Intraday markt

Wat is de intraday markt en hoe werkt deze markt?

Aid Henic
Door: Aid Henic

De intraday markt is een plek waar energie verhandeld wordt die dezelfde dag nog geleverd moet worden. Deze markt biedt een nog kortere handelstermijn dan andere energiemarkten zoals EPEXSPOT, wat handelaren de kans geeft om energie te kopen en verkopen tot slechts enkele uren voor de levering. Hierdoor kunnen ze snel reageren op veranderingen in vraag en aanbod, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door het weer of veranderingen in hoeveel energie mensen gebruiken.

De handel begint nadat de dagmarkt sluit en gaat door tot vlak voor de energie geleverd wordt. Deze markt is belangrijk voor het in balans houden van de energievoorziening, omdat handelaren en energiebedrijven hun posities kunnen bijstellen op basis van de meest recente informatie. Zo wordt voorkomen dat er te veel of te weinig energie is.

Wat zijn de prijzen op de intraday markt en hoe ver kunnen ze uiteenlopen?

De prijzen op de intraday markt kunnen sterk schommelen binnen één dag, vooral door veranderingen in hoeveel energie er nodig is en hoeveel er beschikbaar is. Als het bijvoorbeeld een zonnige dag is en er veel zonne-energie is, kunnen de prijzen dalen. Als er plotseling een energiecentrale uitvalt of het opeens veel kouder wordt, kunnen de prijzen juist stijgen. Handelaren moeten de markt goed in de gaten houden en snel beslissen om hun winst te vergroten of verlies te beperken.

Kan je als particulier bij de intraday markt komen?

Direct handelen op de intraday markt is meestal iets voor professionele handelaren en grote energiebedrijven, omdat het complex en snel is. Als gewone consument kun je wel indirect betrokken raken door te investeren in energiebedrijven of fondsen die actief zijn op deze markt. Om zelf direct te handelen, moet je veel weten over de energiemarkt, toegang hebben tot speciale handelsplatformen en snel grote hoeveelheden informatie kunnen verwerken.

Maar er is nog een manier om toegang te krijgen tot bepaalde energiemarkten: met Powerplay en een thuisbatterij van Zonneplan.

De link tussen thuisbatterijen (zoals de Zonneplan Nexus) en de intraday markt

Sommige thuisbatterijen, zoals de Zonneplan Nexus, kunnen jou als ‘gewoon huishouden’ verbinden met onder andere de intraday markt. Dit werkt in combinatie met een dynamische energiecontract. Wanneer de stroomprijzen laag zijn, bijvoorbeeld tijdens daluren, laadt de batterij zich op. En tijdens piekuren, wanneer de stroomprijzen hoger zijn, kan de opgeslagen energie worden verkocht. Lees meer over dit proces (wat wij Powerplay noemen) en hoe jij hiermee je energierekening kunt verlagen.

Welke energiemarkten zijn er nog meer?

Naast de intraday markt zijn er verschillende andere energiemarkten, zoals de day-ahead, intraday en (lokale) onbalansmarkten. Ook zijn er langetermijnmarkten.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel:

Alles over Energiemarkten