Voordelen dynamisch energiecontract

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Energieleveranciers zijn weer begonnen met het aanbieden van vaste contracten. Maar er is iets beters: een dynamisch contract. Maar wat houdt het precies in? We zetten graag alle voordelen voor je op een rijtje.

Dynamische energieprijzen: de voordelen

Je betaalt geen terugleverkosten

Bij vrijwel alle energieleveranciers betaal je nu extra kosten voor het terugleveren van stroom met zonnepanelen. Bij een dynamisch energiecontract heb je dit niet. Zo krijg je met dynamische energie van Zonneplan nooit te maken met terugleverkosten.

Je betaalt de daadwerkelijke inkoopprijs

Op de energiemarkt wordt de prijs voor stroom per uur en voor gas per dag bepaald. Met een dynamisch energiecontract krijg je toegang tot deze inkoopprijzen. Extra voordelig omdat je hiermee jouw energiekosten verlaagd.

De gemiddelde stroomprijs lag in de periode van april t/m juni ‘22 tussen de €0,38 en €0,22 per kWh voor klanten van Zonneplan. Dit is afhankelijk van je verbruik en hoe actief je je verbruik verplaatst. Volgens het CBS lag de gemiddelde energieprijs in Nederland op €0,47 per kWh.

Bekijk de dynamische energieprijzen van vandaag en morgen >

Je bepaalt zelf hoe groen jouw stroom is

Je kiest bewust tijdens welke uren je stroom verbruikt. Juist de momenten met veel wind- en zonne-energie en dus groene energie, zijn ook het goedkoopste. In de app zie je precies terug welke uren het groenste en het goedkoopste zijn. Het grote voordeel is dat je zelf bepaalt hoe groen jouw stroom is.

Geen vast contract dus geen opzegboete

Bij een vast contract voor bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar kunnen de energiemaatschappijen de stroom al maanden voor jouw daadwerkelijke afname inkopen. Dit heeft voor hen nadelige gevolgen als je opeens halverwege het contract stopt. Dit is de reden dat er opzegboetes zijn.

Bij een dynamisch energiecontract staat je prijs niet vast voor een langere periode. Er wordt dus ook niet op langere termijn ingekocht. Opzeggen is bij een dynamisch energiecontract dus geen enkel probleem. Zelfs zonder opzegboetes. Een belangrijk voordeel van een dynamisch energiecontract, helemaal met de nieuwe verhoogde opzegboetes voor jaarcontracten.

Hoe hoger je verbruik hoe meer je kunt besparen

Hoe hoger jouw stroomverbruik is, hoe meer jij kunt besparen. Je hebt dan immers meer stroomverbruik dat je kunt sturen naar de goedkoopste momenten van de dag. Dus verwarm je elektrisch, heb je een warmtepomp en/of een laadpaal? Dan loopt je besparing nog meer op. Hoe hoger jouw verbruik, hoe hoger jouw financiële voordeel.

Bij negatieve stroomprijzen krijg je geld toe

Een enkele keer per jaar zijn er negatieve energieprijzen. Dit betekent dat er zoveel aanbod van groene energie uit wind en zon is dat ze deze energie eigenlijk niet kwijt kunnen. Er ontstaat een negatieve stroomprijs. Je krijgt op deze momenten geld wanneer je energie verbruikt. Bij een dynamisch energiecontract heb je hier direct voordeel van.

Geen winst op je stroomverbruik

Bij een vast contract is de winst in de kWh-prijs verwerkt. Hoe meer je verbruikt hoe meer winst. Het verdienmodel bij dynamische energiecontract zit hem op de vaste kosten per maand. Dit is dus niet afhankelijk van je daadwerkelijke verbruik. Zonneplan helpt je met inzicht in je verbruik juist om te besparen op je gas- en stroomverbruik.

Extra bij Zonneplan: Live inzicht

Bij energie van Zonneplan krijg je een gratis energiemeter. Zo zie je live in de Zonneplan app hoeveel stroom en gas je verbruikt en waar je op kunt besparen. We zien dat door dit inzicht ook het energieverbruik van onze klanten omlaag gaat en dus niet alleen de prijs per kWh stroom. Dat is dus eigenlijk dubbel besparen en dus dubbel voordeel.

Zonneplan app

Ontdek energie voor inkooprijs met Zonneplan Energie

Vragen over de voordelen van dynamische energie

  • Hoe weet ik of een dynamisch contract iets voor mij is?

    Een energiecontract op basis van dynamische prijzen is een goed alternatief voor een vast of variabel contract. Het is wel belangrijk dat je weet waarvoor je kiest en wat je kunt verwachten. Anders dan bij een vast tarief, vereist een dynamisch tarief een actieve houding.

  • Kan ik ook ergens de nadelen van dynamisch energie lezen?

    De minpunten van een dynamisch contract hebben we ook voor je op een rij gezet, je vindt ze op de pagina ‘Nadelen van een dynamisch energiecontract’. Op deze manier kun je een goede vergelijking maken en voor jezelf bepalen of dynamische energie wel of niet iets voor jou is. Bij twijfel wat in jouw situatie de beste oplossing is, kijkt een Zonneplan adviseur graag met je mee.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: