Wat kost een installatie?

Zonnepanelen kosten

Bekijk de prijstabel, vind informatie over de prijsopbouw en lees onze verwachting voor de komende jaren. 

Investeren in een eigen zonnepanelen systeem is een slimme keuze. Niet alleen voor een flinke besparing op je energierekening, maar met zonnepanelen draag jij ook bij aan een groenere wereld.

Op deze pagina leggen we uit met welke kosten je te maken krijgt als je zonnepanelen koopt, waar je op moet letten, en natuurlijk: wat een zonnepanelen-installatie jou uiteindelijk gaat kosten.

 

Bereken jouw prijs >

huisje met de prijs van 10 zonnepanelen
Wat verdien ik met mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen kosten & opbrengsten

Aantal panelen Opgewekte stroom per jaar Prijsindicatie Opbrengst per jaar
8 zonnepanelen 2821 kWh € 3.999 – € 5.799 € 1.128
10 zonnepanelen 3526 kWh € 4.629 – € 6.529 € 1.410
12 zonnepanelen 4231 kWh € 5.259 – € 7.259 € 1.692
14 zonnepanelen 4936 kWh € 6.079 – € 8.129 € 1.975
16 zonnepanelen 5642 kWh € 6.709 – € 8.859 € 2.257

Bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op data van klanten van Zonneplan. Wat de daadwerkelijke prijs en opbrengsten zijn verschilt per dak en kunnen dus afwijken van dit voorbeeld.

Het aantal zonnepanelen dat je kiest, bepaalt hoeveel het gaat kosten en hoeveel je gaat opbrengen. Maar welk aantal zonnepanelen past het best bij jouw dak en situatie? Dat ligt allereerst aan je dak. Is het dak groot genoeg voor het aantal panelen, zijn er geen obstakels en is de oriëntatie naar de zon rendabel? Ontdek hier direct of jouw dak geschikt is.

Daarnaast ligt het aan je budget. Ook zonder budget zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een Duurzaamheidslening of een Greenloans lening voor het financieren van de zonnepanelen. Zelfs als je genoeg spaargeld én een geschikt dak voor zonnepanelen hebt, is het ook nog slim om te kijken hoeveel stroom je gebruikt of gaat gebruiken. Het loont namelijk niet om je hele dak vol te leggen met zonnepanelen wanneer je niet zelf het grootste gedeelte van de stroom gebruikt.

Wat wordt jouw prijs?

Mooie opbrengsten

Verdien zo’n €1.393 per jaar (met een installatie van 10 panelen).

Geen spaargeld nodig

Je kunt je spaargeld gebruiken, maar er zijn ook alternatieven.

All-in prijs

Zonneplan werkt altijd met een all-in prijs, dus inclusief montage en garanties. Geen verrassingen achteraf.

Prijsontwikkeling zonnepanelen

In de afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald, zo blijkt uit data van Milieu Centraal. Dat is goed nieuws! Steeds meer mensen kunnen profiteren van duurzame energie. Maar de prijs van zonnepanelen daalt de afgelopen jaren een stuk minder hard dan in het begin.

Het is lastig te zeggen hoe de prijs van zonnepanelen zich in 2023 gaat ontwikkelen. De verwachting is dat de prijs per Wattpiek kan dalen met zo’n 10%, maar een lichte prijsstijging in 2023 is ook niet uitgesloten.

Wacht jij liever om te zien of zonnepanelen goedkoper worden? Dan loop je nu al veel besparing mis. Daarnaast verandert de wetgeving rondom de salderingsregeling en de btw-teruggave in de komende jaren. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling al in kleine stapjes afgebouwd. Daarom adviseren wij altijd: hoe eerder je zonnepanelen neemt, hoe (financieel) beter het is!

grafiek die de prijs per wattpiek van zonnepanelen laat zien per jaar

Waar bestaat de prijs van zonnepanelen uit?

Materialen

Onder materiaalkosten vallen niet alleen de kosten van de zonnepanelen, maar ook van de omvormer, de bevestigingsmaterialen en de bekabeling. Waar de prijs voor materialen de laatste jaren steeds iets daalde, zie we in 2023 juist een stijging van de materiaalprijs.

Installatie

Onder installatiekosten vallen de arbeidskosten. De kosten van arbeid zijn de laatste jaren in verhouding toegenomen. Dit komt doordat er minder zonnepanelen-installatiemonteurs te vinden zijn.

Service

De kosten voor service zitten ook inbegrepen in de prijs van zonnepanelen. Het Zonneplan Serviceplan verzekert jou 10 jaar lang van geen extra kosten als er iets mis gaat. Ook daarna staan we altijd voor je klaar. Daarnaast vallen hier ook de monitoringskosten onder. Met de app heb je altijd inzicht in wat je opwekt.

grafiek die de prijsopbouw van zonnepanelen laat zien, bestaande uit materialen, installatie en service

Hoe komt de prijs tot stand?

Adviseur Robin legt uit hoe wij tot het beste advies komen en hoe de prijs van een zonnepaneleninstallatie wordt bepaald.

Play
Video preview

Kosten en terugverdientijd van zonnepanelen

Reken op ongeveer 7 jaar

Uit de rekenmodellen van TNO en het onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar is. Maar, staar je niet blind op de verwachte terugverdientijd want met het bedrag dat je investeert, verhoog je direct de woningwaarde. Geen geld dat je moet terugverdienen dus, want het zit direct op je woning. Daarnaast gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Dit betekent dat je na het ‘terugverdienen’ nog 18 jaar kan profiteren van je eigen gratis stroom.

zonnepanelen op een oranje dak met een terugverdientijd van 7 jaar

Verwachting terugverdientijd

De terugverdientijd gaat de komende jaren veranderen. Dit heeft vooral te maken met de afbouw van de salderingsregeling. Doordat de vergoeding voor teruggeleverde stroom elk jaar een beetje afneemt, verdien je de zonnepanelen na 2025 minder snel terug.

Maar dit is vooral het geval als je zelf weinig van de opgewekte stroom gebruikt. In de rekenmodellen van TNO wordt doorgaans 30% opgewekte stroom gerekend als zelf gebruikte stroom. In dit geval ben je sterker afhankelijk van de salderingsregeling voor de bepaling van jouw terugverdientijd. Wanneer je zelf voor een groot deel, bijvoorbeeld zo’n 50%, jouw eigen opgewekte energie gebruikt, stijgt de terugverdientijd nauwelijks.

lijngrafiek die de verwachting van de terugverdientijd ten opzichte van het stroomverbruik (eigen verbuik) laat zien

Rendement van zonnepanelen

Een installatie van 12 zonnepanelen levert gemiddeld 4.241 kWh per jaar op, wat resulteert in een jaarlijkse besparing van ongeveer €1.696, uitgaande van een kWh-prijs van €0,40. Deze opbrengst is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oriëntatie van het dak en de aanwezigheid van schaduw. Daken met een gunstige zuidelijke ligging en een hellingshoek van 36 graden kunnen tot 20% meer opbrengen dan daken die westwaarts zijn gericht. Toch is het interessant om te vermelden dat zonnepanelen zelfs op bewolkte dagen nog stroom opwekken, dankzij diffuus licht dat door de wolken wordt weerkaatst. We verwijzen je graag door naar de pagina over het rendement van zonnepanelen voor een uitgebreidere uitleg, rekenvoorbeelden en factoren die invloed hebben op het rendement.

Hoe zat het met salderen?

Ook als je zonnepanelen hebt, blijf je aangesloten op het stroomnet. Zo heb je ook gewoon stroom als de zon niet schijnt en kun je de te veel opgewekte stroom terug-leveren aan het net. Financieel voordeel: voor de teruggeleverde stroom ontvang je een terugleververgoeding. De stroom die je afneemt van het net kun je wegstrepen tegen de stroom die je teruglevert aan het net. Deze prijzen zijn namelijk gelijk aan elkaar.

