Salderingsregeling zonnepanelen

Het ontvangen en terugleveren van stroom

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Salderen. Een moeilijk woord met een simpele uitleg. 1 kWh teruggeleverde zonne-energie wordt door je energiemaatschappij weggestreept tegen 1 kWh stroomverbruik. Zo krijg je dus dezelfde prijs voor de teruglevering van je stroom als dat je betaalt voor je elektriciteitsverbruik. Financieel gezien erg gunstig. Deze regeling wordt ook wel de salderingsregeling zonnepanelen genoemd.

ūüí°Afbouw salderen zonnepanelen na 2023 2025
Salderen zou na 2023 afgebouwd worden. Maar er is positief nieuws! Eigenaren van zonnepanelen mogen nog tot 1-1-2025 volledig salderen. Daarna start pas de afbouw van de salderingsregeling.

 

In dit artikel vertellen we je alles over het terugleveren van zonne-energie, salderen en de vernieuwde salderingsregeling. We hebben de onderwerpen voor je op een rij gezet.

Zonne-energie terugleveren

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Wordt deze zonne-energie terug gestuurd naar het elektriciteitsnet dan spreken we van teruglevering. Je gebruikt deze stroom dus niet in huis, maar je levert deze terug aan de energiemaatschappij. Of je daadwerkelijk de zonne-energie teruglevert is afhankelijk van 2 factoren; de opbrengst van je zonnepanelen op dat moment en je verbruik aan elektriciteit op dat moment.

Bij huishoudens met zonnepanelen heb je hierdoor altijd te maken met onderstaande situaties:

  1. De zonne-energie die wordt opgewekt, de opbrengst van de zonnepanelen, gebruik je in eerste instantie direct in de woning. Schijnt de zon en zet jij je tv aan? Dan draait je tv dus volledig op zonne-energie. Deze stroom hoef je dus niet in te kopen bij je energiemaatschappij. Pure winst!
  2. Wekken de zonnepanelen meer stroom op dan je woning op dat moment nodig heeft? Dan lever je dit overschot aan zonne-energie terug aan het elektriciteitsnet. Je begint met terugleveren. Let op! De opbrengst van je zonnepanelen is dus altijd hoger dan de energie die je teruglevert aan het net. Alle zonne-energie wordt immers eerst in de woning gebruikt. Wek je meer dan het verbruik van de woning op dat moment? Dan begin je pas met teruglevering.
  3. Heeft je woning meer stroom nodig dan de zonnepanelen opwekken? Bijvoorbeeld als het overdag bewolkt is of wanneer het ‚Äės avonds al donker is, dan neem je dan energie af bij je energieleverancier. Je ziet dit op je energienota terug als je verbruik.

Wat is salderen bij zonnepanelen?

De stroom die jij afneemt bij jouw energieleverancier, je verbruik, wordt op je energierekening 1-op-1 weggestreept tegen de zonne-energie die je teruglevert, de teruglevering. Dit wordt ook wel de salderingsregeling genoemd. Zo krijg je met deze regeling dus dezelfde prijs voor jouw teruggeleverde stroom als dat je betaalt voor afgenomen stroom. Dit is financieel aantrekkelijk, omdat jij op deze manier geen belastingen en transportkosten hoeft af te dragen.

De regeling heeft 1 voorwaarde. Leveren je zonnepanelen op jaarbasis meer stroom op dan dat je dat jaar aan stroom verbruikt? Dan krijg je voor dit overschot aan kWh’s alleen een terugleveringvergoeding van je energiemaatschappij. Dit is vaak de kale energieprijs. Deze vergoeding is zo laag dat het financieel niet interessant is om meer stroom op te wekken dan je zelf nodig hebt.
Let hierop bij de aanschaf van zonnepanelen. Ons advies is niet meer zonnepanelen aan te schaffen, dan dat je voor je stroomverbruik nodig hebt. Kijk dus goed naar je huidige en toekomstige energieverbruik.

Salderingsregeling zonnepanelen verlengd tot 2025

In 2022 is door de overheid besloten dat de salderingsregeling voor een overschot aan opgewekte stroom wordt verlengd tot 1 januari 2025. Het aankopen van zonnepanelen blijft hierdoor een aantrekkelijke investering.

De huidige regeling blijft hierdoor vijf jaar langer in stand dan in het Regeerakkoord van 2017 werd beschreven. Saldering na 2023 is dus nog steeds mogelijk. Is deze salderingsregeling definitief? Nee, de regeling is nog steeds niet volledig definitief. De plannen liggen er om dit vanaf 2025 af te bouwen. Dit is alleen nog niet goedgekeurd en staat dus nog niet officieel vast. Dat de salderingsregeling verlengd is staat wel vast.

Salderingsregeling zonnepanelen na 2025

Wat houdt de salderingsregeling in na 2025? Met het huidige plan neemt de vergoeding voor de teruggeleverde stroom vanaf 2025 elk jaar af. In 2031 wordt de huidige regeling geheel afgebouwd tot 0 procent. Als zonnepanelenbezitter hoef jij hiervoor niks te doen, de afbouw van deze salderingsregeling gaat vanzelf.
Hoe ziet de salderingsregeling er dan per kalenderjaar concreet uit?

 Kalenderjaar Oorspronkelijk wetsvoorstel
(start 2022)
Huidig wetsvoorstel
(start 2025)
2022 100 procent 100 procent
2023 91 procent 100 procent
2024 82 procent 100 procent
2025 73 procent 64 procent
2026 64 procent 64 procent
2027 55 procent 55 procent
2028 46 procent 46 procent
2029 37 procent 37 procent
2030 28 procent 28 procent
2031 0 procent 0 procent

Bron: SolarMagazine 

Je ziet in de tabel het percentage van de teruglevering waarover nog gesaldeerd wordt. Dus voor dit percentage geldt nog de 1-op-1-verrekkening. Wat gebeurt er dan met het overgebleven percentage? Hier krijg je een redelijke vergoeding voor van je energiemaatschappij. Toenmalig minister Wiebes maakte begin 2020 al bekend dat die redelijke vergoeding 80 procent van het leveringstarief zal zijn (Solar Magazine, 2020).

Rekenvoorbeeld

Stel, je levert in 2026 1000 kWh aan stroom terug. Dan mag je voor 64% = 640kWh gebruikmaken van de salderingsregeling. Deze teruglevering wordt dus 1-op-1 weggestreept tegen je verbruik. Voor de overige 36% = 360 kWh krijg je volgens minister Wiebes 80% van het leveringstarief.
Is de kale energieprijs op dat moment dus 8 cent per kWh dan krijg je voor de overige 360 kWh dus zo’n 6,4 cent per kWh.

Zonnepanelen blijven financieel aantrekkelijk

‚ÄúZijn zonnepanelen niet meer rendabel na 2025?‚ÄĚ Dat is een vraag die we vaker krijgen. Het antwoord is dat de aanschaf van zonnepanelen nog steeds loont. Wel vraag het om bewust om te gaan met het verbruik van je energie. Hoe meer zonne-energie je direct in de woning kunt gebruiken of opslaan, hoe minder je afhankelijk bent van de salderingsregeling en hoe meer je profiteert van je eigen zonne-energie. Dit vraagt dus om slim om te gaan met je teruglevering en verbruik. We geven je graag enkele tips.

Tip1: Slimme apparaten in huis kunnen je helpen bij het beheersen van je teruglevering en je verbruik. Denk aan een uitgestelde start van je vaatwasser of wasmachine. Dit zie je op nieuwe apparaten steeds meer. Zorg dat je je apparatuur zo instelt dat ze starten op het moment dat je volop energie teruglevert aan het net.

Tip 2: Hoe verder de salderingsregeling wordt afgebouwd, des te interessanter wordt de opslag van energie. Door de plaatsing van een thuisbatterij sla je de teveel opgewekte stroom op om deze op een later moment te gebruiken. Zo voorkom je teruglevering aan het net tijdens de piekmomenten en hoef je geen energie in te kopen wanneer het donker is.

Tip 3: Heb jij een elektrische auto met een eigen laadpaal? Dan kun je de accu van een elektrische auto ook als opslag gebruiken. Het is mogelijk de opgeslagen stroom uit je accu op een later moment in huis te gebruiken. Bi-directioneel laden heet dat met een mooi woord. Houd de website van Zonneplan in de gaten voor meer info.

Zonneplan houdt rekening met veranderende salderingsregeling

Ons advies is voor ieder huishouden afgestemd op het verbruik. Een energieneutraal huishouden voor iedere Nederlander, dat is waar we voor gaan. Daarbij houden we altijd rekening met de nieuwste salderingsregeling. Overproductie van energie is namelijk zonde, omdat je er in verhouding weinig geld voor terugkrijgt. Benieuwd naar het Zonneplan advies voor jouw dak? Vraag een offerte voor zonnepanelen aan.

Snel een offerte voor zonnepanelen?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Dynamische terugleververgoeding

Wil je nog een extra stap zetten in het verlagen van je energierekening? Kijk dan naar de dynamische energieprijzen via Zonneplan Energie. Het aanbod van zon- en windenergie bepaalt de energieprijs per uur. Gebruik de apparaten in huis bewust op de momenten dat de energieprijs het laagst is. Met de aansluiting van de slimme meter op de Zonneplan app krijg je alle informatie over je verbruik en teruglevering, zodat je hier bewust op kunt sturen. Ook bij een dynamisch energiecontract kun je salderen.

In het uur dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt, lever je dit overschot terug aan het stroomnet. Voor die stroom ontvang je een vergoeding die gelijk is aan de kilowattuurprijs die tijdens dat uur geldt. Met andere woorden: dezelfde prijs die je anders zou moeten betalen in dat uur om stroom in te kopen inclusief energiebelastingen. Als je over een jaar bekeken meer teruglevert dan je verbruikt van het net (overschot), dan ontvang je hiervoor alleen de kale inkoopprijs.

Toch nog vragen? De meestgestelde vragen over de terugleververgoeding hebben we voor je op een rij gezet.

Deel dit artikel: