Zonneplan Nexus thuisbatterij

  • Verdien gemiddeld € 1.600 per jaar
  • Voorkom terugleverkosten
  • 100% achteraf betalen

Ontdek jouw besparing

Binnen 60 seconden geregeld

Hoe werkt de Zonneplan thuisbatterij?

De Zonneplan thuisbatterij is ontworpen om volledig voor jou te werken. Je hoeft hiervoor niets te doen. Vanuit de app kun je alles simpel in de gaten houden. De thuisbatterij kun je op verschillende manieren inzetten. In de Zonneplan app kies je eenvoudig hoe je jouw batterij laat werken.

1. Zelfconsumptie

2. Powerplay

Hieronder leggen we je precies uit hoe het werkt.

Man die op zijn telefoon kijkt naast de Zonneplan thuisbatterij die werkt in combinatie met Powerplay

Zelfconsumptie: Bespaar met je eigen stroom

Met de thuisbatterij maak je van je zonnepanelen een slim energiesysteem. Geheel automatisch sla je eigen zonnestroom op en gebruik je dit op slimme momenten zelf. Zo voorkom je terugleverkosten en benut je maximaal van je eigen zonnestroom. Je batterij wordt alleen ingezet om je eigen zonnestroom zelf te gebruiken.

Woning_met_zonnepanelen

Powerplay: Besparen én verdienen

Met de Powerplay-aansturing wordt jouw thuisbatterij automatisch slim aangestuurd. Het bijzondere? Powerplay combineert strategieën en kiest automatisch de beste mix. Zo ben je voorbereid op de toekomst én haal je het hele jaar door alles uit je batterij. Ook wanneer je zonnepanelen minder opwekken.

Thuisbatterij_met_zon

Hoe werkt Zonneplan Powerplay-aansturing?

  • 1. Stroomnet ondersteunen bij onbalans

    Het stroomnet moet altijd in evenwicht zijn. Bij plotselinge schommelingen – zoals onverwachte zon of wind – helpt jouw batterij om het net te stabiliseren. Daarvoor krijg je een vergoeding.

    Lees alles over onbalans >

  • 2. Slim inspelen op energiemarkten

    Powerplay speelt ook slim in op de prijzen van energiemarkten. Zo koopt jouw batterij stroom in wanneer die goedkoop is en levert terug als de prijs stijgt. Jij merkt daar niets van, behalve op je energierekening.

    Lees alles over energiemarkten >

  • 3. Zonnestroom gebruiken op het juiste moment

    Met huisondersteuning bespaar je op je energieverbruik. Zo laat je geen enkel moment onbenut. Wanneer er geen marktkansen zijn, werkt huisondersteuning voor jou. De batterij slaat je zonnestroom op en jij gebruikt die wanneer je die nodig bent.

Besparen + verdienen: De perfecte combinatie

Met besparen en verdienen combineert jouw thuisbatterij strategieën voor meer zonnestroom én het beste rendement. Hiermee heb je een robuust verdienmodel en ben je minder afhankelijk van energieprijzen op één markt of veranderende regelgeving. Volgens onderzoeksbureau Berenschot wordt dit dan ook gezien als de beste strategie voor je thuisbatterij én verdien je jouw thuisbatterij ook terug.

Lees het volledige rapport:
Een gebalanceerd verhaal over thuisbatterijen, Berenschot 2025

Ontdek jouw besparing met een thuisbatterij

Jouw thuisbatterij, iedere dag slimmer.

Met de Powerplay-aansturing wordt jouw batterij elke dag weer een stukje slimmer. Jij krijgt gratis de nieuwste updates, terwijl wij direct inspelen op nieuwe regels en marktprijzen. Verdwijnt de salderingsregeling? Dan slaan we meer zonnestroom op voor later. Zo staat er een compleet energiebedrijf achter je batterij en profiteer jij moeiteloos van elke kilowattuur. Wil je de batterij liever alleen maar voor eigen verbruik inzetten, dan schakel je Powerplay met één tik uit. Je houdt altijd dezelfde duurzame LFP-batterij met krachtige omvormer, volledig onder jouw regie.

Het lokale stroomnet ondersteunen

Uitbreidingen aan Powerplay-aansturing

Lokale netcongestie tegengaan

Een van de grote uitdagingen van elektrificatie en de overgang naar hernieuwbare energie is lokale netcongestie. Bij lokale netcongestie is er sprake van file op het stroomnet in de wijk. Dat kan zowel bij terugleveren als bij afname van stroom zijn. Thuisbatterijen kunnen hierin een cruciale rol spelen, omdat ze in de wijken aanwezig zijn en kunnen laden en ontladen.

Samenwerken op netcongestie op te lossen met Gridguard

De Powerplay-aansturing is uitgerust met een Gridguard beschermlaag. Gridguard zorgt er nu voor dat thuisbatterijen het lokale stroomnet niet verder belasten. Om netcongestie ook echt op te lossen zijn we in samenwerking met netbeheerders aan de slag. In eerste instantie nog in 21 wijken waar het stroomnet regelmatig overbelast is. Lees meer hier >

Nederlands_stroomnet

Resultaten met de Zonneplan thuisbatterij

Met de Zonneplan thuisbatterij worden al zeer mooie resultaten behaald. Hieronder delen we de resultaten tot nu toe.

 

Financiële impact

Wat levert het financieel op?

Eén jaar met de Zonneplan Nexus thuisbatterij. Wat levert dat eigenlijk op? Erwin van Bright maakt de balans op na één jaar met zijn Zonneplan Nexus thuisbatterij.

Play
Video preview

Duurzame impact

 De LFP-cellen van Zonneplan thuisbatterijen bevatten geen zeldzaam kobalt en zijn veel eenvoudiger te recyclen. Met de Powerplay-aansturing laadt de batterij overdag ook nog eens vooral met groene stroom en levert deze meestal ‘s avonds terug, wanneer het net draait op grijze energie. Bekijk een gemiddeld laadpatroon van onze demo-batterij hieronder.

 



Zo blijkt uit onderzoek dat een 20 kWh LFP-thuisbatterij met deze aansturing meer CO₂ bespaart dan de productie uitstoot. Zo maak jij het stroomnet iedere dag groener.

Ontdek wat Zonneplan klanten vertellen

Veelgestelde vragen

  • Kan ik onafhankelijk worden met de Zonneplan Nexus thuisbatterij?

    Onafhankelijk worden van het net is in Nederland helemaal niet nodig. Stroomuitval komt nauwelijks voor. Wel lopen de problemen op het net steeds meer op. Gelukkig bieden thuisbatterijen hiervoor een oplossing. Met opslag in huis hoeft het net minder stroom te transporteren. Met de Zonneplan Nexus zet jij je in voor een stabieler stroomnet en verdien je hier aan.

    Wie volledig onafhankelijk wil zijn van het stroomnet staat voor een grote uitdaging. Er zijn nog veel momenten zonder zonnestroom. Helemaal in de winter leveren zonnepanelen zeer weinig op en thuisbatterijen hebben over het algemeen niet de capaciteit om seizoenen te overbruggen. Onafhankelijk worden van het stroomnet zou een gemiddeld huishouden in Nederland niet redden. De Nexus thuisbatterij gaat dan ook verder dan alleen jouw zonnestroom laden. Onafhankelijk worden van het stroomnet is nu dus niet mogelijk met de Zonneplan Nexus.

  • Wat moet ik zelf nog doen voor het hoogste rendement?

    Alles uit je thuisbatterij halen? Met de Powerplay aansturing, gebeurt dit automatisch én daar hoef je helemaal niets voor te doen. De thuisbatterij wordt volledig automatisch aangestuurd. Wanneer de batterij eenmaal is geïnstalleerd kan je real-time in de app de opbrengsten volgen. Met Zonneplan Powerplay wordt automatisch geanalyseerd om te bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen. Je kan zelf het rendement in de gaten houden en wordt uitbetaald via je Zonneplan energiefactuur.

  • Moet ik hiervoor een dynamisch energiecontract van Zonneplan afnemen?

    Nee, dat is niet verplicht. Wil je gebruik maken van de slimme aansturing, dan heb je wél Zonneplan Energie nodig. Voor het opslaan van je eigen zonnestroom is dit geen must. Slimme aansturing zet jouw thuisbatterij in om te handelen in stroom. De opbrengst die je hiermee behaalt keren we uit via je energierekening. Wanneer je bij een andere energieleverancier aangesloten bent dan is het niet mogelijk om rendement realiseren.

  • Waarom werkt de thuisbatterij zowel met als zonder zonnepanelen?

    Je kunt de Nexus thuisbatterij gebruiken met én zonder zonnepanelen. Dat komt doordat de batterij – met Powerplay aansturing – slim inspeelt op wisselende energieprijzen en het stroomnet helpt stabiliseren. Daar is geen eigen zonnestroom voor nodig. Toch is de Nexus óók uitgerust met slimme functies voor mensen met zonnepanelen. Zo kun je jouw eigen zonnestroom automatisch opslaan en later zelf gebruiken. Daarmee ben je bovendien al voorbereid op een toekomst zonder salderingsregeling. Lees alles over jouw eigen zonnestroom opslaan.

  • Slaat de batterij mijn zonnestroom op als de zon schijnt?

    De thuisbatterij heeft meerdere slimme functies voor je zonnestroom. Je kunt de Powerplay aansturing combineren met huisondersteuning. Als Powerplay niet met verdienen bezig is, kun je besparen door je eigen zonnestroom te gebruiken. Gebruik je de zelfconsumptiemodus dan zet je jouw batterij volledig in om je zonnestroom optimaal te gebruiken.

  • Laadt de batterij op tijdens uren met een negatieve stroomprijs?

    Dat kan, maar hoeft niet perse. Niet elke negatieve stroomprijs is een slimme laadprijs. Soms zie je een negatieve uurprijs op de energiemarkt. Klinkt ideaal om je batterij op te laden, maar schijn bedriegt. Want als zon en wind tegenvallen, schieten de prijzen op andere, kortere termijnmarkten, juist omhoog. Zonneplan Powerplay houdt daar wél rekening mee. Onze aansturing kijkt verder dan alleen de day-aheadprijzen. Powerplay schakelt automatisch tussen verschillende markten en kiest het beste moment om op te laden of terug te leveren. Zo haal jij het maximale uit je thuisbatterij, zonder dat je er zelf naar om hoeft te kijken.

  • Voor hoe lang kan de batterij stroom opslaan?

    De Zonneplan Nexus thuisbatterij heeft minimaal 10 kWh opslagcapaciteit. Afhankelijk van jouw verbruik in huis kan dit voldoende zijn voor één dag tot vier dagen aan stroomopslag. Echter wordt de capaciteit van de batterij ingezet voor het maximale rendement. In de meeste gevallen is terugleveren bij zeer hoge stroomprijzen veel lucratiever en beter voor het stroomnet. Zo verdien je geld met terugleveren tegen de hoogste prijs en zorg je dat gascentrales minder vaak nodig zijn.

  • Als de batterij ontlaadt maar mijn wasmachine is aan het draaien, waar gaat dan de stroom van de batterij naartoe?

    Elektrotechnisch gezien gaat de stroom eerst naar de wasmachine, zodat deze niet het net hoeft te gebruiken. Je ontvangt wel de verdiensten voor de ontlaadactie van de thuisbatterij, omdat je batterij heeft voorkomen dat je dure netstroom gebruikt.

  • Is een thuisbatterij interessant voor mij?

    Misschien heb je geen zonnepanelen en twijfel je of een thuisbatterij een goed idee is. Of vraag je je af of jouw energiecontract geschikt is voor het gebruik van een thuisbatterij. We hebben meerdere situaties onder elkaar gezet met daarbij ons antwoord op de vraag: is een thuisbatterij interessant voor mij?

  • Ik heb een 1-fase aansluiting in mijn woning. Kan ik gebruik maken van de Zonneplan thuisbatterij?

