Wat kost een installatie?

Zonnepanelen kosten

Hoeveel kost een complete zonnepanelen installatie? Voor 10 panelen betaal je € 4.629 tot € 6.529, afhankelijk van jouw situatie.

Dankzij onze ervaring (Zonneplan heeft op meer dan 125.000 daken al zonnepanelen mogen leggen) weten we van te voren precies hoeveel een complete zonnepanelen installatie jou gaat kosten. Op deze pagina vind je voorbeelden van de prijs en opbrengst van zonnepanelen – op basis van data van onze klanten. Vraag vrijblijvende dakscan aan voor een exacte prijs op maat.

 

Bereken jouw prijs >

huisje met de prijs van 10 zonnepanelen
Wat verdien ik met mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten & opbrengsten

Bekijk de tabel hieronder om te zien welke prijs je kunt verwachten voor het aantal panelen dat jij nodig hebt.

Aantal panelen Opgewekte stroom per jaar Prijsindicatie Opbrengst per jaar
4 zonnepanelen 1443 kWh € 2.749 – € 3.549 € 494
6 zonnepanelen 2165 kWh € 3.379 – € 5.079 € 740
8 zonnepanelen 2886 kWh € 3.999 – € 5.799 € 987
9 zonnepanelen 3247 kWh € 4.314 – € 6.164 € 1.111
10 zonnepanelen 3608 kWh € 4.629 – € 6.529 € 1.234
12 zonnepanelen 4330 kWh € 5.259 – € 7.259 € 1.481
14 zonnepanelen 5051 kWh € 6.079 – € 8.129 € 1.728
15 zonnepanelen 5412 kWh € 6.394 – € 8.494 € 1.851
16 zonnepanelen 5773 kWh € 6.709 – € 8.859 € 1.975
18 zonnepanelen 6494 kWh € 7.339 – € 9.589 € 2.221
20 zonnepanelen 7216 kWh € 7.959 – € 10.309 € 2.468

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op data van klanten van Zonneplan. Wat de daadwerkelijke prijs en opbrengsten zijn verschilt per dak en kunnen dus afwijken van dit voorbeeld.

Het aantal zonnepanelen dat je kiest, bepaalt hoeveel het gaat kosten en hoeveel je gaat opbrengen. Maar welk aantal zonnepanelen past het best bij jouw dak en situatie? Dat ligt allereerst aan je dak. Is het dak groot genoeg voor het aantal panelen, zijn er geen obstakels en is de oriëntatie naar de zon rendabel? Ontdek hier direct of jouw dak geschikt is.

Daarnaast ligt het aan je budget. Ook zonder budget zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een Duurzaamheidslening of een Greenloans lening voor het financieren van de zonnepanelen. Zelfs als je genoeg spaargeld én een geschikt dak voor zonnepanelen hebt, is het ook nog slim om te kijken hoeveel stroom je gebruikt of gaat gebruiken. Het loont namelijk niet om je hele dak vol te leggen met zonnepanelen wanneer je niet zelf het grootste gedeelte van de stroom gebruikt.

Wat wordt jouw prijs?

Mooie opbrengsten

Verdien zo’n € 1.234 per jaar (met een installatie van 10 panelen).

Geen spaargeld nodig

Je kunt je spaargeld gebruiken, maar er zijn ook alternatieven.

All-in prijs

Zonneplan werkt altijd met een all-in prijs, dus inclusief montage en garanties. Geen verrassingen achteraf.

Prijsontwikkeling zonnepanelen

In de afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Het afgelopen jaar (2023) is de prijs van zonnepanelen met een derde gedaald. Dat is goed nieuws! Steeds meer mensen kunnen profiteren van duurzame energie.

Het is lastig te zeggen hoe de prijs van zonnepanelen zich in 2024 gaat ontwikkelen. Het goede nieuws is dat we de prijs van zonnepanelen nog steeds zien dalen, zoals te lezen in dit artikel van RTL Nieuws: “Dat betekent dat je nu (2024) voor 10 panelen met een vermogen van 400 wattpiek 3840 euro kwijt bent. Dat is ruim duizend euro minder dan de berekening [van Milieu Centraal in december 2023.”

Wacht jij liever om te zien of zonnepanelen goedkoper worden? Dan loop je nu al veel besparing mis. Daarom adviseren wij altijd: hoe eerder je zonnepanelen neemt, hoe (financieel) beter het is!

grafiek die de prijs per wattpiek van zonnepanelen laat zien per jaar

Waar bestaat de prijs van zonnepanelen uit?

Materialen

Onder materiaalkosten vallen niet alleen de kosten van de zonnepanelen, maar ook van de omvormer, de bevestigingsmaterialen en de bekabeling. De afgelopen jaren zagen we de prijs van materialen steeds iets dalen; dit zette zich in 2023 ook door.

Installatie

Onder installatiekosten vallen de arbeidskosten. De kosten van arbeid zijn de laatste jaren in verhouding toegenomen. Dit komt doordat er minder zonnepanelen-installatiemonteurs te vinden zijn.

Service

De kosten voor service zitten ook inbegrepen in de prijs van zonnepanelen. Het Zonneplan Serviceplan verzekert jou 10 jaar lang van geen extra kosten als er iets mis gaat. Ook daarna staan we altijd voor je klaar. Daarnaast vallen hier ook de monitoringskosten onder. Met de app heb je altijd inzicht in wat je opwekt.

grafiek die de prijsopbouw van zonnepanelen laat zien, bestaande uit materialen, installatie en service

Hoe komt de prijs tot stand?

Adviseur Robin van Zonneplan legt uit hoe wij tot het beste advies komen en hoe de prijs van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald.

All-in prijs

Koop je zonnepanelen bij Zonneplan, dan kan je altijd uitgaan van een all-in prijs voor je zonnepanelen, dus mét advies, installatie, omvormer en service achteraf. Je krijgt één bedrag te zien voordat je jouw offerte ondertekent en komt achteraf niet voor verrassingen te staan.

Play
Video preview

Kosten en terugverdientijd van zonnepanelen

Reken op ongeveer 6 jaar terugverdientijd voor zonnepanelen

Uit de rekenmodellen van TNO en het onderzoek van de consumentenbond bleek dat de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar is. In 2023 zagen we echter dat de prijs van zonnepanelen gemiddeld met een derde is gedaald, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen eind 2023 op zo’n 6 jaar is komen te liggen.

Maar, staar je niet blind op de verwachte terugverdientijd want met het bedrag dat je investeert, verhoog je direct de woningwaarde. Geen geld dat je moet terugverdienen dus, want het zit direct op je woning. Daarnaast gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Dit betekent dat je na het ‘terugverdienen’ nog 18 jaar kan profiteren van je eigen gratis stroom.

zonnepanelen op een oranje dak met een terugverdientijd van 7 jaar

Rendement van zonnepanelen

Een installatie van 12 zonnepanelen levert gemiddeld 4.231 kWh per jaar op, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van ongeveer € 1.481, uitgaande van een kWh-prijs van €0,35. Deze opbrengst is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oriëntatie van het dak en de aanwezigheid van schaduw.

Daken met een gunstige zuidelijke ligging en een hellingshoek van 36 graden kunnen tot 20% meer opbrengen dan daken die westwaarts zijn gericht. Toch is het interessant om te vermelden dat zonnepanelen zelfs op bewolkte dagen nog stroom opwekken, dankzij diffuus licht dat door de wolken wordt weerkaatst. We verwijzen je graag door naar de pagina over het rendement van zonnepanelen voor een uitgebreidere uitleg, rekenvoorbeelden en factoren die invloed hebben op het rendement.

Hoe zat het met salderen?

Lees hier de laatste update omtrent de salderingsregeling

Ook als je zonnepanelen hebt, blijf je aangesloten op het stroomnet. Zo heb je ook gewoon stroom als de zon niet schijnt en kun je de te veel opgewekte stroom terug-leveren aan het net. Financieel voordeel: voor de teruggeleverde stroom ontvang je een terugleververgoeding. De stroom die je afneemt van het net kun je wegstrepen tegen de stroom die je teruglevert aan het net. Deze prijzen zijn namelijk gelijk aan elkaar.

Vanaf 2025 zou daar verandering in komen, maar op 13 februari 2024 is in de Eerste Kamer toch besloten om de salderingsregeling in stand te houden. De vergoeding die je krijgt voor de teruggeleverde stroom zou namelijk langzaam afgebouwd worden. Daarom is het slim om het percentage autarkie (de zonne-stroom die je zelf gebruikt) hoger te krijgen. We gebruiken nu gemiddeld nog maar 30% van de opgewekte stroom zelf en ons doel is om dat te laten stijgen naar 50%. Dit kan je doen door juist op zonnige momenten elektrische apparaten te gebruiken, zoals de wasmachine, vaatwasser of droger. Hoe meer zonne-stroom je zelf gebruikt, hoe minder je teruglevert en hoe minder afhankelijk je bent van de salderingsregeling.

Subsidies voor zonnepanelen

In 2024 biedt de Nederlandse overheid geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen door particulieren, maar stimuleert zonnepanelen wel door het hanteren van een 0% btw-tarief en verschillende financieringsopties. Lokaal zijn er mogelijkheden tot goedkope leningen zoals de SVn Duurzaamheidslening en het Energiebespaarfonds. Ook is er de salderingsregeling waarbij men vergoed wordt voor overtollige opgewekte energie. Voor zakelijke partijen zoals Mkb’ers zijn er specifieke subsidies zoals SDE++ en ISDE, met bijbehorende criteria en aanvraagprocedures. Verder zijn er voor bedrijven fiscale aftrekposten zoals EIA, KIA en MIA beschikbaar. Lees meer over zonnepanelen subsidies.

Ontdek wat Zonneplan klanten vertellen

Het laatste nieuws over zonnepanelen

Vesteda en Zonneplan zetten verduurzaming voort: minimaal 11.000 gratis zonnepanelen in 2024
Zonnepanelen

Vesteda en Zonneplan zetten verduurzaming voort: minimaal 11.000 gratis zonnepanelen in 2024

Ook in 2024 werken Vesteda en Zonneplan samen aan de verduurzaming van huurwoningen. Lees hier alles over onze plannen!

Zonnepanelen uit met Pasen levert Zonneplan-klant veel geld op
Zonnepanelen

Zonnepanelen uit met Pasen levert Zonneplan-klant veel geld op

Met Pasen schakelden wij omvormers van klanten uit. Zij verdienden daardoor 4,5 keer meer aan hun zonnepanelen. Lees hier meer!

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen
Energie

Zonneplan introduceert Powerplay voor zonnepanelen

Zonneplan introduceert: Powerplay voor zonnepanelen! Lees hier hoe jij nóg meer rendement uit je zonnepanelen kunt halen door te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Zijn zonnepanelen rendabel in 2024?
Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen rendabel in 2024?

Ja, zonnepanelen zijn in 2024 nog steeds rendabel, zelfs indien de salderingsregeling afgebouwd wordt! We informeren je graag over wanneer zonnepanelen rendabel zijn, hoe snel je jouw panelen terugverdient, en natuurlijk ook over hoe dit samenhangt met de afbouw van de salderingsregeling en het opslaan van jouw zonnestroom.

Helft van Nederland vindt dat wind- en zonneparken ‘landschap verpesten’
Zonnepanelen

Helft van Nederland vindt dat wind- en zonneparken ‘landschap verpesten’

In hoeverre passen grote wind- en zonneparken in ons landschap? Wij vroegen het een panel van 2000 Nederlanders. Lees hier de resultaten!

Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparen
Zonnepanelen

Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparen

Is het huren van zonnepanelen een verstandige keuze? Wij rekenden de verschillen in besparing en kosten uit tussen gehuurde zonnepanelen en zonnepanelen gekocht met behulp van een Duurzaamheidslening.

Wel of geen tweedehands zonnepanelen kopen?
Zonnepanelen

Wel of geen tweedehands zonnepanelen kopen?

Steeds vaker schitteren er zonnepanelen op het dak. Voor nieuwe zonnepanelen heb je een investering nodig die niet iedereen achter de hand heeft. Wil je budgetvriendelijk groene stroom? Dan overweeg je misschien tweedehands zonnepanelen. Maar is het een verstandige keuze? We vertellen je er meer over.

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?
Zonnepanelen

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

Steeds meer mensen zien de voordelen van zonne-energie en overwegen de installatie van zonnepanelen op hun dak. Helaas is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld een monumentaal pand, een dak met asbest of bij onvoldoende zon is het dak niet geschikt.

De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten
Zonnepanelen

De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten

Hebben zonnepanelen nog wel zin en hoe haal je het maximale uit deze investering? Wij geven je alle informatie!

Zonnepanelenonderzoek 2023: Drenthe blijft koploper, Zuid-Holland maakt opmars
Zonnepanelen

Zonnepanelenonderzoek 2023: Drenthe blijft koploper, Zuid-Holland maakt opmars

Ook in 2022 beschikken inwoners van Drenthe het vaakst over zonnepanelen! Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Lees hier ons onderzoek en bekijk het op de kaart!

Lees meer over...

Veelgestelde vragen over de prijs van zonnepanelen

 • Kan ik kosten verwachten voor onderhoud?

  Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig en hoef je ook geen hoge onderhoudskosten te verwachten. Er zitten geen bewegende delen in de installatie die voor problemen kunnen zorgen en de panelen worden niet snel vies. Zonnepanelen worden namelijk altijd schuin geïnstalleerd. De hellingshoek van de panelen zorgt ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer schoonspoelen. Voor zonnepanelen die dicht bij een drukke weg staan, kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te (laten) maken met kalkvrij water. Wij adviseren om dit alleen te doen wanneer de opbrengst van je zonnepanelen substantieel terugloopt, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes. Mocht er toch iets niet goed zijn met de zonnepaneleninstallatie dan lossen wij dat de eerste 10 jaar kosteloos op. Dit valt onder ons Serviceplan.

 • Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

  Zonnepanelen hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Dit vertaalt zich ook in de lineaire vermogensgarantie van 25 jaar. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten opwekken. Na deze 25 jaar zijn zonnepanelen ook niet direct waardeloos, ze zullen alleen minder vermogen opwekken.

 • Hoeveel kosten zonnepanelen op mijn dak?

  Om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel zonnepanelen voor jou kosten, maken we altijd een gratis Zonneplan. Hierin meten we op afstand in hoeveel panelen er op jouw dak passen, welke omvormer daar het beste bij past en hoeveel je gaat opwekken. Zo heb jij een totaal beeld en weet je exact wat het gaat kosten. Vul je gegevens hieronder in en ontdek al binnen een paar minuten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat dit gaat kosten.

 • Zijn er prijsverschillen tussen de soorten zonnepanelen?

  Monokristallijne panelen zijn door hun efficiëntie en intensiever productieproces duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Voor wie op zoek is naar goedkopere opties, zijn er dunnefilm panelen, hoewel hun lagere rendement betekent dat je meer panelen nodig hebt voor dezelfde opbrengst. Lees meer over de soorten zonnepanelen en hun prijs/kwaliteitverhouding.

 • Zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren gedaald?

  Ja, de kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Er zijn meerdere redenen voor deze daling:

  • Technologische vooruitgang: Naarmate de technologie verbetert, worden productieprocessen efficiënter en de kwaliteit van zonnepanelen beter. Dit leidt tot kostenbesparingen die vaak worden doorberekend aan de consument.
  • Verhoogde productiecapaciteit: Door een toename van de wereldwijde vraag naar zonnepanelen hebben fabrikanten hun productiecapaciteit uitgebreid. Grootschalige productie leidt vaak tot lagere kosten per eenheid.
  • Concurrentie op de markt: Met meer fabrikanten op de markt vechten bedrijven om klanten door concurrerende prijzen aan te bieden.
  • Overheidsinitiatieven en subsidies: In veel landen stimuleren overheden de adoptie van zonne-energie door subsidies en belastingvoordelen aan te bieden, waardoor de netto kosten voor consumenten verder dalen.
 • Wat is het beste merk zonnepanelen?

  Als wij al onze selectiecriteria in acht nemen, dan komen wij tot de volgende top 10 zonnepanelen merken:

  1. DMEGC zonnepanelen
  2. Jinko Solar zonnepanelen
  3. Trina Solar zonnepanelen
  4. JA Solar zonnepanelen
  5. Qcells zonnepanelen
  6. REC zonnepanelen
  7. Longi zonnepanelen
  8. Sunpower zonnepanelen
  9. Boviet zonnepanelen
  10. Suntech zonnepanelen
 • Ik heb de prijs van Zonneplan vergeleken met andere aanbieders, en Zonneplan is duurder. Hoe komt dat?

  Elke zonnepanelen-installateur hanteert verschillende prijzen, maar wat ook goed is om te weten: niet bij elke installateur krijg je hetzelfde. Bij Zonneplan krijg je, naast de A-merk zonnepanelen, ook een omvormer, installatie, service achteraf (zo betaal je de eerste 10 jaar na je installatie geen service- of onderhoudskosten), maar profiteer je ook van onze eigen (veilige) software en app die constant wordt doorontwikkeld. Bij het vergelijken van verschillende offertes, is het dus goed om niet alleen naar de prijzen te kijken maar ook naar wat je voor het geld krijgt.