Vanaf 2025 komt hier verandering in. De vergoeding die je krijgt voor de teruggeleverde stroom wordt namelijk langzaam afgebouwd. Daarom is het slim om het percentage autarkie (de zonne-stroom die je zelf gebruikt) hoger te krijgen. We gebruiken nu gemiddeld nog maar 30% van de opgewekte stroom zelf en ons doel is om dat te laten stijgen naar 50%. Dit kan je doen door juist op zonnige momenten elektrische apparaten te gebruiken, zoals de wasmachine, vaatwasser of droger. Hoe meer zonne-stroom je zelf gebruikt, hoe minder je teruglevert en hoe minder afhankelijk je bent van de salderingsregeling.

Subsidies voor zonnepanelen

In 2023 biedt de Nederlandse overheid geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen door particulieren, maar stimuleert zonnepanelen wel door het hanteren van een 0% btw-tarief en verschillende financieringsopties. Lokaal zijn er mogelijkheden tot goedkope leningen zoals de SVn Duurzaamheidslening, de Zonneplan Duurzaamheidslening en het Energiebespaarfonds. Ook is er de salderingsregeling waarbij men vergoed wordt voor overtollige opgewekte energie, hoewel deze vanaf 2025 wordt afgebouwd. Voor zakelijke partijen zoals Mkb’ers zijn er specifieke subsidies zoals SDE++ en ISDE, met bijbehorende criteria en aanvraagprocedures. Verder zijn er voor bedrijven fiscale aftrekposten zoals EIA, KIA en MIA beschikbaar. Lees meer over zonnepanelen subsidies.

Het laatste nieuws over zonnepanelen

Helft van Nederland vindt dat wind- en zonneparken ‘landschap verpesten’
Zonnepanelen

Helft van Nederland vindt dat wind- en zonneparken ‘landschap verpesten’

In hoeverre passen grote wind- en zonneparken in ons landschap? Wij vroegen het een panel van 2000 Nederlanders. Lees hier de resultaten!

Lees het volledige artikel
Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparen
Zonnepanelen

Wie zonnepanelen huurt begint pas na 10 jaar met besparen

Is het huren van zonnepanelen een verstandige keuze? Wij rekenden de verschillen in besparing en kosten uit tussen gehuurde zonnepanelen en zonnepanelen gekocht met behulp van een Duurzaamheidslening.

Lees het volledige artikel
Wel of geen tweedehands zonnepanelen kopen?
Zonnepanelen

Wel of geen tweedehands zonnepanelen kopen?

Steeds vaker schitteren er zonnepanelen op het dak. Voor nieuwe zonnepanelen heb je een investering nodig die niet iedereen achter de hand heeft. Wil je budgetvriendelijk groene stroom? Dan overweeg je misschien tweedehands zonnepanelen. Maar is het een verstandige keuze? We vertellen je er meer over.

Lees het volledige artikel
Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?
Zonnepanelen

Dak niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

Steeds meer mensen zien de voordelen van zonne-energie en overwegen de installatie van zonnepanelen op hun dak. Helaas is niet elk dak geschikt voor zonnepanelen. Bijvoorbeeld een monumentaal pand, een dak met asbest of bij onvoldoende zon is het dak niet geschikt.

Lees het volledige artikel
De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten
Zonnepanelen

De terugleverheffing bij zonnepanelen: wat jij moet weten

Hebben zonnepanelen nog wel zin en hoe haal je het maximale uit deze investering? Wij geven je alle informatie!

Lees het volledige artikel
Zonnepanelenonderzoek 2023: Drenthe blijft koploper, Zuid-Holland maakt opmars
Zonnepanelen

Zonnepanelenonderzoek 2023: Drenthe blijft koploper, Zuid-Holland maakt opmars

Ook in 2022 beschikken inwoners van Drenthe het vaakst over zonnepanelen! Benieuwd hoe jouw gemeente scoort? Lees hier ons onderzoek en bekijk het op de kaart!

Lees het volledige artikel
Voor het eerst meer dan 50 procent écht groene stroom
Energie

Voor het eerst meer dan 50 procent écht groene stroom

Mei 2023 was de eerste maand met meer dan 50 procent wind- en zonnestroom. Lees hier alles!

Lees het volledige artikel
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?
Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn?

Ontdek hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om zelfvoorzienend te zijn.

Lees het volledige artikel
Te veel zonnepanelen op je dak: is dat erg?
Zonnepanelen

Te veel zonnepanelen op je dak: is dat erg?

Wat zijn de voor- en nadelen van het laten plaatsen van extra zonnepanelen?

Lees het volledige artikel
Grootste zonneweides in Groningen, meeste zonnedaken in Noord-Brabant
Zonnepanelen

Grootste zonneweides in Groningen, meeste zonnedaken in Noord-Brabant

Welke gemeente kent de meeste zonneparken? En waar vind je de grootste bedrijfsdaken vol zonnepanelen? Zonneplan zocht het uit!

Lees het volledige artikel

Lees meer over...

Veelgestelde vragen over de prijs van zonnepanelen

 • Kan ik kosten verwachten voor onderhoud?

  Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig en hoef je ook geen hoge onderhoudskosten te verwachten. Er zitten geen bewegende delen in de installatie die voor problemen kunnen zorgen en de panelen worden niet snel vies. Zonnepanelen worden namelijk altijd schuin geïnstalleerd. De hellingshoek van de panelen zorgt ervoor dat bij elke regenbui de zonnepanelen weer schoonspoelen. Voor zonnepanelen die dicht bij een drukke weg staan, kan het nuttig zijn om af en toe de panelen schoon te (laten) maken met kalkvrij water. Wij adviseren om dit alleen te doen wanneer de opbrengst van je zonnepanelen substantieel terugloopt, bijvoorbeeld tijdens lange droge periodes. Mocht er toch iets niet goed zijn met de zonnepaneleninstallatie dan lossen wij dat de eerste 10 jaar kosteloos op. Dit valt onder ons Serviceplan.

 • Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

  Zonnepanelen hebben een minimale levensduur van 25 jaar. Dit vertaalt zich ook in de lineaire vermogensgarantie van 25 jaar. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van hun oorspronkelijke vermogen moeten opwekken. Na deze 25 jaar zijn zonnepanelen ook niet direct waardeloos, ze zullen alleen minder vermogen opwekken.

 • Hoeveel kosten zonnepanelen op mijn dak?

  Om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel zonnepanelen voor jou kosten, maken we altijd een gratis Zonneplan. Hierin meten we op afstand in hoeveel panelen er op jouw dak passen, welke omvormer daar het beste bij past en hoeveel je gaat opwekken. Zo heb jij een totaal beeld en weet je exact wat het gaat kosten. Vul je gegevens hieronder in en ontdek al binnen een paar minuten hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat dit gaat kosten.

 • Zijn er prijsverschillen tussen de soorten zonnepanelen?

  Monokristallijne panelen zijn door hun efficiëntie en intensiever productieproces duurder dan polykristallijne zonnepanelen. Voor wie op zoek is naar goedkopere opties, zijn er dunnefilm panelen, hoewel hun lagere rendement betekent dat je meer panelen nodig hebt voor dezelfde opbrengst. Lees meer over de soorten zonnepanelen en hun prijs/kwaliteitverhouding.

 • Zijn de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren gedaald?

  Ja, de kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Er zijn meerdere redenen voor deze daling:

  • Technologische vooruitgang: Naarmate de technologie verbetert, worden productieprocessen efficiënter en de kwaliteit van zonnepanelen beter. Dit leidt tot kostenbesparingen die vaak worden doorberekend aan de consument.
  • Verhoogde productiecapaciteit: Door een toename van de wereldwijde vraag naar zonnepanelen hebben fabrikanten hun productiecapaciteit uitgebreid. Grootschalige productie leidt vaak tot lagere kosten per eenheid.
  • Concurrentie op de markt: Met meer fabrikanten op de markt vechten bedrijven om klanten door concurrerende prijzen aan te bieden.
  • Overheidsinitiatieven en subsidies: In veel landen stimuleren overheden de adoptie van zonne-energie door subsidies en belastingvoordelen aan te bieden, waardoor de netto kosten voor consumenten verder dalen.