Salderingsregeling

Met zonnepanelen wekt u zelf duurzame energie op. Een deel van deze stroom wordt direct gebruikt door de apparaten in uw huis. De stroom die niet direct verbruikt wordt, levert u terug aan het openbare net. Als de zonnepanelen geen energie opwekken, heeft u natuurlijk wel gewoon stroom nodig. Dit neemt u gewoon af van uw energieleverancier, via het openbare net.

Salderen

Op uw energierekening staat de hoeveelheid stroom die u hebt afgenomen van uw energieleverancier vermeldt in kWh. Van deze hoeveelheid, wordt de energie die u hebt terug geleverd afgetrokken. Deze aftreksom is het principe van salderen. Terug geleverde energie wordt niet onbeperkt verrekend met uw energieverbruik. Er is een salderingsgrens vastgesteld, die voor particuliere huishoudens op 5000 kWh per jaar staat.
Toekomst salderingsregeling

Minister Kamp heeft echter aangegeven dat de salderingsregeling vanaf 2020 herzien wordt. Wat staat u te wachten?

Minister Kamp geeft aan dat een versobering van de salderingsregeling overwogen wordt. Echter bleek afgelopen zomer al dat er extra maatregelen genomen moeten worden om het energieakkoord dat in 2013 is ondertekend te halen. Hierin is onder meer afgesproken dat 14% van de energie duurzaam moet zijn. De geluiden na de klimaattop in Parijs in november 2015 klinken hetzelfde: alle zeilen moeten worden bijgezet.

Het is daarom nog maar de vraag in hoeverre minister Kamp een versobering van de salderingsregeling door kan voeren. Bovendien heeft minister Kamp aangekondigd na de Tweede Kamerverkiezingen begin 2017 de politiek te verlaten. Er heerst dus veel onduidelijkheid over de toekomst van het salderen. Zonneplan heeft als uitgangspunt om u van een installatie te voorzien die precies bij uw verbruik past. Zo zal u niet over produceren en levert u zo min mogelijk terug aan het net. Zonneplan streeft naar een energie-neutraal huishouden voor iedereen. 


Zie ook: Opbrengst