Zonnepanelen

Wel of geen tweedehands zonnepanelen kopen?

4 min lezen.
Danique Reuvers
Danique Reuvers
18 oktober 2023

Steeds vaker schitteren er zonnepanelen op het dak. Voor nieuwe zonnepanelen heb je een investering nodig die niet iedereen achter de hand heeft. Wil je budgetvriendelijk groene stroom? Dan overweeg je misschien tweedehands zonnepanelen. Maar is het een verstandige keuze? We vertellen je er meer over.

Voordelen van tweedehands zonnepanelen

1. Lagere prijs

Het kopen van tweedehands zonnepanelen is over het algemeen veel goedkoper dan het investeren in gloednieuwe panelen; zo’n 20% tot 60% goedkoper. Dit maakt het een betaalbare optie voor mensen die willen beginnen met zonne-energie zonder een grote financiële verplichting. Lees meer over de kosten van (nieuwe) zonnepanelen.

2. Milieubewust

Door tweedehands zonnepanelen te kopen, hergebruik je bestaande panelen, waardoor de vraag naar nieuwe productie vermindert. Dit helpt bij het verminderen van afval en het besparen van grondstoffen, wat natuurlijk een positieve impact heeft op het milieu.

3. Snel terugverdiend

Door de lagere aanschafkosten kunnen tweedehands zonnepanelen een snellere terugverdientijd hebben in vergelijking met nieuwe panelen, vooral als ze nog een redelijke resterende levensduur hebben. Vaak hebben nieuwe zonnepanelen wel een hogere wattpiek.

4. Beschikbaarheid

In 2022 was er een tekort aan nieuwe zonnepanelen. De wachttijden voor het plaatsen van zonnepanelen liepen hoog op. Inmiddels is de markt weer wat bedaard, maar in zo’n situatie zijn tweedehands zonnepanelen natuurlijk een goede oplossing; je hoeft dan ook niet lang te wachten.

Nadelen van tweedehands zonnepanelen

1. Kortere levensduur

Tweedehands zonnepanelen zijn vaak van een oudere generatie en kunnen minder efficiënt zijn in het opwekken van elektriciteit in vergelijking met nieuwere modellen. Zo was in jaartal 2015 een Wp van 250 Wp en 300 Wp nog erg gangbaar. Tegenwoordig zit het Wp van zonnepanelen al op 405 Wp. Deze verminderde efficiëntie betekent dat ze mogelijk minder elektriciteit genereren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht. Oudere panelen kunnen ook meer vatbaar zijn voor prestatieverlies door factoren zoals temperatuurschommelingen en schaduw. De totale elektriciteitsopbrengst van deze panelen kan dus lager zijn, wat resulteert in langere terugverdientijden en lagere energiebesparingen op de lange termijn.

2. Verborgen gebreken

Bij het kopen van tweedehands zonnepanelen loop je het risico dat de garantie niet meer geldt. Dit betekent dat je mogelijk zelf moet opdraaien voor de kosten van eventuele reparaties of vervangingen, iets wat niet het geval zou zijn bij nieuwe panelen met volledige garantie. Daarnaast weet je niet wat er met de zonnepanelen is gebeurd. Vooral de zonnepanelen installatie en het verplaatsen van de zonnepanelen zijn kwetsbare momenten.

3. Installatie

Het vinden van een geschikte installateur voor tweedehands panelen kan een uitdaging zijn. Niet alle installateurs willen of kunnen met gebruikte panelen werken. Bovendien kunnen er compatibiliteitsproblemen opduiken met je huidige systeem of dakconstructie, wat de installatie compliceert. Ook is het van belang om een geschikt bevestigingsmateriaal te vinden. Deze kan je zowel nieuw als tweedehands kopen.

Waarom gebruikte zonnepanelen verkopen?

Als je weet dat zonnepanelen vaak een levensduur hebben van 25 jaar, dan ben je vast benieuwd waarom ze dan weg worden gedaan. Nou, tegenwoordig zijn er verschillende soorten zonnepanelen. De nieuwere soorten leveren meer energie op waardoor mensen de verouderde panelen sneller weg doen.

Tips bij het kiezen van tweedehandszonnepanelen

  • Merk: sommige merken staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid. Onderzoek de reputatie van het merk en de feedback van klanten.
  • Type: er zijn verschillende typen zonnepanelen, zoals monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus onderzoek welk type het beste bij je past.
  • Vermogen: controleer het oorspronkelijke vermogen van het paneel (meestal aangeduid in Watt piek, Wp) en vergelijk dit met de huidige output.
  • Testen: overweeg om een gespecialiseerd bedrijf in te huren om de zonnepanelen te testen. Zij hebben de juiste apparatuur en kennis om een nauwkeurige meting te doen.
  • Leeftijd: vraag hoe oud de panelen zijn. De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25-30 jaar, maar hun efficiëntie neemt met de jaren af.

Conclusie

Tweedehands zonnepanelen zijn een portemonnee-vriendelijke stap naar groene energie. Je bespaart geld en geeft oude panelen een nieuw leven, dus ook goed voor de planeet. Maar er zijn ook minpunten. Ze kunnen minder stroom opwekken en hebben wellicht geen garantie meer. Ook de installatie kan lastiger zijn.

Als je budget krap is, kunnen tweedehands panelen een goede optie zijn. Heb je iets meer te besteden, dan bieden nieuwe panelen meer zekerheid en gemak. Het komt allemaal neer op wat voor jou het belangrijkste is: kosten besparen of zorgeloos genieten van je groene energie.

Benieuwd naar de mogelijkheden van nieuwe zonnepanelen? Doe dan de gratis dakcheck.

Danique Reuvers

Danique Reuvers

Marketingmedewerker

Danique Reuvers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere (slimme) laadpalen en zonnepanelen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
15 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer