzuigkap helpen om het energieverbruik te verlagen?

  Ja, het regelmatig schoonmaken van de filters en interne onderdelen van je afzuigkap kan helpen om de efficiëntie te behouden en dus het stroomverbruik te verminderen.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.