    Ja, ook met een 1-fase aansluiting kun je een thuisbatterij laten plaatsen. Je hebt dan twee opties:

    1. Laat je aansluiting ophogen naar 3-fasen zodat je de 15 kWh of de 20 kWh variant kunt laten installeren. Ondanks de extra kosten, wordt dit door de meesten gekozen.
    2. Kies voor de 10 kWh variant. Deze kan op 1-fase worden aangesloten en omdat hij iets kleiner is pas hij in ieder huishouden.

Lees meer over...

Nieuws over thuisbatterijen

Zonneplan breidt aansturing thuisbatterij uit naar meerdere energiemarkten
Thuisbatterij

Zonneplan breidt aansturing thuisbatterij uit naar meerdere energiemarkten

Zonneplan breidt de aansturing van haar Nexus thuisbatterij aan met verschillende energiemarkten. Lees er hier alles over!

Zonneplan breidt aanbod thuisbatterijen uit met Nexus 1-fase
Thuisbatterij

Zonneplan breidt aanbod thuisbatterijen uit met Nexus 1-fase

Zonneplan introduceert een 1-fasevariant van haar Nexus thuisbatterij. Daarmee is energieopslag voor nóg meer Nederlanders toegankelijk!

Reactie op Radar: besparen met de thuisbatterij
Besparen

Reactie op Radar: besparen met de thuisbatterij

Bij Radar worden thuisbatterijen besproken. Ze zouden volgens experts niet uit kunnen en geen verstandige investering zijn.

Zonneplan en Liander ronden ‘congestiepilot’ af: ‘Positieve impact, zonder comfortverlies voor huishoudens’
Thuisbatterij

Zonneplan en Liander ronden ‘congestiepilot’ af: ‘Positieve impact, zonder comfortverlies voor huishoudens’

Zonneplan en Liander hebben hun gezamenlijke pilot om netcongestie te verminderen afgerond. Lees hier over de uitkomsten!

Goed besluit minister: “Zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren voor thuisbatterijen”
Thuisbatterij

Goed besluit minister: “Zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren voor thuisbatterijen”

Minister wil zo snel mogelijk randvoorwaarden creëren rondom aansturing van thuisbatterijen. Zonneplan vindt dit een goed idee en praat mee.

TenneT aanpassing onbalans. Wat kan jij verwachten met de Nexus thuisbatterij?
Thuisbatterij

TenneT aanpassing onbalans. Wat kan jij verwachten met de Nexus thuisbatterij?

Vanaf 3 december past de landelijke netbeheerder TenneT tijdelijk het balanssignaal aan. Wat voor gevolgen heeft dit voor de thuisbatterij? We leggen het uit.

Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie: automatische aansturing thuisbatterijen en zonnepanelen
Thuisbatterij

Zonneplan en Liander starten pilot tegen netcongestie: automatische aansturing thuisbatterijen en zonnepanelen

Zonneplan en Liander starten een pilot om netcongestie tegen te gaan met slimme aansturing van thuisbatterijen en zonnepanelen. Lees er hier alles over!

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen
Thuisbatterij

Arnhem investeert massaal in energieopslag: 1600+ thuisbatterijaanvragen

Al meer dan 1600 Arnhemmers vroegen inmiddels een Zonneplan thuisbatterij aan. Daarmee slaan zij straks stroom op wanneer daar een overschot van is. Een overschot van hun eigen zonnepanelen of op het net.

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’
Thuisbatterij

Twee op drie zonnepanelenbezitters willen thuisbatterij: ‘Relevanter dan ooit’

Eigen zonnestroom opslaan in een thuisbatterij? Twee op de drie zonnepanelenbezitters hebben daar wel oren naar! Lees alles over ons onderzoek.

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde
Thuisbatterij

Zon op komst: Zonneplan thuisbatterij demonstreert meteen enorme meerwaarde

Vooral op zonnige dagen zijn thuisbatterijen onmisbaar om het net te ontlasten. Lees hier hoe dit zit!

Ook besparen met een thuisbatterij?

Vraag vrijblijvend advies aan voor een plan op maat.