Welke thuisbatterij heb ik nodig?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Het antwoord op de vraag welke thuisbatterij je nodig hebt, kan op meerdere manieren gegeven worden. We kunnen kijken naar het type aansturing, de capaciteit en het materiaal. We gaan op elk onderdeel in in dit artikel.

Keuze in aansturing

Laden op zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie om je thuisbatterij op te laden – om deze stroom ‘s avonds weer te gebruiken – is een type aansturing die vaak aan de thuisbatterij wordt gekoppeld. Hoewel dit je zeker geld kan besparen, is het gebruiken van alleen deze aansturing meestal niet rendabel genoeg.

Handelen in stroom

Een manier van het inzetten van een thuisbatterij is het kopen en verkopen van stroom. Bij lage stroomtarieven, zoals in de daluren, laadt de batterij zichzelf op. Vervolgens, in de piekuren waar de tarieven hoger liggen, wordt de eerder opgeslagen energie verkocht. Dit kan aanzienlijk schelen op de energiefactuur. Dit opladen bij lage en ontladen bij hoge tarieven, maakt de investering in een thuisbatterij financieel aantrekkelijk. Belangrijk is wel dat je beschikt over een dynamisch energiecontract, zodat je toegang krijgt tot energiemarkten zoals de onbalansmarkt.

De thuisbatterij van Zonneplan combineert het beste van beide werelden door zowel op zonne-energie te laden als de mogelijkheid te bieden om in stroom te handelen.

Welke capaciteit heb ik nodig?

De capaciteit van een thuisbatterij wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en bepaalt hoeveel energie de batterij kan opslaan. De meest voorkomende capaciteiten voor particulieren zijn 5 t/m 20 kWh. De keuze voor de juiste capaciteit hangt af van hoe je jouw batterij aanstuurt.

Bij laden op zonne-energie

Afhankelijk van de grootte van jouw zonnepanelen-installatie en het energieverbruik. Vaak is een capaciteit van rond de 10 kWh voldoende voor de meeste huishoudens, maar laat je hierover adviseren door een installateur.

Bij handelen in stroom

Voor particulieren die de batterij willen laten handelen in stroom, kan een hogere capaciteit voordeliger zijn. Zonneplan biedt opties zoals 10, 15 en 20 kWh. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer je kunt verdienen aan het verhandelen van stroom.

Materiaal

De materiaalkeuze van de batterij beïnvloedt de levensduur, capaciteit, en veiligheid van jouw thuisbatterij.

Lithium-ion

Lithium-ion accu’s staan bekend om hun compacte formaat en het vermogen om aanzienlijke energiehoeveelheden te bewaren, te danken aan hun hoge energiedichtheid. De voordelen omvatten een aanzienlijke levensduur en het feit dat ze relatief licht zijn. Echter, ze kunnen kwetsbaar zijn voor hitte en kunnen niet goed tegen te veel belasting. Een ander nadeel is de hogere prijs vergeleken met andere typen accu’s, voornamelijk vanwege het gebruik van kobalt, een kostbare grondstof.

Lithium-ijzerfosfaat

Lithium-ijzerfosfaat accu’s blinken uit binnen de categorie thuisbatterijen door hun lange levensduur, uitmuntende veiligheidsaspecten, en hun lichtgewicht karakter. Ze worden beschouwd als veiliger dan lithium-ion accu’s, aangezien ze minder vatbaar zijn voor overbelasting en oververhitting. Deze batterijtypen zijn echter minder breed beschikbaar op de markt. Ze zijn voordeliger dan lithium-ion accu’s omdat ze gebruikmaken van minder kostbare grondstoffen. Een bijkomend voordeel is dat ze geen milieubelastende grondstoffen zoals kobalt of nikkel bevatten.

Zoutwater

Zoutwaterbatterijen vormen een veilige en duurzame keuze voor het opslaan van energie. Deze batterijen vereisen weinig onderhoud en gaan lang mee. Ondanks hun veiligheids- en milieuprofiel kampen ze met een lage energiedichtheid, wat resulteert in grotere en zwaardere units voor dezelfde energieopslag. Dit kan veel ruimte innemen. Zoutwaterbatterijen hebben bovendien een beperkt laad- en ontlaadvermogen en een laag piekvermogen, wat het ongeschikt maakt voor sommige huishoudelijke apparaten. Dit maakt ze een minder ideale keuze voor thuisgebruik.

Loodzuur

Loodzuuraccu’s worden al gebruikt sinds het einde van de 19e eeuw en staan bekend om hun betrouwbaarheid en kostenefficiëntie. Ze zijn betaalbaar en kunnen grote hoeveelheden energie in een keer leveren. Het nadeel is echter hun aanzienlijke gewicht en omvang, vooral in vergelijking met modernere batterijtechnologieën. Bovendien kennen ze een trage laadsnelheid.

Advies van een expert

De keuze voor de juiste thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder het type aansturing, de gewenste capaciteit, en het materiaal van de batterij. Door uw behoeften af te wegen tegen de eigenschappen van verschillende batterijen, kunt u een weloverwogen keuze maken die bijdraagt aan een duurzamer en energiezuiniger huishouden.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: