Laadpaal thuis installeren

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Elektrisch rijden is de toekomst. Goed om de mogelijkheden te ontdekken rondom een laadpaal installeren bij jou thuis. Waar moet je rekening mee houden qua installatie en doe je dit dan zelf of schakel je een installateur in?   

De laadpaal thuis installatie bestaat eigenlijk uit drie onderdelen: 

  1. De plaatsing van het laadstation. Er wordt een laadpaal geplaatst op jouw oprit of het laadstation wordt aan de muur bevestigd. 
  2. De aansluiting in de meterkast. Een nieuwe groep wordt geplaatst in de meterkast om op deze manier een veilige werking van de laadpaal te kunnen garanderen.
  3. Het kabeltraject. De laadpaal wordt verbonden met de meterkast. 

1. Het laadstation

Laad jij jouw elektrische auto op dan vraagt dit om veel vermogen voor een langere periode. Een standaard stopcontact kan dit vermogen niet snel verwerken. Een EV laadpaal of laadstation gelukkig wel. Hij zorgt ervoor dat je auto snel, veilig en stabiel wordt opgeladen. Geen stoppen die doorslaan dus, wel zo prettig. Welke laadpaal kun jij het beste installeren?  Dit hangt af van meerdere factoren. 

Laadvermogen

Jouw laadvermogen wordt bepaald door twee aspecten; jouw auto en het oplaadpunt.
De batterijoplader, die zorgt van wisselstroom vanuit het stopcontact naar gelijkstroom voor de batterij, zit in jouw elektrische auto zelf. Heeft jouw auto een capaciteit van maximaal 16A, dan zal een laadpaal van 32A ook maar maximaal 16A laden. Kies dus bewust voor laadpunt welke past bij jouw auto. Zo kun je optimaal gebruik maken van het laadvermogen van jouw auto. De aansluiting van jouw oplaadpunt is het tweede aspect. Hierin is de keuze tussen 1 of 3 fasen. Een 3 fasen aansluiting zorgt ervoor dat je drie keer sneller kunt laden, als jouw auto ook deze capaciteit heeft.

Dynamic load balancing

Er gaat behoorlijk wat vermogen richting jouw laadpaal. Overbelasting van jouw elektra-installatie ligt op de loer. Dynamic load balancing zorgt ervoor dat jouw laadpaal tijdelijk minder stroom krijgt op de momenten dat andere apparaten in huis veel stroom vragen. Overbelasting wordt zo voorkomen. Geen apparaten aan staan die stroom vreten? Dan gaat het opladen van jouw auto weer op maximum snelheid.

Plek laadstation

Jouw laadunit kan op 2 manieren bevestigd worden: aan een losse paal of aan de wand. De plek waar jouw auto staat als je hem oplaadt bepaalt de keuze qua bevestiging. Is jouw ideale oplaadplek direct naast je garage, woning of schuur? Dan is een laadstation aan de muur de voordeligste optie. Geen muur in de buurt? Ga dan voor bevestiging op een laadpaal. Houd wel rekening met hogere aanschafkosten, maar ook (extra) graafwerkzaamheden voor de aanleg van het kabeltraject.

2. Aansluiting meterkast

Een veilige aansluiting van jouw laadpaal is cruciaal. Juist omdat het om veel vermogen gaat. Voor de laadpaal wordt daarom een nieuwe groep in jouw meterkast geplaatst. Zo kan een veilige werking van jouw laadpaal gegarandeerd worden. Voor de aansluiting van een laadpaal wordt eigenlijk altijd een vrije groep met aardlekbeveiliging (30ma) gebruikt. Houd rekening met de juiste karakteristiek (B) en stroomsterkte van 20A.

Eerder is aangegeven dat de combinatie van het laadvermogen van jouw elektrische auto en het vermogen van het laadpunt bepalend is voor de laadsnelheid. 3 fasen aansluiting met 32 ampère zorgt voor de hoogste laadsnelheid, maar jouw meterkast en jouw laadstation moet dit dus ook aankunnen. De zwakste schakel is hierin altijd leidend. Ophogen van 1 naar 3 fasen kun je aanvragen via je netbeheerder.

Eenmalige kosten liggen gemiddeld rond de €250 tot €350, afhankelijk van jouw netbeheerder. 

3. Kabeltraject

Jouw EV laadstation moet worden aangesloten aan de meterkast. Hiervoor wordt een kabeltraject aangelegd. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Van de laadunit direct doorboren naar de meterkast
  • Een kabeltraject via de kruipruimte
  • Een opgebouwd kabeltraject langs de muur
  • Via een bestaande (loze) leiding / geul.
  • Via een nieuw aan te leggen grondkabel. Let dan wel op de benodigde graafwerkzaamheden. Dit zorgt voor extra werkzaamheden en dus mogelijk extra kosten.

Laadpaal thuis zelf installeren

De drie stappen die nodig zijn voor de plaatsing van een laadpaal klinken misschien eenvoudig, maar de installatie vraagt om de nodige expertise. Het is mogelijk om zelf een laadpaal thuis te installeren, maar vanwege de risico’s is dit niet altijd de beste optie. Een laadpaal vraagt veel vermogen dus veiligheid is een belangrijk aspect. Kundige aansluiting volgens de NEN-normen wordt dus zeker geadviseerd en dit wordt door sommige fabrikanten zelfs gevraagd om garanties te kunnen geven. Uiteraard voldoet Zonneplan ook aan deze eisen.

Zonneplan regelt voor jou het gehele installatietraject; van advies tot installatie. Vrijblijvend weten wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag dan een gratis laadplan aan.

Veelgestelde vragen over laadpaal installatie

  • Hoe kan ik de Zonneplan laadpaal kopen?

    Een laadpaal van Zonneplan kopen is een goed idee als je slim, snel en spotgoedkoop thuis je auto op wilt laden. Via onze website vraag je advies aan en ontvang je een gratis laadplan. Zonneplan verzorgt alles van advies tot installatie.

  • Komt Zonneplan de laadpaal ook installeren?

    Ja, Zonneplan verzorgt alles: van advies tot installatie. De installatiekosten zitten dan ook standaard in de offerte inbegrepen. Zonneplan monteurs zijn opgeleid in de Zonneplan Academy, VCA-gecertificeerd en ze werken volgens de normen van NEN-1010 en NEN-3140.

  • Hoe werkt een laadpaal?

    Je stopt de plug van jouw laadpaal in de auto en de auto wordt geladen. Het klinkt heel simpel, maar op de achtergrond gebeurt er van alles. Lees meer over de werking van een laadpaal.

Deel dit artikel: